Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yüzdeki Yaralar ve İzler

Yüz kısmında oluşan yara yada yanık izleri oluşum nedenlerine göre uygun tedavilerden sonrada geride çeşitli izler bırakabilirler. Bu neden geride kalan bu izlerin bir kısmı zamanla vücudun kendisini onarabilmesi sonucu tamamen geçer ama bir kısmı da vücudun onarım yapma yeteğiyle kaybolmadığı için kalır. Geride kalan ve onarılamayan izlerin doğal yöntemlerle tedavisi için bazı bilgiler vereceğiz. Şunu unutmayın burada verilenler bilgilendirme amaçlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Travma, geçirilen ameliyatlar, yanık, bazı cilt infeksiyonları yara izi oluşturan nedenlerin başında gelir. Deri üzerinde oluşan yaralar, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusu, yani deri dokusu ile onarılmazlar. Yaralar, vücut tarafından oluşturulan ve orijinal dokudan farklı, fibröz doku olarak adlandırılan özel bir onarım dokusu ile iyileşir. Deri üzerinde yara izi olarak görünen doku, normal deri dokusu değil, fibröz dokudur.

Yara izlerinin deri üzerinde, deriden farklı bir görünüm oluşturmasının nedeni budur. Buradan, derinin tüm katlarını içine alan her yaranın, yerinde bir iz bırakarak iyileşeceği ve yara izlerinin hiçbir şekilde ortadan kaldırılamayacağı sonucunu çıkarabiliriz.

Yaraların iyileşmesi, kişiden kişiye oldukça farklılık gösteren bir özelliktir. Yara iyileşmesinin özellikleri, kişinin yaşına, ırkına, genetik faktörlere, yaranın vücut üzerinde bulunduğu bölgeye göre farklılıklar gösterir. Yara izleri görünümü etkileyecek şekilde oluştuğunda, yapılabilecek bazı girişimler ile belirginliği azaltılabilir, kamufle edilebilir, ancak tamamen yok edilemez. Uygulanacak cerrahi yöntem yara izinin özelliklerine göre farklılıklar gösterir

Özellikle geniş, çökük, hoş gözükmeyen izler yapılacak düzeltmelerle daha ince, düzgün bir hale getirilebilir. Geniş bir yüzeyi kaplamayan, kalın bir çizgi şeklindeki yara izleri, cerrahi olarak çıkarılıp, estetik görünümü daha iyi, daha ince ve daha az belirgin bir iz bırakacak şekilde hassas teknikler uygulanarak tekrar dikilebilir

Dikiş İzleri

Kesilen, dikilen her yerde bir iz kalır. Ancak izin nederece kalacağı; kesinin yönüne, cilt altı dokuların onarılıp onarılmamasına, kullanılan dikiş materyaline, cerrahın becerisine ve kişinin yara iyileşmesine göre değişmektedir. Sadece dudakta, göz kapağı kıvrımlarında, parmak ucu gibi çok iyi kanlanan yerlerde izler kalmamaktadır.

Estetik Dikiş Nasıl Olur?

Aslında estetik dikiş diye bir şey söz konusu değildir. İyi yapılmış, anatomik olarak onarılmış ya da bu kurallara uyulmamış dikiş diye bir anlayış mevcuttur. Sadece cilt altından atılan ve alınmayan dikiş estetikdikiş değildir.

Jilet izleri

Kolda ya da vücutta meydana gelen jilet ve kesi izlerini tamamen yok etmek tıbben mümkün değildir, ancak bu izler daha iyi hale getirilebilir. Kalın, kaba izler ince hale getirilebilir, yönü bizim açımızdan kötü olan izlerin yönü değiştirilebilir, birden fazla olan izler tek bir iz haline getirilebilir. Plastik cerrahide de izler olur ancak bu izler vücudun kendi çizgileri içinde gizlenmeye çalışılır. Yine kullanılanmalzemeler son derece incedir. Bunun sonucunda kalacak iz de minimum olur

İz Düzeltme Operasyonu

Evvelki operasyondan ya da yaralanmanın üzerinden en az 6 ay geçmesi gerekmektedir. Daha evvel yapılacak operasyonlarda sonuç ideal olmayacaktır.

Deri üzerinde geniş bir yüzeye sahip hafif pürüzlü olan yara izlerine dermabrazyon uygulanarak yüzey, daha pürüzsüz bir hale getirilebilir.

Yaralar, bazı kişilerde, deri yüzeyinden dışarıya doğru taşacak şekilde kabarık, oldukça sert, kaşıntılı, kırmızı renkli, kötü bir iz bırakarak iyileşir. Bu şekilde gelişen yara izi oluşumuna keloid denir. Keloid, kişinin yaşı, ırkı, genetik yapısı, yaranın vücut üzerinde bulunduğu bölge gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Bir yara iyileşirken keloid gelişeceği hissedildiğinde, steroidli pomatların kullanımı, silikon krem ya da silikon bandaj uygulamaları ile keloid gelişimi durdurulabilir. Keloid geliştiğinde özel durumlar olmadıkça ameliyat ile revizyon düşünülmez. Çünkü ameliyat ile oluşturulan yara iyileşirken tekrar keloid gelişir. Böyle durumlarda keloidin içine uygulanan steroidli ilaç injeksiyonları ve silikon bandaj uygulamaları daha akıllıcadır. Ameliyat, ancak geniş yüzeye yayılmış, oldukça sert, kişiye rahatsızlık veren ve ameliyat dışı uygulamalara yanıt alınamayacak keloidlerin revizyonu için düşünülebilir.

Oluşan her yara, insanın biyolojik yapısından kaynaklanan nedenlerden dolayı yerinde az da olsa bir iz bırakarak iyileşir. Yara izlerinin yok edilmesi mümkün olmasa bile uyguladığımız teknikler ile yara izlerini daha az belirgin ve daha az dikkat çeken bir hale getirmek mümkündür.

Çirkin görünümlü bir yara izi yok edilebilir. Ancak bu yaranın şekline bağlıdır. Bazı ciltlerde çok çabuk yara izi kalabilir. Yüzde bir yara olur olmaz derhal tedbir almalı, ilk altı ay içinde tedavi etmek için uğraşmalıdır. Bu izleri silmek için kimyevi müstahzarlar, elektrik tedavileri, masajlar, ultraviyole ışınlar gerekli olabilir. Yara mikropsuzlaştırılır, gümüş nitratlı kalemle kenarlarına bastırarak dağlanır ve sıkı pansuman yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT