Kategoriler
Sağlık Şifalı Bitkiler

Isırgan Otu Nasıl Kullanılır? Isırgan Otunun Kullanımı

Isırgan Otunun Kullanım Alanları

Tarihte neredeyse ilk çağlardan beri bilinen bu bikrinin faydaları saymakla bitmez. Isırgan otunun değeri; kök, gövde, yaprakları ve tohumlarının kullanılıyor olduğu bilindiğinde daha iyi kavranır.

Sponsorlu Bağlantılar

1. Isırgan otu şifalı bitkisi;
2. Egzama ve buna eşlik eden baş ağrısı durumlarında,
3. Böbrek ve mesane taşı oluşumunun engellenmesi tedavilerinde,
4. Kan ve dolaşım sistemi hastalıklarında ve kan yapımının artırılmasında,
5. İdrar yolları hastalıkları ve idrar yolları iltihaplanmasında,
6. Özellikle kabızlık hallerinde,
7. Soğuk algınlıklarında,
8. Vücuttaki ödemin engellenmesi tedavilerinde(yapısında bulunan histamin kılcalları genişletir),
9. Mide hastalıklarında(ülser, mide krampları vb.),
10. Alerjik rahatsızlıklar,
11. Romatizmal rahatsızlıklar ve gut hastalığı gibi rahatsızlıklarda destekleyici tedavi amaçlı kullanılabilir.

Isırgan Otunun Faydaları İçin Tıklayınız…

http://img2.blogcu.com/images/g/u/z/guzellikmalzemeleri/__s__rgan_otu.jpg
Isırgan

Isırgan Otunun Kullanım Biçimleri

Isırgan otunun iyi bir besin olduğuna hiç değinmedik. Anadolu’da yüz yıllardır bilinen bu bitki yemeği yapılarak ve börek içi olarak çokça tüketilmektedir.

Diğer yönden bu bitki kökü, gövdesi ve yapraklarından çay ve infüzyon yapılarak da değerlendirilebilir.

Isırgan Otu Çayı Hazırlamak:

Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane, kekik,  papatya veya  civanperçemi ilave edebilirler.

Isırgan Otu Çayı İçin Tıklayınız…

Gövde ve yaprakların çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış gövde ve yaprak bir su bardağı ılık suda bir miktar bekletilir. Daha sonra hafif ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır ve bir miktar kaynatıldıktan sonra dinlenmeye bırakılır. Süzülen bu dem günde birkaç defa içilerek tazece tüketilir. Bu şekilde mide rahatsızlıkları, bahar yorgunlukları, soğuk algınlıkları gibi şikayetler giderilebilir.

Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

Tohum Çayı:
Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.

Isırgan Otu Tentürü

İlkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır, elden geldiğince ince kıyılır ve bir şişenin boğazına kadar doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneşte 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir yerde yıllarca saklanabilir.

El ve Ayak Banyoları

İki avuç dolusu yıkanmış kök, sap ve yaprak, 5 litre soğuk suya konularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır. Banyo sırasında bitkiler suyun içinde kalabilir

Isırgan Otunun Cilde Faydaları İçin Tıklayınız…

Saç Yıkamak

4-5 avuç taze veya kurutulmuş yaprak, 5 litre suya koyulur, ağır ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Kök kullanıldığında ise, 2 avuç dolusu ince kıyılmış kök, 10-12 saat soğuk suda bekletilir, sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç yıkamak için sodalı sabun gerekir.

Isırgan Otunun Saça Faydaları İçin Tıklayınız…

Taze Isırganotu

Canlı bitkinin sapı yere yakın bölümünden kesilerek, eklem deformasyonu, romatizma, gut, Siyatik ve  lumbago ağrılarına karşı, ağrılı bölgelere, yapraklı taze ısırganotu dalı hafifçe sürülür veya kamçılanır. Örneğin siyatikte, ayak ekleminden başlamak üzere, dıştan kalçaya kadar ve oradan da bacağın iç tarafından topuğa kadar yavaşca sürülür. Bu iki kere daha yenilenir ve son olarak, kalçadan başlayarak aşağı doğru inilir. Gerektiğinde daha başka bölgelere de aynı biçimde uygulanır. Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle, uzun süreli rahatlatıcı bir sıcaklık oluşur ve ağrılar diner. Başlangıçta rahatsız edici olan deri yanması bir süre sonra azalır ve daha sonra sona erer. Isırganotunun sebep olduğu kaşıntıyı önlemek için, işlem sonunda o bölgeler pudralanabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Isırgan Otu Nasıl Kullanılır? Isırgan Otunun Kullanımı” için 3 yanıt

Isırgan Otunun Faydaları - Isırgan Otu Özellikleri - Isırgan Nelere İyi Gelir?diyorki:

[…] olarak görünür.Her iki türün de yaprakları 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir. Isırgan Otunun Kullanımı İçin Tıklayınız… Isırgan Otunun Zararları ve Yan Etkileri İçin […]

Isırgan Otunun Faydaları - Isırgan Otu Özellikleri - Isırgan Nelere İyi Gelir?diyorki:

[…] Isırgan Otunun Kullanımı İçin Tıklayınız… […]

Isırgan Otu Yağının Faydalaro - Isırgan Otu Tohumu Yağının Faydaları - Saça ve Cilde Faydalarıdiyorki:

[…] Isırgan Otunun Kullanımı İçin Tıklayınız… […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT