Kategoriler
Soru / Cevap

2012 Cumhuriyet Kaç Yaşında?

Cumhuriyet’in Yaşı

Cumhuriyet bayramı 29 Ekim 2012’de kutlanacak. Bu tarih cumhuriyetin kurulduğu günü gösteriyor. Yıl olarakda 1923 tarihi baz alınarak günümüzde cumhuriyetin kaç yaşında olduğu bulunabilir. Cumhuriyet yönetimin halkın iradesi ile devlet yönetiminin şekillenmesi anlamına gelmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet’in yaşını hesaplarsak;

2012 – 1923 = 89

Türkiye Cumhuriyeti bu yıl yani 2012 yılında 89. yılını kutlayacak.Yani Cumhuriyet 89 yaşında olacak.

Cumhuriyet Nedir? Tarihçesi

Cumhuriyet, hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşikavramlarının zıttıdır.

Cumhuriyet kelimesi Arapça kökten 18. yüzyılda Osmanlı Türkçesinde türetilmiş bir isimdir. Arapça cumhur kökü “bir araya toplanma, topluluk oluşturma”, bu kökten türeyen cumhūr ise “cemiyet, toplum, kamu” anlamına gelir. 18. yüzyıl Avrupa’sında monarşi ile yönetilmeyen Hollanda, İsviçre (ve 1789 Devrimi sonrasında Fransa) gibi ülkeleri tanımlayan Latince respublica ile Fransızcarépublique sözcüğünün Türkçe çevirisi olarak benimsenmiştir.

Latince res publica klasik kullanımda “kamusal olan” anlamındadır. Bir topluluğa onların birleştirmek suretiyle halk olma özelliğini kazandıran, kamusal nesne anlamına gelir. Bu hal monarşiye karşı, devlet başkanının halk tarafından seçildiği ve halk iradesince meşrulaştırıldığı devlet şekli anlamında kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde cumhuriyet fikri ilk kez 1870’li yıllarda Genç Osmanlılarve Mithat Paşa tarafından (açıkça savunulmaksızın) tartışılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT