Kategoriler
Şifalı Bitkiler

Akdiken Nedir? Akdiken Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Akdiken Hakkında

Akdiken şifalı bitkisi Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica) isimleri ile de bilinirAkdiken şifalı bitkisinin faydalı olduğu ve iyi geldiği bir çok hastalık ve sağlık problemleri bulunuyor.Akdiken bitkisi sağlık açısından çok önemli ve faydalı bir bitkidir. Ancak doğru kullanılması gerekiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdiken şifalı bitkisi alternatif tıbbın insana sunduğu doğal şifa kaynakları arasında yer alır ve bir çok hastalık ile sağlık problemlerinin doğal yöntem ile tedavi edilmesinde çok önemli bir rol üstlenir.

Şimdi sizlere Akdiken bitkisinin faydalarını, nelere iyi geldiğini, Akdiken yan etkilerini ve zararlarını, özelliklerini ve nasıl kullanıldığını anlatacağız.

Akdiken

Akdiken Nedir?

Diğer İsimleri :Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)

Botanik Bilgi :Hünnapgiller familyasındandır. 1-3 m boyunda küçük  veya çalı görünümünde bir ağaçtır. Dalları karşılıklı ve uçlarında diken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir. Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunur.Sarımsı yeşil renkli olup oldukça küçüktür. Çiçekleri yazın açar. Meyveleri önce yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Toplanması-Saklanması : Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olgunlaşmamış meyveleri toplanır ise karın ağrısı yapar.

Bilinen Bileşimi : Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Akdiken Faydaları

Etkili bir müshil olan akdiken idrar arttırıcıdır ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. 15-20 tane meyve şiddetli ishale neden olabilir. Derideki kaşıntıları kesmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

Akdiken Yan Etkileri ve Zararları

  • Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz
  • Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar.

Akdiken Kullanımı

Meyveleri, kök ve kabukları kullanılır. Meyvelerinin sıkılması ile çıkarılan su kullanılabileceği gibi meyveler kurutulup toz haline getirildikten sonra suyla kaynatılarak da kullanılabilir. Fazla miktarda yenilirse şiddetli karın ağrısı yapabilir. Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Yaprakları ezilerek kanayan yaraya konursa kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu da siğil ve kaşıntılara karşı faydalıdır.

Çay : Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur.10-15 dakika süreyle demlendirilip süzülür. Bu çaydan, sabahleyin 1 bardak içilir.

Tazesi : Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenir.

Şurup Hazırlama : Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT