Kategoriler
Hastalık ve Tedavi Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Nefes alırken zorlanmak neden olur?

Sorunuz:
Merabalar sorum şu boğazımda gırtlak tarafında nefesimi almamda zorlanmalar oluyo önçeden ara sıra olurdu şu aralar sıklaştı başımı sağa veya sola çevirdiğimde nefes alamıyorum sanki zorlanıyorum yardımlarınız için teşekkürler.

Sponsorlu Bağlantılar

Cevabımız:
Sorunuz hakkında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Duruk tarafından yapılan açıklamaları özetleyeceğiz.

Yeteri kadar nefes alamama ve nefes alırken zorluk çekme, nefes darlığı olarak tanımlanır. Nefes darlığının altında yatan en önemli nedenler arasında ise akciğer hastalıkları, kalp, böbrek, sindirim sistemi sorunları ve alerjik sorunlar gibi nedenler yer alır.

Nefes darlığı hastalarda görüleceği gibi sağlıklı kişilerde de görülebilir. Özellikle ağır egzersiz yapan kişilerde ve yüksek rakımda yaşayan kişilerde de nefes darlıkları görülebilir. Peki hangi durumlarda doktora başvurmalıyız?

Eğer günlük işlerinizi yaparken, dinlenirken yada az bir enerji harcadıktan sonra nefes darlığı yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz gerekir. Çünkü bu gibi durumlarda görülen nefes darlıkları bir hastalığın habercisi olabilir. Özellikle ani gelişen nefes darlıklarında acilen doktora görünmek gerekir.

Nefes darlığına neden olan hastalıklar

Astım: Nefes darlığının en birinci nedeni astım hastalığıdır. Hava yolları darlığı nedeniyle yeterince hava alınamadığı için nefes darlığı görülür.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı): Özellikle sigara içenlerin hastalığı olan KOAH, yeterli havanın akciğere girmesini önlüyor ve akciğerin yapısını bozuyor.

Akciğerde su toplanması: Akciğerde oksijenin geçişini azaltan zatürreler nedeniyle nefes darlığı ortaya çıkar.

Kansızlık: Kansızlık da en önemli nedenlerden birisidir. Kandaki oksijeni taşıyan hemoglobin sayısı azaldığı için  kişi oksijensiz kalıyor ve nefes darlığı yaşıyor.

Tiroit: Troit hastalıkları yüzünden kişinin troidi yeterli miktarda çalışmadığında hem nefes darlığı yaşanır hemde metabolizme yavaşlar.

Reflü: Mide asidi nefes borusuna kaçtığı için akciğerde hasar meydana gelebilir ve bu da nefes darlığına yol açabilir.

Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği sonucunda akciğer zarında su toplanır. Bu da akciğerin yeterince açılmasını önleyerek nefes darlığına neden oluyor.

Böbrek hastalıkları: Böbrekte bulunan üre oranı yüksek ise böbrek iyi çalışmaz ve nefes darlığı görülür.

Üst solunum yolunda obstrüksiyon: Burundan iyi nefes alamayanlarda nefes darlığı görülebilir.

Şişmanlık ve gebelik: Şişmanlarda ve gebelerde karın içinde basınç fazla olur. Bu da nefes darlığını ortaya çıkarır.

Skolyoz: Akciğer kapasitesi yeterli olmadığı için nefes darlığı yaşanıyor.

Psikojenik dispne: Hiçbir hastalığın bulunmadığı ve tamamen psikolojik olduğu durumdur. Heyecan, sınav stresi, başaramama hissi, üzüntü gibi durumlarla kişi daha fazla nefes almak istediği için nefes darlığı hissediyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT