Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Sağlıklı Yağ Kaynakları Olan Besinler

Sağlıklı beslenme için özellikle hayvansal yağlar ve sağlıklı bitkisel yağlar çok önemlidir. Trans yağlar ve donmuş yağlar ise kesinlikle uzak durulması gereken yağlardır. Peki sağlıklı yağlar nelerdir? Şimdi sizlere bu sağlıklı yağları içerisinde barındıran besinleri sıralayacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Balık

Doğal olarak elde edilen somon, uskumru, ringa balığı, alabalık, sardalya ve beyaz ton balığı gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri bakımından en iyi kaynaklardır. Bu balıklar, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan “iyi” yağlardır. Ayrıca yaşlandıkça beyni keskinleştirirler. Amerikan Kalp Derneği, haftada iki porsiyon yağlı balık yemeyi öneriyor. Fırında pişirmeyi, ızgarayı yapmayı veya haşlanmış olarak tüketin.

Avokado

Sandviç olarak ya da meze şeklinde servis yapabilirsiniz. Avokado içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, kalbinize iyi gelir ve osteoartrit semptomlarına yardımcı olabilir. Ayrıca diğer gıdalarla beraber avokado yediğinizde, vücudunuzun besinleri daha iyi emmelerine yardımcı olur. Yarım orta boyutta bir avokado yaklaşık 115-160 kaloridir.

Tohumlar (Çekirdekler)

Küçük balkabağı tohumları, ayçiçeği tohumları ve susam tohumları büyük oradan kuvvet verir. Kolestrolü düşürebilecek “iyi” yağlara sahipler. Genel olarak, bitkilerden gelen yağlar, hayvansal ürünlerden daha fazla yağ içerir. “Kötü” yağlar yağda kızarmış gıdalar, tam yağlı süt ürünleri ve bazı paketlenmiş gıdalar gibidir. Ne kadar yağ ve ne tür yağ aldığınızı görmek için gıdaların etiketlerini kontrol edin. Doymuş yağları sınırlayın ve trans yağlardan kaçının.

Kuruyemiş

Fındıktan cevizlere kadar bütün kuruyemişler kalbiniz için iyidir. Özellikle ceviz, kalp sağlılığı için faydalı yağlar içerir. Ancak aşırıya kaçmayın. Yağlar sağlıklı olduğu için, istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Bir porsiyon kuruyemiş tüketin. Bu da yaklaşık 7 ceviz, 24 badem, 35 fıstık, 18 kaju veya 7 pekan cevizi eder.

Zeytin yağı

İster salatalara ekleyin ister yemekleri zeytinyağı ile yapın farketmez. İyi yağ olarak en iyilerindendir. Ne kadar yağ yediğinizi izlemek her zaman akıllıca olur. Bu sebeple bir tarifi gerektiren miktardan daha az yağla pişirmeye özen gösterin. Daha sağlıklı bir pişirme için fırında pişirme yöntemini kullanın.

zeytinyağı, zeytin

Sebzeler

Ispanak, lahana ve brüksel lahanası gibi koyu yeşil sebzeler, bazı omega 3 yağlarını sunuyor. Vücudumuz bu iyi yağları üretemediği için onları yiyeceklerden almamız gerekir. Her gün 2-3 kase sebze tüketmeye özen gösterin. Menüye balık da dahil edin, çünkü balıklar ihtiyacınız olan farklı omega-3 yağlarına sahipler. Bitkiler yalnızca balıklarda bulunan omega-3’ün bir kısmını sunabilir.

Yumurta

Yumurta, ucuz protein için mükemmel bir kaynaltır. Büyük bir yumurta sağlıklı yağlardan 5 gramdan daha fazla yağ içerir. Bazı yumurta ekstra omega-3 yağları ile de zenginleştirilmiştir. Yumurta paketlerinin üzerin bunu yazar.

Keten tohumu

Sağlıklı bir beslenmenin parçası olmasının yanı sıra, iyi yağlar cildinizin daha güzel ve genç görünmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca lif içerir ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Salatanıza veya yemekleri fırında pişirirken bir çay kaşığı keten tohumu tozu ekleyebilirsiniz.

Fasulye

İster soya fasulyesi olsun ister diğer fasulye çeşitleri olsun, beslenmenize fasulye eklemek zihinsel ve fiziksel olarak size çok iyi gelecektir. Fasulye, ruh halinin düzenlenmesine yardımcı olabilecek omega 3’lere sahiptir.

Omega-3 İle Zenginleştirilmiş Gıdalar

Bir çok gıdayı sağlıklı hale getirmek için omega-3 ekleniyor. Bunlara zenginleştirilmiş süt ve yumurtaları örnek verebiliriz. Emin olmak için ürün etiketlerini kontrol edin. Ayrıca, omega-3’leri ek ürünlerden almak yerine direk balık gibi doğal haliyle almak daha sağlıklıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT