Kategoriler
Sağlık Bilgisi Soru / Cevap

Yüzümüzdeki Sivilcelerden Kurtulmak İçin Ne Yapabiliriz?

Sivilce Problemi

Sivilceler yüz kısmında oluştukları için estetik açıdan hoş olmayan sonuçları olduğu için istenmezler. Ama istememenin bir çözüm olmadığını bilmek gerek. Yapılması gerekenler bulunmakta bu nedenle bu sorunla başa çıkmak için  neler yapılması gerektiği hakkında bazı önerileri bir araya topladık. Faydalı olması dileğiyle.

Sponsorlu Bağlantılar

Yüzdeki en büyük problemlerden bir tanesi yüzdeki sivilceler.Hele ergenlik döneminde sivilceler tarlaya atılan tohum gibi yüzde fışkırmaya başlıyorlar.Bu sivilcelerden kurtulmak için yaptığımız yöntemler işe yaramıyor hatta daha fazla sivilcelerin çıkmasına sebep oluyor.Çıkan sivilcelerle baş etmektense sivilcelerin çıkmasını önlemek gerekir.Acaba ne yapmalıyız ki yüzümde sivilceler çıkmasın veya çıkan sivilcelerden nasıl kurtulabilirim diyorsanız verdiğimiz 12 öneriyi uygulayalım.

Sivilcelerden Kurtulmanın Yolları

1. Sivilcelerinize dokunmayın: Dokunursanız bakterilerin yayılmasına sebep olur ve iz kalma ihtimalini artırırsınız. Çenenizi ellerinizin üstüne dayamayın, devamlı yüzünüze dokunmayın. Gergin ter bantları ve yüzünüzde kullandığınız spor ekipmanları da aynı etkiyi yapabilir.

2. Benzoil peroksit kullanın:
Ölü cilt hücrelerinizin ve gözenekleri tıkayan yağın parçalanmasına ve sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

3. Sülfür ya da rezorsinol ürünlerini deneyin:Bunlar yağ bezlerinin işleyişini yavaşlatmaya yardımcıdır. Birçok dermatolog akne için benzoil peroksitin, en etkili ilaç olduğuna inanıyor.

4. Sivilceler sırtınızda ve göğsünüzde de çıkabilir:Kullandığınız ürünleri sivilceye yatkın bölgelere de sürün. Dudak ve gözler hariç tüm yüze, sırta ve göğse uygulayabilirsiniz.

5. Yüzünüzü üstünkörü yıkayın:
Yıkamak, cilt yüzeyindeki yağı götürür, kanalları tıkayan yağları temizlemez. Cildinizi temizlerken çok saldırgan davranırsanız, hassas deriyi kurutabilir ya da tahriş edebilirsiniz.Bu yüzden cilt temizliği yaptığınız her defasında derin temizlik yapmaktan kaçının.Cildin doğal yağını cilde bırakın.

6. Yüzünüzü usulüne uygun olarak yıkayın:Haftada bir ya da iki gün yüzünüzü sabun ya da `ılımlı ve hassas ciltler için` etiketiyle satılan sabunsuz temizleyicilerle hafifçe parmak uçlarınızla ve ılık suyla ovun.

7. Exfoliant`ları dikkatli kullanın:Yüzünüzde fırça, sert sünger ya da kumaş, granüllü temizleyici kullanmayın. Cildinizin daha az hassas olduğu yerlerde yani sırtınız ve göğsünüz için, benzoil peroksit içeren sabunla birlikte akne ovalama pedlerini deneyebilirsiniz.

8. Yağlı ürünlerden kaçının:Briyantin, yağ bazlı yüz nemlendiricileri ya da yağlı temizleyiciler gibi yağlı ürünler kullanmayın.

9. Daha iyi bir makyaj malzemesi seçin:Su bazlı makyaj malzemesi seçin, çünkü bunlar diğer çeşitleri gibi gözenekleri tıkamıyor.

10. Yiyeceklerinize dikkat edin:Çikolata, yağlı yiyecekler, kabuklu yemiş ve diğer yiyecekler ile ergenlik dönemi aknesine sebep olabilecek diğer yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yediğiniz bir şeyle sivilceleriniz arasında bir bağ olduğunu fark ettiğinizde, bu gıdayı yememeye çalışın.

11. Yüz bakımından kaçının:Yüz bakımı yaptırmayın. Cilt bakımı, cildinizi güzelleştirmekten çok hassas cildinize zarar verebilir.

12. İyota dikkat edin:Çoklu vitaminlerde ve iyotlu tuzda bulunan iyota dikkat edin. Bazı doktorlar, iyotun akneyi körüklediğine inanıyor.

Aknelere Çözüm

Güneşin kurutucu etkisi ve iyotlu deniz suyu yazın akneyi aklımızdan çıkarır. Ama sonbahar ve kış, aknenin çoğaldığı dönemlerdir. Pek çok şey aknenin türüne bağlı olsa da, ultraviyole ışınlarının etkisi cildi kurutup, yağ üretimini düzenliyor. Bu yüzden sonbahar ve kış aylarında da solaryuma girerek aynı etkiyi yaratabiliriz. Gençlerde görülen akne, ergenliğin ilk dönemlerinde, vücutta gelişim ve değişimler başladığı sırada ortaya çıkıyor. Bu durum, bir dizi hormonal dengesizliğe bağlı. Doğal olarak bu gibi hormon dengesizlikleri yetişkinlerde de görülebiliyor. Örneğin, adet döneminde ortaya çıkan sivilceler bu tür bir dengesizlik sonucudur. Diğer bazı durumlarda ise, akne oluşumu, kortizon ya da B12 vitamini içeren ilaçlar, ya da dışarıdan uygulanan vazelin preparatları ve bitkisel yağların uzun süreli kullanımına bağlı.

Cilt Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Cilt temizliği, sabahları derinin salgılarını harekete geçirmek; akşamları ise, gözeneklerde birikmiş kir zerreciklerinden kurtulmak için mutlaka yapılmalı. Cildinizin haftada 2-3 kez, tüm yağ kalıntılarını alacak bir maskeye de ihtiyacı vardır. Aynı zamanda cildi derinlemesine nemlendiren bir maske seçmeye özen gösterin.

Buhar Banyosu

Haftada 1 kez, buhar banyosu hazırlayın: Gözeneklerin genişlemesini sağlayacağından, siyah noktalardan kurtulmanız kolaylaşacaktır. Başınızın üzerine bir havlu örterek, yarıya kadar kaynar su doldurduğunuz bir tencerenin üzerine eğilin. 10 dakika sonra, yüzünüzü kurulayın ve siyah noktaları sıkın. Bu işlemi yaparken, ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. Parmak uçlarınıza sargı bezi sarıp noktaları sıkabilirsiniz. Ama sıkmakta zorlanırsanız fazla üstelemeyin. Cildiniz tamamen kuruduğunda tekrar buhara tutun. İşlem sona erdiğinde yüzünüzü bir tonikle dezenfekte edin.

Sivilcelere Karşı Öneriler

Gençler arasında özellikle yaygın olan bu problemin çözümünde, cilt tipleri farklı olduğundan, kızların ve erkeklerin uygulaması gereken kürler de farklı. Ancak yine de, her iki cinsin de uyması gereken bazı kurallar var.

1. Doğru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH’ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanılmalı. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 günde bir, gözeneklerde biriken yağ ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.

2. Beslenmeye dikkat: Çikolata ve şarküteri ürünleri sivilce yapar görüşü, çok yaygın fakat çürütülmüş bir iddia. Son araştırmalar, beslenmenin akne üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta var: Meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostu.

3. İyi dinlenin: En iyi güzellik kürü uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek çok önemli. Özellikle gecede en az 7-8 saat uyumak şart. Uykunun hormonal aktiviteyi düzenlediği herkesçe biliniyor.

4. Ellerinizi yüzünüzden çekin: Cilde zarar vermeksizin yok edilebilecek siyah noktalardan farklı olarak, kançıbanları asla sıkılmamalı. Aksi halde, iltihaplı enfeksiyon, ardında bir yara ve iz bırakarak yayılabilir.

5. Uzmana görünün: Kış gelip de akneler belirmeden önce mutlaka dermatologunuzla görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız akne tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.

6. Bitki çayları da işe yarıyor: Her gün organizmayı temizleme özelliği taşıyan bir bitki çayı içmek cildinize faydalı olacaktır. Özellikle ıhlamur ve rezene içeren çayların çok yararını görürsünüz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT