Kategoriler
Beslenme Sağlık

Yağların Önemi Nedir?

Yiyecek hazırlanırken eklenen yağlar

Buna karşılık sıvıyağlar doymamış yağ asitleri içermektedir. Doymamış yağlar ise “kötünün iyisi “olarak tanımlanmaktadır. İnsanlar “ne de olsa sıvıyağ” diyerek yemeklere, salatalara yağ eklerken hiç ölçü kabı kullanmamaktadır. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji içermektedir. Halbuki karbonhidrat ve proteinlerin 1 gramı 4 kkal. enerji içermektedir. Yağların enerji içerikleri çok yüksek olduğundan kullanılan yağ zeytinyağı da olsa mucize bir yağ değildir, aşırıya kaçmadan ilave edilmelidir. Sonuçta yağların fazla tüketilmesi durumunda kişi kilo alır ve obeziteye bağlı olarak sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Bilindiği üzere zeytinyağı omega – 9 yağ asitleri içermektedir. Fakat vücut için omega – 3 ve omega – 6 yağ asitleri de elzem (esansiyel) olarak tanımlanmaktadır ve vücuda besinler yolu ile alınması zorunludur. Sadece zeytinyağı tüketmek de yeterli değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Önerilen oranlarda omega – 3, 6 ve 9 yağ asitlerini sağlamak adına; haftada 2-3 kere balık yenilmesi, karışım yağlar kullanılması tavsiye edilmektedir. İdeal karışım yağ oranını sağlamak adına evinizde bulunan herhangi bir kap veya yağdanlığa, 2/3 oranında zeytinyağı / fındık yağı veya kanola yağı koyarak, üzerini mısırözü / ayçiçek veya soya yağı ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karışım yağı salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Önerilen; 1 kg sebze yemeğinde 2 yemek kaşığı, salatalarda ise kişi başı 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmesidir.

Katı margarinlerde kalp – damar sağlığı açısından son derece zararlı olan trans yağ asitleri ve kolesterol bulunurken; sıvıyağlarda kolesterol bulunmadığı gibi kan lipitleri üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Bunun yanında sıvıyağlar için belirtilen denge korunur ise;

  • Beyin hücrelerinin gelişimi,
  • Kan kolesterol düzeyinin korunması,
  • Hipertansiyonun önlenmesi,
  • HDL (iyi) kolesterol düşüşünün önlenmesi,
  • Trigliserit düzeyinin korunması,
  • İnsülin direncinin azalması,
  • İltihabi rahatsızlıklarda yararlı etkiler görülmesi,
  • Görme ve kanın pıhtılaşması ile ilgili önemli sonuçlar elde edilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT