Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Sınav Anında Heyecandan Bildiklerini Unutmaya Çözüm?

Sizden Gelen Soru:

Merhaba ben 22 yaşındayım.Ygs yani üniversite sınavına hazırlanıyorum. Sınav anında bildiğim şeyleri hatırlayamıyorum.Bu durum heyecana ne kadar bağlı olabilir diye düşünüyorum? Ama beynimin yani kafamın o an neden kilitlendiğini merak ediyorum.Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Bana erken bir çözüm önermenizi rica ediyorum.Okuduğunuz için teşekkürler….

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Sınav Stresi

Sınavlar bir üst eğitime geçebilmek için aşılması geren engeller olarak görülür. Düşünün bir yıl boyunca çok çalıştınız, sınavda başarılı olabilmek adına birçok taviz verdiniz (burada demek istediğim arkadaşlardan ve yapmak istediğiniz ama sınava hazırlanma sürecini kötü yönde etkiler diye yapmayı ertelediğiniz herşey) tüm bu çabalarınıza rağmen sınav günü gelip çattığında stresten dolayı bildiğiniz herşeyi bir anda unuttunuz, aklınıza kötü kötü senaryolar gelmesin diye bazı önerilerimiz olacak. Çoğunluğu sınav öncesinde yapabilecekleriniz hakkında derlediğimiz bilgilere göz atmanız yararınıza olacaktır.

Sınav stresi, ergenlik dönemindeki birçok gencin psikolojisini olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Sabri Yurdakul, çok çalışmanın iyi çalışmak olmadığını söylüyor: Başarıya ulaşmak için ara vererek çalışmak şart!
Gençler; ergenlik dönemine girerken OKS, ergenliğin ortalarında ise ÖSS ile karşılaşıyor. Bu sınavların yarattığı stres, gençleri derinden etkiliyor.

Pskiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, ergenlik dönemindeki gençlerin sınav stresini yenmek ve başarılarını artırmak için yapmaları gerekenleri anlattı. Ayrıca, ders çalışma stratejisine yönelik sorularımızı yanıtladı:

Ders Çalışma Stratejisi

Başarılı olmak için nasıl çalışmak gerekir?

Başarılı olmak için en iyi çalışma yöntemi; sık sık ama kısa kısa çalışmaktır. Sıkıldığınız zaman ara vermek ve kafanızı dinleyince derse geri dönmek en iyi ders çalışma yöntemidir. Çalışırken kısa notlar alın. Zaman zaman bu notları gözden geçirin. Dikkatiniz dağıldığı an, masa başından hemen kalkın.

Çok çalışmak, başarılı olmak için yeterli midir?

Çok çalışmak yetmez, bilinçli çalışmanız gerekir. Çok çalışan bir öğrenci, bilinçli çalışmadığında boşu boşuna enerji harcamış olur. Daha kısa sürede, daha başarılı olmak için bazı önlemler alın. Masanızda çok az eşya olsun ki dikkatiniz dağılmasın. Bir çalışma programı hazırlayın. Sıkılınca derse ara verin. Ancak unutmayın ki; verdiğiniz ara çalışma süresinden daha uzun ara olursa, yeniden çalışmaya başlamakta zorlanırsınız.

Çok çalışmak, iyi çalışmak anlamına mı gelir?

Çok çalışmak iyi çalışmak değildir. Önemli olan kafanızı vererek ve anlayarak ders çalışmaktır. Anlamadığınız sürece, dersin başında oturmanın hiçbir anlamı yoktur. Ara vermek ve kafanızdaki düşünceleri dağıttıktan sonra yine dersin başına oturmak çalışma verimini arttırır. Kafa dolgunluğunun atılabilmesi ve sağlam kafayla ders çalışabilmek için, çalışılan süreyi iyi ayarlamak gerekir. İyi ders çalışabildiğiniz zamanlarda yani aklınız dağılmadan dersin başında oturabildiğinizde, bu süreyi çok iyi kullanın. Okuduklarınızı anlamadığınızda ise, “Çok çalışacağım” diyerek dersin başında çok fazla oturmayın.

Çalışma isteğini yitirenler, nasıl motive olabilir?

Ders çalışmaya motive olmanın yolu; sınavı kazanma düşüncesini devamlı tekrarlamaktan geçer. Sınavı kazanacağına inanmayan bir gencin ders çalışması mümkün olmaz. Çalışma isteğini kaybettiren en önemli durum; aşırı yorgunluk ve moral bozukluğudur. Sürekli ders çalışan ve hiç ara vermeyen gençler, bir süre sonra yorulur ve çalışma konusundaki isteklerini kaybederler. Beyniniz aşırı yorulduğunda; beyninizi dinlendirmek için sinemaya gidin, sevdiğiniz arkadaşlarınızla beraber vakit geçirin, spor yapın ve en az bir saat yürüyün. Başlangıçta zaman kaybı gibi görülen bu durum, aslında gençlerin zihinsel yorgunluklarını atmalarına yardımcı olur.

Sınav Anında Heyecan ve Unutkanlık

Bir genç, çalıştığı konuları sınav sırasında unutabilir mi?

Unutmaya engel olmak için yapılması gereken ilk şey; çalıştıklarınızı ezberlemekten kaçınmanızdır. Anlayarak çalışan bir gencin, öğrendiklerini unutması zor, anlamadan ezberlemeye çalışan birinin öğrendiklerini unutması ise kolaydır. Unutmayı engellemek için çalışılanları sık sık tekrarlamak gerekir. Gençlerin en çok korktukları konu ise sınavda, çalıştıkları süreç boyunca öğrendikleri her şeyi unutmaktır. Aslında edinilen bilgiler sınavda unutulmaz. Sadece genç, aşırı kaygı nedeniyle, öğrendiklerini hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu kaygı atıldığında, çalışılan bilgileri hatırlamamak için hiçbir neden yoktur.

Fazla heyecanlı olmak, başarıyı etkiler mi?

Heyecan başarıyı olumsuz etkilemektedir. Heyecanı yenmek için yapılması gereken en basit davranış; nefes egzersizi yapmaktır. Nefes egzersizi için önce burundan derin bir nefes alın. İçinizden 8′e kadar sayarak aldığınız nefesi, yine yavaş yavaş 8e kadar sayarak geri verin. Bu egzersizi sakın hızlı bir şekilde yapmayın. Aksi taktirde, baş dönmesine yol açabilir.

Heyecanlandığınız zamanlarda bilinçli bir şekilde bu egzersizi yapmanızda, hiçbir bir sakınca yoktur. Heyecanın dikkati dağıttığı ve verimli çalışmayı engellediği göz önüne alınmalı ve bu duygudan kurtulmak için gerekenler yapılmalıdır. Heyecanını atamayan gençler ders çalışırken zorlandıkları gibi, sınavda da heyecan nedeniyle bildiklerini unutmakta, cevap şıklarını karıştırmakta ve sonuçta başarılı olabilecekleri bir sınavı başarısızlıkla tamamlamaktadır. Egzersiz ile heyecanını yenemeyen gençlerin, mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten yardımı almaları gerekir.

  • Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Yıldız Öç,sınav günü yaklaştıkça sorunların da ortaya çıkmaya başladığını söylüyor. Öç, sınav kaygısını azaltmak için, gevşeme egzersizlerinin yapılması ve düşünce biçiminin düzenlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Uzmanlar, sınav öncesi strese karşı da öğrencileri uyararak, “Gerginken yenmek istenen çikolata, hamur işi, tatlı gibi besinler, kola, kahve gibi içecekler çok miktarda şeker ve kafein içerdikleri için sinirleri bozar. Doğru bir beslenme, stresli zamanların üstesinden gelmemizde bize yardımcı olacaktır” uyarısında bulunuyor.

Bunun için yanlış alışkanlıkların değiştirilmesini isteyen Batman, öğrencilere şu beslenme önerisinde bulundu:

– Kahvaltı etmeden güne başlamayın. Sabahları vücudun ve beynin enerji deposu boştur. Bu nedenle sinirli ve dikkatsiz olunabilir. Okulçocukları ile yapılan bir araştırmada iyi bir kahvaltı edenlerin daha verimli oldukları ortaya çıkmıştır. Kahvaltıda karbonhidrat ile protein doğru bir karışımdır. Örneğin, kepek veya çavdar ekmeği ile peynir veya yulaf ezmesi ile meyve veya yoğurt, süt yenebilir.

Strese Karşı Balık Yiyin

  •  Stres, vitaminlere ve minerallere olan ihtiyacı arttırır. Önemli anti-stres maddeleri mineral olarak kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumdur (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği). B vitaminleri grubu aynı zamanda sinir vitaminleri olarak adlandırılır. B vitaminleri ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.
  • Çikolatayı seyrek, meyveyi sık yiyin. Arada bir az miktarlarda çikolata yenmesi stresi azaltır ama fazla yendiğinde kan şekeri önce artar, sonra hemen düşer. Sonuçta yorgunluk ve tatlılara karşı istek ortaya çıkar. Buna karşılık meyve veya kepek, çavdar ürünleri organizma tarafından daha yavaş enerjiye dönüştürülür, kan şekerinin dengesi bozulmaz.
  • Yemekleri küçük porsiyonlarda, sık yiyin. Birden aşırı miktarda ve yağlı yemekler uykunuzu getirir. Enerjinizi uzun süre korumak ve aynı düzeyde tutmak için günde en az 6 öğün ve az miktarlarda yenmelidir.
  • Kahveyi ve kolayı azaltın. Sabahları bir iki fincan kahve uyku sersemliğinizi gidermede yardımcı olur. Fazlası ise kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Alkol ise ertesi sabah unutkanlığa neden olur.

Sınav Heyecanına Karşı Doğru Beslenme

ÖSS ve OKS yaklaşırken, öğrencilerin sadece derslerine değil, beslenme şekillerine de özen göstermeleri şart. Diyetisyen Banu Kazanç, “Doğru beslenmeyle sınav başarısı artar” diyor

Sınav döneminde çocukların beslenme şekilleri hem psikolojilerini, hem de performanslarını etkiliyor. Diyetisyen Banu Kazanç, doğru beslenerek sınav stresinin azaltılabileceğini ve sınavda elde edilecek başarının artırılabileceğini söylüyor…

Sınav döneminde, doğru bir beslenme programıyla başarı artırılabilir mi?

Sınav dönemlerinde aşırı strese bağlı olarak, bazı kişiler kendilerini aşırı yeme alışkanlığı içinde bulur. Bazı kişilerinse stres nedeniyle sinir sistemleri zayıflar. Yemek yiyemedikleri için hızla kilo vermeye başlarlar.

Gerginliği önleyici B kompleks vitamini ve dikkati artıran demir C vitamini açısından zengin beslenme uygulamanız, başarınızı arttıracaktır. Sınavda dikkatin artması ve konsantrasyon, beslenmeyle direkt alakalıdır. Sınavın bir hafta öncesinde, konsantrasyon artmasına yönelik bir beslenme programı uygulamak faydalı olur.

Sınav öncesinde, beslenmede nelere dikkat etmek lazım?

Bazı yiyecekler vücutta, kaygılı dönemlerdeki fizyolojik değişimlere yol açar. Çarpıntı, huzursuzluk, gerginlik ve sinirlilik yaratabilir. Kafein gibi uyarıcılardan uzak durun. Kafein metabolizmanın hızlı çalışmasına neden olur. Kalp atışı, kan basıncı ve vücudun oksijen ihtiyacını artıran stres hormonlarının salgılanmasına yol açar. Kahve, çay, kola, kakaolu ve çikolatalı içeceklerden kaçının. Bunların yerine bitki çayları ve meyve suları içebilirsiniz.

Şeker ve tuz alımını azaltın. Alınan şekerin vücutta enerjiye dönüşmesi için B vitaminine ihtiyaç vardır. Eğer fazla miktarda şeker tüketirseniz, B vitamini deponuz azalır. B vitamini daha zinde olmanızı sağlayacağı için vücuttan azalması aleyhinizedir.

Stres altındaki vücut, B vitaminini daha çok tüketir. Deponuzda yeteri kadar B vitamini yoksa kendinizi halsiz hissedersiniz. Fazla tuz kullanımı da vücudun aşırı su tutmasına neden olur. Bu da kan basıncını arttırır. Kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler almamaya da dikkat edin.

Ayrıca posalı yiyeceklerden de uzak durmakta fayda var. Bu tür gıdalar bağırsakları çok fazla çalıştırdığı için sınav sırasında sizde kaygı hali yaratabilir. Dışarıdan alınmış gıdaları da yemeyin. Yoksa mide ve bağırsak sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Kahvaltısız çıkmayın!

Sınav günü nasıl beslenmek gerekiyor?

Evden çıkmadan önce mutlaka kahvaltınızı yapın. Konsantrasyonunuzu toplamak ve dikkatinizi yoğunlaştırmak için gece boyunca aç olan vücudunuza, sabah besin girmesi şarttır. Kahvaltıda ne çok, ne de çok az miktarda yemek yiyin. Bitki çaylarını veya meyve sularını tercih edin. Hazır gıda yerine, evdeki gıdaları kullanın. Sınav sırasında sık sık susamanıza neden olacak gıdalar yememeye, özellikle özen gösterin.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT