Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Olur? Renk Körü Olanlar Hangi Renkleri Ayırt Edemezler?

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü, gözünüzün renkleri olduğu gibi gerçek bir şekilde görmemesidir. Gözleriniz, gelen ışıktaki farklılıkları görür. Sesler de ise, sesleri alçak veya yüksek bir şekilde duyarız. Buna denge adı verilir ve bu sesin frekansına veya verilen bir zaman aralığında kaç kez titreşimine karşılık gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Piyano klavyesinin sol tarafındaki tuşlar düşük frekanslı sesler üretir. Sağa giderken frekans yükselir. Gördüğümüz renklere benzer bir düzen vardır.

Bütün gökkuşaklarındaki renkler her zaman aynı sırayla görünür: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi (lacivert) ve mor (menekşe). Gökkuşağının her bir bölümündeki farklı renkler farklı ışık dalga boylarına tekabül eder. Kırmızımsı renklerin uzun dalga boyu vardır. Mavimsi renkler daha kısadır. Tıpkı piyanoda birçok nota olduğu gibi, farklı renklerle eşleşen birçok dalga boyu ışığı vardır.

Gözlerimiz Renkleri Nasıl Görüyor?

Gözünüzü bir fotoğraf makinesi olarak düşünün. Ön kısmında bir lensi var. Bu lensin görevi, görüntüleri gözün arkasına odaklamaktır. Bu bölgeye ise retina denir. Işığa tepki veren pigmentler içeren özel sinir hücreleri ile kaplıdır. Çubuk ve koni şeklinde sinir hücreleri bulunur. Konikler renk görüşünüzü kontrol eder. Üç tip koni hücresinde bulunan çeşitli pigment türleri vardır. Bazıları kısa dalga boylu ışığa tepki gösterir, bazıları orta dalga boylarına tepki verir, bazıları da daha yüksek dalga boylarına tepki verir.

Çubuk şeklindeki sinir hücreleri ise sadece bir çeşit pigmentlere sahiptir. Herhangi bir ışık dalga boyuna aynı şekilde tepki verir. Çubuk sinir hücrelerinin renk görme ile ilgisi yoktur. Ancak ışığa karşı çok hassastırlar ve geceleri görmemizi sağlarlar.

Renk Körü Olanlar Hangi Renkleri Ayırt Edemezler?

Koni şeklindeki sinir hücrelerinin çeşitli pigmentleri varsa, gözünüz tüm olası renkleri görür. Pigmentlerde bir sorun veya eksiklik varsa, renkleri gerektiği gibi göremezsiniz. Buna renk eksikliği veya renk körlüğü denir.

Eğer bir pigment eksikse, yalnızca belirli renkleri görmekle sorun yaşayabilirsiniz.

Renk körlüğünde en yaygın olanı kırmızı-yeşil renk körlüğüdür.

Eğer kırmızı koni hücrelerindeki pigmentler görevini düzgün bir şekilde yerine getirmezse kırmızı-yeşil renk körlüğü ortaya çıkar. Bu durumda kırmızı, turuncu ve sarı renkler yeşil tonlarında algılanır. Eğer kırmızı koni hücreleri yok ise o zaman da kırmızı renk algılamaz. Turuncu, sarı ve yeşil renkler ise sarı renklerde görülür.

Yeşil koni hücrelerin bir sorun var ise düzgün çalışmıyorsa, sarı ve yeşil renkler kırmızı tonlarda görülür. Yeşil koni hücreleri yok ise kırmızı tonlardaki renkler kahverengi-sarı, yeşil ise bej renklerde algılanır.

Mavi-sarı renk körlüğü ise en yaygın ikinci olanıdır. İki form vardır. Her ikisi de mavilerin yeşil görünmesine neden olur. Sarı ise bazı insanlara kırmızı veya pembe görünebilir, ancak başkalarına mor veya gri de görünebilir.

Kırmızı, yeşil ve mavi koni hücresinin üçünde de bir sorun olması durumunda ise sadece siyah, beyaz ve gri renkler görülür.

Eğer konilerinizde pigment yoksa, renkleri görmezsiniz. Buna da aromatopsia denir.

Ayrıca bkz: Renk Körlüğü Testi Yapın

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT