Kategoriler
Soru / Cevap

Adana’da Kaç İlçe ve Köy Vardır?

Sizden gelen soru:

Adana’da toplam kaç ilçe ve köy vardır? *

Cevap:

Adana’nın İlçeleri

Adana ilinde 15 tane ilçe bulunmaktadır.

  1. Aladağ ilçesi
  2. Ceyhan
  3. Çukurova
  4. Feke
  5. imamoğlu
  6. Karaisalı
  7. Karataş
  8. Kozan‎
  9. Pozantı‎
  10. Saimbeyli
  11. Sarıçam‎
  12. Seyhan
  13. Tufanbeyli‎
  14. Yumurtalık‎
  15. Yüreğir

adana haritası

Aladağ

Adana’ya bağlı bir ilçe ve aynı ada sahip şehir.

Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ile Kayseri illeri vardır. Yüzölçümü 1.347 km² olup nüfusu 2008 nüfus sayımına göre 18.249’dur.

Sponsorlu Bağlantılar

İlçenin merkezi Aladağ kasabasıdır. Eskiden Karsantı adıyla Karaisalı ilçesine bağlı bir bucak olan ilçe, 1987 yılında ilçe olmuştur. İlçenin kuzey kesiminde Toros Dağları’nın Aladağlar adıyla anılan bölümü bulunmaktadır. İlçe coğrafi açıdan dağlık bir olduğundan tarımda verimlilik düşüktür. İlçenin merkez dahil 2 kasabası ile 26 köyü vardır.

Ceyhan

Ceyhan, Adana ilinin ilçesidir. Adana’ya 47 km uzaklıktadır.

Tarih boyunca Kınık, Yarbisi, Yarsuvat, Hamudiye ve Urifiye isimleri ile anılan şehrin ismi 3 Mayıs 1920 yılında çıkarılan yasa ile Ceyhan olarak değişmiştir.

Adana’nın Merkez İlçeleri Dışında En Fazla Nüfusa Sahip İlçesidir.

İlçenin önemli bölümü tarımsal arazi ile kaplı olup yüzölçümü 1.424 km2‘dir ve 71 köyü vardır.

Çukurova

Çukurova, eski adıyla Klikya; Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini içine alan güney anadoludaki coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölgedir. 5.62 milyon nüfusuyla, Türkiye’deki en büyük nüfus yoğunluğa sahip bölgelerden biridir.

Çukurova batıda Anamur’dan başlamakta olup Akdeniz boyunca doğuya doğru uzanmakta, en kuzeyde Tufanbeyli’ye kadar genişlemekte, İskenderun Körfezi’ni kuşatmakta, güneyde Erzin’e dönmekte ve son olarak da Suriye sınırındaki Yayladağı’nda son bulmaktadır. Çekirdek alanı ise batıda Mersin’i, kuzeyde Kozan’ı, doğuda Osmaniye’yi ve güneyde Akdeniz’i kaplayan Çukurova (Klikya) düzlüğüdür. Adana-Mersin Metropol Alanı Çukurova’nın iş ve kültür merkezidir.

Çukurova bölgesinin büyük bir bölümü, dünyadaki tarıma en elverişli alanlar arasında olan geniş, düz ve verimli bir alandır. Tarih boyunca Çukurova Avrupa’dan Orta Doğu’ya kaçış noktası olmuştur ve kuzey Orta Doğu ve Orta Asya’dan Akdeniz’e en kısa geçiş noktasıdır, ayrıca iki büyük limanı ve yağ terminaliyle ulaşımın göbeğidir.

Feke

Feke, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana’ya 122 km uzaklıkta olup deniz seviyesinden 620 m yüksekliktedir

1893 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılan nüfus sayımına göre Feke’nin nüfusu 12.919 kişidir. Bunun %75’i Türklerden, %14’ü Ermenilerden, %9’u Kürtlerden ve %1’i protestanlardan oluşmaktaydı.

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 20890’dir. Bunun 4632’si ilçe merkezinde, 16258’i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 0 belde, 40 köy 5 mahalleden oluşmaktadır.

İmamoğlu

İmamoğlu, Adana iline bağlı, kuzeyinde Kozan, güneyinde Yüreğir ve Ceyhan, doğusunda Ceyhan ve Kozan, batısında ise Aladağ veKaraisalı ilçeleri olan bir ova ilçesidir. Ekonomik olarak Kozan’a bağlıdır.

Nüfusun çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçinir. İlçenin 18 köyü, 1 merkez belediyesi ve 6 mahallesi bulunmaktadır. Adana şehir merkezine 45 km uzaklıktaki ilçenin ana gelir kaynağı tarımdır.

Karaisalı

Karaisalı, Adana’nın bir ilçesidir.İlçe 2006 yılında merkeze bağlanmıştır. Geneli ormanlık olan ilçenin şehir gürültüsünden uzak sakin bir havası vardır.2 beldesi ve 68 köyü bulunmaktadır.

Karataş

Karataş, Adana’nın bir ilçesidir. Doğu Akdeniz bölgesinde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olup Adana’ya 48 km uzaklıktadır.

1986 yılında Adana’da Yüreğir ilçesinin kurulmasıyla köylerinin bir kısmı bu ilçeye bağlanmıştır ve 2005 yılı itibarı ile bir bucak ve 46 köyü vardır.

Yüzölçümü 922 km2 olan ilçenin nüfusu 2000 yılı sayımına göre 32,375 dir. Bu nüfusun 9.189’u ilçe merkezinde ve 23.186’sı belde ve köylerde yaşamaktadır.

Kozan‎

Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km’dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 1690 km²’dir. Adana’nın (metropoller hariç) iki büyük ilçesinden birisidir. Türkiye’nin en büyük 25.ilçesidir. İlçe merkezi, 19 il merkezinden büyüktür. Ayrıca Adana İl Sınırları içindeki en geniş(yüzölçüm olarak) ilçe durumundadır. Tarih boyunca önemli bir yerleşim olan Kozan Kilikya Ermeni Krallığı’nın başkentliğini yapmış olup Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemindeyse 1926’ya kadar vilayetlik(il statüsü) yapmıştır. Ancak 1926’da bazı milletvekilleri yüzünden vilayetliği lağvedilmiştir.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 belde, 86 köy ve 16 mahalleden oluşmaktadır. İlçe merkezinde 8 mahalle varken 2009’da mahalle sayısı 15’e çıkartılmıştır. İlçe merkezindeki en büyük mahalle olan Tufanpaşa, Kozan’nın nüfusu 12.310’dur

Pozantı‎

Pozantı, Adana iline bağlı bir ilçedir.

Tarihi boyunca Pozantı’ya çeşitli milletler tarafından değişik isimler verilmiştir. Pozantı’nın ilk çağlarda adı Pendonsis veya Pendosis]idi. Araplar El Bedendum demişler, Türkler de Bozantı ismini vermişlerdir.

Gülek boğazı yolu birçok milletin konup göçtüğü Pendonsis şehri kalıntıları üzerine kurulmuş, tarihi boyunca coğrafi konumundan dolayı önemli bir konak yeri olmuştur.

1 tane beldesi ve 16 tane köyü bulunmaktadır.

Saimbeyli

Saimbeyli, Adana ilinin bir ilçesidir. Eski adı Haçin olup, ilçeyi Fransız işgalinden kurtaran Saim Bey’in hatırasına, ismi Saimbeyli’ye çevrilmiştir. İlçe merkezinin nüfusu 2000 yılı Nüfus sayımına göre 5.200 kişidir.

Adana’ya uzaklığı 157 km’dir, ve Saimbeyli’ye bağlı 25 köy bulunmaktadır. Ekonomik olarak Kozan’a bağlıdır.

Sarıçam‎

Sarıçam. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 5 merkez ilçesinden birisidir.

İlçe sınırları doğuda Ceyhan ilçesi, kuzeyde İmamoğlu ilçesi, güneyde Yüreğir ilçesi, batıda ise Karaisalı ve Çukurova ilçeleri ile Seyhan ve Çatalan barajlarından oluşmaktadır.İncirlik Üssü’nün bulunduğu İncirlik beldesi, Sabancı organize sanayi bölgesi ve Çukurova Üniversitesi ilçe sınırları içinde yer almaktadır.

İlçe, 29 adet mahalle, 33 adet köyden oluşmaktadır.

Seyhan

Seyhan, Adana ilinde köyü olmayan tek ilçedir.

Seyhan, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Adana ilinin bir ilçesidir. İlçe, tamamiyle Adana şehir merkezi içerisinde kabul edilmektedir ve tüm ilçeye bir alt tabaka belediye olan Seyhan Belediyesi hizmet vermektedir. Seyhan, Adana ilinin sakinlerinin % 35’ine ve Adana şehrinin sakinlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’deki en kalabalık beşinci metropol ilçe statüsündedir.

Seyhan, Adana’nın ilk yerleşim alanı olmakla beraber şu anda şehrin yönetim, iş ve kültür merkezidir. Tarihi Tepebağ mahallesi ve Büyük Saat, Ulu Camii, Ramazaoğlu Konağı ve Sabancı Merkez Camii gibi önemli yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Adana Kültür ve Sanat Merkezi ve Sabancı Kültür Merkezi, Seyhan Kültür Merkezi ve Metropol Tiyatro Salonu yine aynı ilçede faaliyet göstermektedir. İlçe ismini doğu yakasını oluşturan nehirden almaktadır.

Tufanbeyli‎

Tufanbeyli Adana ilinin bir ilçesidir.

Doğusunda Kahramanmaraş (Göksun ilçesi), batısında Kayseri ili (Develi ve Tomarza ilçeleri), güneyinde Saimbeyli, kuzeyinde ise Kayseri (Sarız ilçesi) bulunur. Yüzölçümü 964 m2, nüfus yoğunluğu yaklaşık 25 kişi/km2’dir. Coğrafi yapısı itibariyle bağlı olduğu Adana ve komşu illere çok uzaktır. Adana’ya 196, Kayseri’ye 178 ve Kahramanmaraş’a 160 km uzaklıktadır. Rakım 1474 m civarındadır. Kayseri’yle ekonomik ilişkisi vardır. Ekonomik olarak Kozan ve Kayseri’ye bağlıdır.

Tufanbeyli ilçesine bağlı 30 adet köy bulunmaktadır. Bu köyler sırasıyla Akçal, Akpınar, Ayvat, Bolatpınar, Bozgüney (kasaba), Çatalçam, Çukurkışla, Damlalı, Demiroluk, Doğanbeyli, Doğanlı, Elemanlı, Evci, Fatmakuyu, Hanyeri, İğdebel, Karsavuran, Güzelim, Kayapınar, Kayarcık, Kirazlıyurt, Koçcağız, Ortaköy, Pekmezli, Pınarlar (hastane), Şarköy (Comana), Taşpınar, Tozlu, Yeşilova, Yamanlı Köyleridir. İstiklal

Yumurtalık‎

1990 sayımına göre toplam nüfusu 20.957 olup, 3.583’ü ilçe merkezinde, 17.374’ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 19 köyü vardır. Yüzölçümü 501 km2 olup, nüfus yoğunluğu 42’dir.

Yüreğir

Yüreğir, Adana’nın merkez ilçelerinden birisidir. Doğusunda Seyhan Nehri, güneyinde ve batısında Sarıçam ve kuzeyinde de Yumurtalık’la komşudur. İlçenin büyük bir bölümü Adana şehir merkezinde bulunur.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 13 belde, 112 köy ve 89 mahalleden oluşmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT