Kategoriler
Sağlık Sağlık Bilgisi

Verem Aşısı Ne Zaman Yapılır? BCG Aşısı Yan Etkileri

Aşının Önemi ve Verem Aşısı

İnsan sağlığında aşının yeri ve önemi tartışılmasız bir gerçek.Tarihten çıkarılan acı dersler bugün aşıyı hayatımıza vazgeçilmez olarak yerleştirmiştir.Tarih boyunca aşı üzerine yapılan çalışmalar sağlıklı bir nesilin ortaya çıkmasında ve hastalıkla mücadelede çok önemli bir yere sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

Aşının bulunuşları itibari ile ve tarihsel sıralanışı itibari ile çalışmaların birbirini tamamlaması günümüzde kullanılan aşının temellerini atmıştır ve tıpta yeni sayfalar açılmasına sebep olmuştur.

Verem Aşısı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Son yıllarda Türkiye’de görülme sıklığı önemli oranda yükselen verem,dünya ölçeğinde de yaygın bir enfeksiyon hastalığı olma özelliğini korumaktadır.

Aşı deri içine verilerek uygulanır.Eskiden ağız yoluyla uygulanmış,ama bağışıklık oluşturacak kadar yüksek miktarda antikor oluşumu sağlamayan bu yöntemden vazgeçilmiştir.Verem aşısı çiçek aşısına benzer biçimde iğneyi deriye birkaç kez batırarak ya da deriyi çizerek uygulanabilir.Verem aşısı çok dikkatli yapılmalıdır.Deri altına değil kesinlikle deri içine uygulanmalıdır.En sık kullanılan bölge kolun dış yüzüdür. Uygulama bölgesinde 3 hafta sonra birkaç milimetre çapında bir lezyon belirir.Oluşan küçük yara 2-3 ayda geride bir nedbe dokusu bırakarak iyileşir.

Verem Aşısının Etkisi

BCG aşısı bebekleri 5 yaşına değin %80-90 oranında korur.Bu koruma 10 yaşına değin %80’e erişkinlerde %50’ye düşer.Bazı durumlarda koruma tam değildir.Ama her durumda aşı hastalığın vücuda yayılmasını engeller.

Kimler Aşılanır

Yeni doğanlara ve tüberkülin testi negatif sonuç verenlere aşı uygulaması önerilirken,aşağıda risk gruplarında bulunanlara aşının uygulanması gerekir.

  • Beş-on yaşlarında,hastalığın yaygın olduğu toplumsal ve ekonomik düzeyi düşük bölgelerde yaşayan ve tüberkülin test sonucu negatif olan kişilerde,
  • Beş-on beş yaşlarında,aile bireylerinden birinde verem saptanan ya da önceden verem hastalığı geçirmiş ve tüberkülin testi negatif sonuç veren kişiler,
  • Sanatoryumda görevli personelin çocukları içinde tüberkülin testi negatif çıkanlar,
  • Sağlık kuruluşlarında çalışan ve tüberkülin testi negatif olan kişiler,
  • Tüberkülin testi negatif çıkan tıp öğrencileri,tıp fakültesine kayıt sırasında,
  • Tüberkülin testi negatif çıkan ve askerlik görevine başlayan kişiler.

Verem Aşısı Komplikasyonları

Verem aşısından sonra genel bir komplikasyon görülmemiştir.Aşı yanlışlıkla kişinin vereme yakalandığı bir dönemde uygulanırsa,hasatlığın kuluçka süresi kısalır,yerel lezyon hızla yayılır ve ateşle birlikte hastalığın tüm belirtileri ortaya çıkar.Yerel komplikasyonlar aşının uygulandığı bölgedeki lenf bezlerinin büyümesidir.Şişlik 1-2 ayda kaybolur.

BCG Aşısı Yan Etkileri

Aşılamadan 15 gün – 1,5 ay sonra aşı yerinde bir kabuk oluşur. Bağışıklık kazanma süresi bu zamana denk gelmektedir. İzleyen günlerde aşı yerinde iltihaplı yara, koltuk altı lenflerinde şişme olabilir. Bu belirtiler normal tepkiler olup, aşı yerinin açık bırakılması dışında herhangi ek bir önleme gerek yoktur. Banyo yapılmasının bir zararı olmamaktadır. Yaranın tamamen iyileşmesi 1-3 ay arasında değişmektedir.

Nadir olarak steril olmayan enjektör, fazla doz, deri altına kaçma gibi nedenlerle yarada 1 cm. kadar apseleşme, ceviz büyüklüğünü aşan lenf şişmesi görülebilir, bunlar için de herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Aşıdan sonra çok ender olarak baş dönmesi ve bulantı olabilir. Bağışıklık sistemi gelişmemiş kişilerde oluşabilen bu reaksiyonların doktor denetimine bırakılması gerekilmektedir. Yine bağışıklık sistemi gelişmemiş kişilerde deri enfeksiyonları ve yanıklar görülebilir.

Verem Aşısını Kim Buldu? Tıklayın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT