Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Sağlığı Korumak İçin Neler Yapılmalı?

Sağlık Nedir?

Sağlık bir insan için korunması gereken en önemli ihtiyaçlardan biridir çünkü sağlık olmazsa hiç bir işin düzgün yapılması beklenemez. Sağlık kelimesini kısaca vücudun herhangi bir işlevinde aksama olmayacak şekilde hastalık olmaması durumu diye açıklanabilir. Burada sağlığın korunması için yapılması gereken temel ögeleri bulacaksınız yani madde madde herşeyi yazamadık ama temel kuralları  bulacağınızdan eminiz.

Sponsorlu Bağlantılar

sağlık, hayat, yaşam

Sağlık için yapılan tanımlar;

1) Vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat, afiyet.

2) Vücudun iyi veya kötü olması durumu.

3) Sağ, canlı, diri olma durumu.

4) Biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak iyilik hali

5) İnsanın hiçbir organının yerini bilmemesidir.

Yaşayan bir organizmada sağlık, organizmanın dengede olduğu bir durum olarak tanımlanabilir. Bu dengeli durumda organizmaya giren ve organizmadan çıkan madde enerji miktarı (organizmanın normal büyüme sürecinde kullanılan madde gözardı edildiğinde) yaklaşık olarak eşittir ve organizmanın hayatta kalma beklentisi vardır.

Sağlığı Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temiz olun

Bedenimizin, giysilerimizin,gıdalarımızın ve içinde yaşadığımız ortamın temizliği(hijyen), bizi bir çok hastalıktan korurTemizlik hastalıktan korunmanın temel koşuludur

Zararlı alışkanlıklardan uzak durun

Sigara, alkol gibi çeşitli maddelere bağımlılıkları, günümüz toplumların salgın hastalıklarıdır Her yıl sırf sigara kullanıldığı için 5 milyondan fazla insan,ortalama 8-12 Yıl daha az yaşamaktadır Bundan da öte,tiryakilerin yaşamlarının son 10-20 yılı,sigaranın neden olduğu kalp,yüksek tansiyon,KOAH,kanser,felç gibi onlarca hastalıktan dolayı çok zor geçmekte; yaşam kaliteleri çok düşmekte ve tiryakiler tedavi için yüksek bedeller ödemek zorunda kalmaktadırlar

Yeterli ve Dengeli Beslenin

Türkçe’mizdeki “Can boğazdan gelir” değimi çok doğrudur Ancak, bunu, çok beslenen kişinin kanlı-canlı olacağı şeklinde anlamamak gerekirDoğru olan yeterli,dengeli ve sağlıklı beslenmedir Sofrada karbonhidrat,protein ve yağ gibi tüm besin öğelerine engeli bir biçimde yer verilmelidirBilhassa zeytinyağı,balık,sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz mutfağı günümüzde en çok önerilen beslenme biçimidirSüt ile yoğur ve peynir gibi süt ürünleri bol tüketilmelidirYiyeceklerin taze ve temiz olarak hazırlanmasına dikkat edilmeli;bir hastalıktan ötürü özel bir diyet uygulamamız gerekiyorsa,perhize mutlaka uyulmalıdırKimyasal katkı maddeleri içeren hazır gıdalar ve ayaküstü atıştırmalardan (fast-food)mümkün oldukça uzak kalınmalıdır Sağlıklı bir yaşam için sofrada dengeli davranmak zorundayız Düzenli aralıklarla ve ağır ağır yemek, lokmaları iyi çiğnemek,bol su içmek ve tıka basa doymadan sofradan kalkmayı becermeliyizAna yemekten 20 dk kadar önce bir porsiyon salata veya meyve alınması, bir bardak su içilmesi ve sonrasında sohbet ile bir miktar oyalanılması çok yararlı olabilirSabah yeterince kahvaltı yapmalı; akşam yemeklerini erken ve hafif yemeğe alışmalıyız Sebze ve meyveler ile kepekli undan yapılmış ekmek gibi posalı gıdalar,bağırsaklarımızın sağlığı için çok yararlıdırYemeklerde tuzun aşırı kullanılmasından kaçınılmalıdır Spor yapın

Düzenli egzersiz ve spor yapma alışkanlığı edinilmelidir Bedenimiz, hareketle sağlıklı kalmaktadır Durağanlık,hareketsizlik gerek iskelet ve kas sistemimizde, gerek kalp ve damarlarımızda ve gerekse diğer organlarımızda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Profesyonel sporcuların yaptığı gibi yarışmak için değil, sağlığımızı koruyup geliştirmek amacıyla spor yapmalıyızYaşımıza,bünyemize uygun olan türde ve ağırlıkta spor yapmalıyızGenç yaşta kazanılan spor yapma alışkanlığı, ileri yaşlarda sürdürülmelidir Yürüyüş,koşu,bisiklet,yüzme,te nis gibi sporlar her yaşta yapılabilir

Spor

Spor vücudun zinde olması, besinlerin sindirilmesi, kemiklerin güçlü kalması ve vücudun iç dinamiklerinin doğru çalışması açısından önemlidir.

Spor yapmak için çok miktarda para harcayıp spor merkezlerine gitmeye gerek yoktur. Zaten bu merkezleri kullanabilecek kişilerin standart bir yaşam sürdüğünü söylemek pek mümkün değildir.  Ancak uygun fiyatlı yerlerde, eğer bulunabilirse, yine uzman kişiler nezaretinde vücudunuzun kaldırabileceği sporları yapmak uygun olacaktır.

Tabiiki bu merkezlere çeşitli nedenlerle gidemeyecek kişiler için de spor alanları yaratılabilir. Örnek olarak açık yürüyüş parkurları, parklar, vs. Buralarda yapılan yürüyüşler, hafif koşular ve, eğer var ise, temiz hava yeterki olabilir. Benzeri şekilde merdiven çıkmak ve inmek doğal sporlarımızdandır. Çeşitli programlarda ve yayınlarda gösterilen hareketleri yapmadan önce bu hareketleri yapmamızda bir sakınca olup olmadığını uzmanlara danışmamız gerekemektedir. Durduk yere kendinizi sakatlamanın bir alemi yok değil mi ?

Dikkat edilmesi gereken vücudumuzun limitlerini bilmek ve bunları aşmadan vücudumuzu çalıştırmaktır.

İş Hayatı

Yoğun bir iş hayatımız olabilir. Ama öncelikle işimiz olduğu için mutlu olmamız gerekir.

Günümüzde teknolojininde devreye girmesi ile kişisel performans gibi değişik parametreler iş hayatında devreye girer oldu. Bu kişileri zaman zaman strese sokabiliyor. Ek olarak işsız sayısında fazlalık ve artan beklentiler bu stresi körükleyebiliyor. Çoğu çalışanın yeri garanti değilmiş bir hava yaratılıyor. Doğru da olabilir.

Ancak siz, işinizi sevdikten ve yaptıklarınızdan emin olduktan sonra bir problem yoktur, olmamalıdırda. Tabii kaç kişi işinden memnun, kaçı işini severek yapyor, kaçı yaptığından emin bu sorular yazımızın konusunu biraz aşıyor.

Biliyorum ki istenilen işte, severek ve isteyerek ve hatta yaptıklarımızdan emin olarak çalışmak biraz ütopik. Ancak sağlığımız için iş ortamımızdaki stresi ve sıkıntıyı azaltman durumundayız. Eğer tam istediğimiz gibi bir iş bulamıyorsak, aslında bulsak bile, işimizi sevmeliyiz, yaptıklarımızdan emin olmalıyız. İş ortamımızda bizi sağlıksızlığa sürüklemeyecek bir ortam oluşturmalıyız. Stresi, sıkıntıyı, yoğunluğu, tartışmaları kaldırabileceğimiz sınırların üstüne çıkarmamalıyız.

Ev Hayatı

Evimiz limanımız olmalı. Okyanuslarda dalga ve fırtınalarla boğuştuktan sonra limana sığınan bir gemi misali. Ancak bu liman dertleri, sıkıntıları, üzüntüleri, stresi aktaracağımız bir liman olmamalı!

Evde sakinleşmeli insan, durulmalı, dinlenmeli, dinlemeli.

Ne kadar problem, sıkıntı, sorun olsa da evde bunlara en azından sakin ve umutla yaklaşmalı. Ev sakinlerine yansıtmadan, paylaşarak ama onları boğmadan. Bir de uyku önemli, belirli bir saat değil, yetecek kadar, dinç uyanmaya imkan verecek kadar. Belki gün içerisinde ara ara ve düzenli bir gece uykusu önemli …

İlişkiler

İlişkilerde paylaşımcı olmak her zaman kişi üzerindeki yükü azaltır. İkili ilişkiler samimi olmak, dostlar edinmek, dertlerin paylaşılabileceği kişilerin olması iyidir. Ancak dönemlik olmamalıdır bu ilişkiler. Dostluklar mevsimlik olmamalıdır, bence …

Bir elin nesi var iki elin sesi var sözünun boş olmadığını kantılamalı insan kendine.

Çıkarların ve gizli hedeflerin değil dostluğun olduğu ilişkilere öncelik verilmeli.

Katılımda bulunmalı ilişkilerde insan. Bu sayede gelişime de yardımcı olacaktır. Mesela günlüğümde yazdıklarıma yorumlarınla katılabilirsin ara ara …

Stres

Stres uzak durulması gereken bir şey. Şey. Saatin hızlı akmasını, günlerin çabuk bitmesini, saçların beyazlamasını sağlayan şey.

Stres ele geçirmemeli insanı. İnsan sağlığı için en önemli tehditlerden biridir çünkü …

Hayal Kurmak

Bence en önemlisi hayal kurmak. Ulaşamayacağınızı bilsenizde hayal etmek. İstemek. Saplantı boyutuna asla yaklaştırmadan gün içerisinde 10 dakika hayal dünyasına dalmak. Umutların olması ve/veya insanları neşelendiren, ümitlendiren hayallere dalmak bence itici bir güç oluyor zaman zaman …

Hedefler

Hedefleri olmalı insanın. Ama bu hedefler iyi belirlenmeli. Ölümcül bir hırsla değilde hevesle ulaşılacak hedefler olmalı bunlar. Ulaşıldığında mutlu edecek belki de hayalleri gerçek kılacak hedefler olmalı bunlar.

Kimseye basılıp geçilmemeli bu hedeflere ulaşmak için. Kimse kullanılmamalı. Kimsenin iyi niyetinden veya saflığından faydalanılmamalı …

Açık Olmak

Kendine açık olmalı insan. İtiraf edebilmeli sıkıntılarını problemlerini. Gerektiğinde yardım almaktan çekinmemeli. Kaçmamalı gerçeklerden …

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT