Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Çok Fındık Yemenin Zararları Nelerdir?

Fındığın Sağlığa Etkileri

Her şeyin azı da çoğuda zararlı olduğunu biliriz. Yemek yeme işlemi sırasında aşırıya kaçma fayda yerine zarar verir. Bu her türlü besin maddesi için geçerlidir. Örneği fındık faydaları saymakla bitmez ama içerdiği yağ ve kalori oranı nedeniyle fazlası zararlıdır. Özellikle kalp ve damar sağlığı için önerilen fındık fazla tüketildiği zaman yarar yerine zarar verebilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Fındık ve diğer çerezler çok yağ içerir. Hemen hemen % 80’i yağdır. Bu sağlıklı yağ olsa bile kalori içerir. İdeal olanı, fındığı doymamış yağ yerine koymanız ve bir avuçtan fazla yememeniz.. Diyet uzmanları kalp hastalıklarıyla ilgili sıkıntıları olanların, her gün avuçiçi kadar (5-10 gr) fındık yenilmesini öneriyor. Diğer doymamış yağ içeren et ve süt ürünlerinden de aynı şekilde tüketebilirsiniz.

Reklamlarda faydaları saymakla bitmeyen fındıkla ilgili araştırma yapmaya karar verdik. Bu konuda yazılan makaleleri taradık ve işinize yaracak bir haber hazırladık.. En azından bundan sonra fındığın diğer faydalarından da haberdar olacak, fındığın kolesterole, kalp sağlığına nasıl yararlı olduğunu öğreneceksiniz. Fındık ile badem, ceviz gibi çerezler kalbiniz için oldukça yararlı.. Fındık doymamış yağ içeren diğer gıdalar gibi oldukça ucuz ve bulması kolay bir besin.. Eğer kalp hastalıkları riski taşıyorsanız veya hastasıysanız hafif yemeklerin yanı sıra doktorunuzun tavsiye ettiği miktarda fındık yiyebilirsiniz. İşte soru ve cevaplarla fındığın diğer yararları..

Bazı kimseler yaş, kilo ve çalışma durumlarına bakmadan, ihtiyaçlarından fazla yemek yerler. Fazladan yenilen yemek, insa­na faydadan çok zarar getirir. Vücudun vakitsiz yorulmasına, öm­rün kısalmasına neden olur. İhtiyaçtan fazla yememeye dikkat edil­melidir. Ayrıca günlük yiyecekler 3 – 4 öğüne bölünerek yenilmeli­dir.

Fındık Kalbe Faydalı Mı?

İnsanlarda kalp sağlığı üzerine yapılan birçok araştırmaya göre, fındıkla beslenmenin kandaki LDL yani kötü kolesterol oranını düşürdüğü belirtiliyor. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarına sebep olan rahatsızlıklardan sadece biri, yani Fındık LDL kolesterolünü düşürme özelliğine sahip ve oldukça yararlı bir gıda.. Fındık aynı zamanda kalp ve damar sağlığına da faydalı.. Fındık yemenin kesin olarak kalbe yararlı olduğunu söylenebilmesi için, bu alanda araştırmalara devam ediliyor.

Çok kesin veriler olmasa da fındığın kalbe faydalı olma nedeninin doymamış yağ olması olarak belirtiliyor. Doymamış yağların kötü kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Ayrıca, fındık Omega 3 yağ asidi bakımından da zengindir. Tansiyon, kalp krizlerini önlemesi ve damarları kuvvetlendirmesi de diğer yararlarındandır. Omega 3 balıkta da bulunur ancak bitkilerden en iyi omega 3 kaynakları fındık ve ceviz, badem gibi besinlerdir. Fındık ayrıca E vitamini bakımından da zengin…

Fındığın Çoğu Zarar

Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketilmesinde şüphesiz yarar var. Ama kuruyemiş, yerken aşırıya kaçıldığı takdirde sağlık için büyük risk oluşturuyor.

Sağlık için fındık fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketirken aşırıya kaçmayın.

Bu gıdaları tüketirken ölçüyü aşmamalı ve son kullanma tarihlerine dikkat etmelisiniz

Fındık, fıstık gibi yağlı tohumların fazla tüketilmesinde alerji, aşırı duyarlılık gibi reaksiyonlar söz konusu olur. Gıdaların bazıları, vücut bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanmakta ve bu gıdalara karşı antikor oluşturulmaktadır.

İnsanlar doğduktan sonra yaşamı boyunca farklı besinlerle karşılaşmaktadır. Bu besinlerin içerisinde bulunan besin öğeleri arasında alerjiye neden olan maddeler, genellikle protein yapısındadır. Besin alerjileri bebeklik, çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak insan hayatını etkilemektedir.

Solunum yoluyla da etkiler

Fındık, fıstık ve diğer yağlı tohumlar ani ve çoğu zaman da ciddi alerjik reaksiyonların nedenini oluşturmaktadır. Sık görülen klinik belirtiler astım, dudaklarda ve yanak mukozasında kabarma, yutakta görülen ödem, ürtiker ve bazen de egzamadır.

Etkilerini yenildiğinde göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler.

Besin etiketlerinde alerjen bileşenler açık bir şekilde ifade edilmelidir. Gıdanın üretiminde kullanılan herhangi bir maddenin kendisi veya değişik formu ürün içinde bulunuyorsa bu bileşen etiket üzerinde belirtilmelidir.

Onların da raf ömrü var

Gıdalar, üretim ile tüketim arasında çeşitli nedenlerle bozulur. Bu bozulma faktörlerinin önemlisini mikroorganizmalar oluşturmaktadır. Yağlı tohumlar uygun koşullarda saklanmazsa, ya böceklenir ya da küflenir. Yağlı tohumların saklanmasında şunlara dikkat etmelisiniz:

1. Küflenmeyi önlemek için uygun zamanda hasat etmelisiniz. Toprak üzerinde bırakmamalısınız.

2. Bozulmayı önlemede en önemli nokta ortamdaki nem kontrolüdür. Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarda nem oranı yüzde 5′den fazla olmamalıdır. Saklanan yerlerin nisbi nem oranları ise yüzde 60′dan fazla olmamalıdır.

3. Küfler “aflatoksinler” denilen zararlı öğeler üretirler. Önemli bir besin toksini olan aflatoksinlerin hedef organı karaciğer olmakla birlikte diğer dokularda da hasarlara veya tümörlere neden olabilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT