Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Dudak Uçuklaması Neden Olur?

Estetik açıdan oluşturduğu görüntü bozukluğu dışında çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilen dudak uçuğunun neden ve nasıl oluştuğu konusunda bilgiler vereceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Dudak uçuklaması ve aft (aftöz ülser) hastalıkları ağızda en sık görülen iki rahatsızlıktır.Tekrarlayan hastalıklar olan dudak uçuğu ve aft, birbirinden ayırmak imkansız gibi bir şeydir.Tamamen farklı tedavi yöntemi uygulandığın bu iki hastalığı birbirinden ayırt etmek de oldukça önemlidir.

Dudak Uçuğu Nedir?

Bunlar sıklıkla dudakta görülen içi sıvı dolu kabarcıklara verilen genel bir addır. Ağızda özellikle dişetinde, sert damakta da görülebilirse de nadirdir. Uçuk genellikle ağrılıdır ve ağrı lezyonun ortaya çıkışından birkaç gün önce ortaya çıkar. Bu kabarcıklar saatler içinde patlayarak kabuklanır. 7-10 gün sürer.

Dudak Uçuğu Nedenleri

Uçuk bir herpes simpleks virüsünün aktif duruma geçmesi ile meydana gelir. Bu virüs, daha önce bu enfeksiyonu geçiren hastalarda sessiz ve sinsi bir şekilde bekler ve stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlarda aktif hale geçer. Tekrarlayan lezyonlar aynı yerde yerleşme eğilimindedir.

Travmalar : Dudağın maruz kaldığı bazı travmalar aynı zamanda uçuklara da neden olur.

Stres :
 Dudak uçuklamasının en büyük nedeni strestir. Stresli bir hayat birçok probleme neden olabilmektedir. Dudak uçuklamasıda bunlardan birisidir.

Hormonal Nedenler : Bazı hormonlardaki düzensizlikler dudak uçuklamasına neden olur.

Yorgunluk : Yorgunlukta dudak uçuklamasının nedenleri arasında sayılır.

Güneş Işığı : Güneş ışığı da bazı kişilerde dudak uçuklamasına neden olabilmektedir.

Korku : Bazı kişiler korktuğunda dudaklarında uçuk oluşabilir.

Bu nedenler virüsü aktif hale getirerek uçuğa neden olur.

Uçuktan Korunma

  • Öncelikle uçuğun nüks etmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir.
  • Strese bağlı olarak gelişiyor ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek.
  • Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak.
  • Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir.

Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir. Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla bir antiviral krem uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.

Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya sıklıkla uçuk geçiriyorsanız doktorunuzla görüşerek antiviral tabletlerden koruyucu olarak yararlanılabilinir.

Uçuktan uzak kalabilmek için sağlıklı beslenmek de önemli. Yapılan araştırmalar bazı yiyeceklerin uçuk oluşumunu azaltırken, bazılarının da uçuğun tekrarlanmasını kolaylaştırdığını göstermektedir.

Araştırmacılar diyet yapanlarda uçuk virüsünün harekete geçmemesi için Lisin içeren besinleri almalarını, Arjinin içeren besin maddelerinden de uzak durmalarını önermektedirler.

Bu amaçla diyetlerde Lisin içeren tavuk, patates, süt, bira mayası, fasulye ve balık besinleri alınmalı, Arjinin içeren çikolata, yer fıstığı, bira, üzüm, mısır gevreği gibi yiyeceklerden uzak kalınmalı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT