Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

İdeal Kilo Ne Kadar Olmalıdır?

İdeal Kilo

İdeal kilo kişinin yaşına,boyuna göre hatta cinsiyetine göre hesaplanmış ve sağlıklı bir yaşam sürmek için gereken vücut ağırlığı olarak hesaplanan bir değerdir.  Belirlenen değerin altındaki kilolara sahip kişilere “zayıf” yine belirlenen kiloların üstündeki değerlere sahip kişiler “şişman” olarak değerlendirilirler. İdeal kilo hesaplamalarında genelde çok farklı metodlar kullanılarak boy/kilo oranı veren cetveller hazırlanır. Zaten kişilerin zayıf yada şişman olarak değerlendirilmesi bu cetvellere göre yapılan değerlendirmelerin sonucudur.

Sponsorlu Bağlantılar

kilo, zayıflama,

Normal veya İdeal Kilo Nedir?

Kişilerin vücut ağırlıklarında normal veya ideal sa­yılan kiloları belirtmek üzere birçok ülkede çizelgeler hazırlanmıştır. Bu çizelgeler yaşa, boya ve ayrıca cinsi­yete, yani kadınlara ve erkeklere göre ayrı ayrı hazır­lanmıştır.

Ne var ki, değişik ülkelerde hazırlanmış nor­mal veya ideal sayılan kilo çizelgeleri karşılaştırıldıkla­rında, kilo sayılarında önemli olmamakla beraber, ayrı­calıklar dikkati çekmektedir.

Bu da o ülkede yaşayan­ların yapı farklarından doğmaktadır. Zira, her ırkın kendine özgü bir iskelet yapısı ve boy uzunluğu var­dır. Ayrıca, iklimin, yaşama şeklinin ve geleneklerin, alman gıdaların da etkileri vardır, bu ayrıcalıklarda Hepimizin bildiği gibi, her ülke toplumunun kendine öz­gü ve alışılmış beslenme geleneği ve gıdaları mevcut­tur.

Böylece de bazı ülkelerde uzun sayılan insanlar, di­ğer bir ülkede orta boylu veya kısa sayılırlar.
işte, bu nedenle, Amerika, çeşitli Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde, o ülkenin halkı için hazırlanmış ide­al kilo çizelgeleri arasında farklar görülmektedir.

Bu­nunla beraber, bu sayı farkları birkaç kilodan fazla de­ğildir, örneğin, bir ülkenin ideal kilo çizelgesinde be­lirli bir boy ve yaşta olan kadının veya erkeğin kilosu 50 ise, diğer’ ülkelerin çizelgelerinde bu sayı 48,49 ve­ya 51,52′dir. Bu da gösteriyor ki, tüm dünya ülkelerin­de kabul edilmiş tek ağırlık çizelgesi yoktur.
Diğer taraftan, tüm dünya ülkelerinde kabul edil­miş bir husus vardır. O da, hangi ülkenin çizelgesi uy­gulanacak ise uygulansın, gösterilen kilo sayısından iki kilo fazlası veya iki kilo eksiği, normal kabul edilir.

As­lında, bu bir iki kilo farkı, kendimizde, günlük yaşantı­mızda da fizyolojik olarak görmekteyiz.
Araştırmalar göstermiştir ki, aynı ülkede yaşayan kişiler arasında kalıtım (irsiyet yolu) ile geçen bir özel­lik vardır. O da, kemik ve vücudun iskelet yapısıdır.

Bu nedenle, bazı ülkelerin kabul ettikleri kadın ve erkek çizelgelerinde ince yapı, orta yapı ve kaim yapı diye üç ayrı kilo sayısı verilmektedir aynı yaş ve aynı boy için Biz, ideal kilo olarak, Birleşik Amerika’da birçok hayat sigorta şirketlerinin kabul ettikleri ve uygula­makta oldukları, kadın ve erkek çizelgelerini uygun gö­rerek kitabımızın 11′inci bölümünde veriyoruz.

Bu bo­lümde kadınlar için ayrı, erkekler için de ayrı olmak üzere iki çizelge yer almaktadır. Ancak, bu çizelgeler^ de boylar terlik ile, ağırlıklar ise gecelik giysileri ile ve­rilmiştir.

Daha önce de belirttiğimiz bir hususu burada ha tırlatmakta yarar görmekteyiz. Doğru ve gerçek vücul ağırlığı, günün herhangi bir saati yerine, sabahları tu­valete gittikten —idrar ve dışkıyı dışarıya attıktan — sonra ve kahvaltıdan önce elde edilen kilodur. Ancakv alman veya yitirilen kiloların doğru ve sağlıklı olma­ları için, bazı hususlara dikkat gerekir.

Şöyle ki:
1 — Her gün tartılmak yerine, haftada bir gün — belirli bir gün — sabahı tercih edilmelidir. Elde edi­len kilo sayısı tarihi ile bir yere yazılmalıdır.
2 — Her hafta aynı terazide tartılmalı. Zira, tera­piler arasında daima bazı farklar yer almaktadır. Bu ise aldatıcı sonuçlar verir.
3 — Tartı, terlikle veya terliksiz, çıplak veya gece giysisi ile olabilir. Ancak, her hafta tartılırken aynı prensibe bağlı olmalı. Giysi ile tartılacak olanlar, her zaman üzerlerinde aynı ağırlıkta giysiler bulundurma­lıdır.
4 — Kilonuzu karşılaştırmak isterseniz, bunların terlik ve gecelik giysileriyle olduklarını hatırlayınız ve ayrıca, çizelgelere göre 1-2 kilonun fazla veya eksik oluşunu normal kabul ediniz ve eyvah «şişmanlamışım veya zayıflamışım,» diye heyecanlanmayınız!

Boya Göre İdeal Kiloyu Hesplama

İdeal kilo, bir kişinin olması gereken kilosudur. İdeal kilo için çok değişik formül ve cetveller vardır. Kafa karıştırmayan, eskiden beri kullanılan, basit bir formül ile ideal kilo şöyle hesaplanır.

İDEAL KİLO FORMÜLÜ :

Kişinin boy ölçüsünden, 150 çıkarılır. Bulunan rakam dörde bölünür. Elde edilen rakama 100 eklenir. Bu rakam boy ölçüsünden çıkarılır. Sonuç o kişinin ideal kilosunu gösterir.

İDEAL KİLO FORMÜLÜ HESAPLAMASI :

Örneğin; boyu 1.78 cm. olan bir erkeğin ideal kilosunun hesaplıyalım:

( 178 – 150 ) = 28

( 28 / 4 ) = 7

( 100 + 7 ) = 107

Boy ölçüsü ( 178 – 107) = 71 kg. İşte bu erkeğin ideal kilosudur.

Bu değerin yüzde 10′u (7 kg.) aşıldığında şişmanlık sınırına girilmiş olur. Yani, boyu 1.78 cm. olan bir erkek 78 kiloyu geçerse şişman sayılır.

Kadınlar için bu değerler birkaç kilo daha düşüktür.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT