Kategoriler
Soru / Cevap

Afyonkarahisar’da yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?

Afyonkarahisar ilinin ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayalıdır. Afyonkarahisar bir çok tarım ürününde Türkiye’nin merkezi konumundadır.

Sizden gelen soru:

Afyon’da yetiştirilen tarım ürünleri oranları ile beraber?

Cevap:

Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen en önemli tarım ürünleri haşhaş, arpa ve buğdaydır. Bu üç tarım ürünü Afyonkarahisar’ın en önemli geçim kaynağı ve ildeki en çok yetiştirilen tarım ürünleridir. Bunun yanı sıra meyvelerden Napolyon kirazının da ana vatanı Afyonkarahisar’dır.

Sponsorlu Bağlantılar

Afyonkarahisar Tarım Ürünleri

Afyonkarahisar ilinin yüzölçümü 1.423.000 hektardır. Bu alanın 687.750,5 hektarını kültüre elverişli arazi, 735.249,5 hektarını kültüre elverişsiz arazi oluşturmaktadır. 215.558 hektarı çayır ve mera, 206.860,5 hektarı ormanlık ve fundalık, 312.831 hektarı da tarım dışı arazilerdir. İşlenen arazilerin % 68’inde kuru tarım, %32’sinde sulu tarım yapılmaktadır. Toplam alanın % 48′ ni kültüre elverişli arazi, %52′ sini kültüre elverişli olmayan arazi teşkil etmektedir. Sulu tarım arazisi 174.487 hektar alan, kuru tarım arazisi 513.263,5 hektar alandır.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar ilinde geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir. Diğer yandan iklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre tahıl üretimi de çok miktarda yapılmaktadır. Bunun yanında haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri de yetiştirilir.

Afyonkarahisar haşhaş’ın anavatanıdır. Türkiyenin tek alkaloid(morfin) fabrikası Bolvadin ilçesindedir.

Türkiye’nin en kaliteli arpası burada üretilmektedir. Bu yüzdendir ki Efes Pilsen yıllar önce buraya bira fabrikasını kurmuştur.

Türkiye’deki en önemli buğday üretim merkezlerinden olup, Konya ve Ankara’dan sonra başı çekmektedir.

Napolyon kirazı, Sultandağı ilçesi ve Erkmen beldesinde yetiştirilmektedir. İhracata gitmektedir. Türkiyenin besin değeri en yuksek kirazıdır, tescillidir.

kiraz, meyve

Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar’da et ve et ürünleri üretimi gelişme göstermiştir. Besi hayvancılığı kapalı mekânlarda ve hemen her ilçede olmak üzere, merkez ve çevresinde yoğun bir biçimde yapılmaktadır. Tavukçuluk ve buna dayalı yumurta üretimi fazla miktarda yapılmaktadır. Yumurta borsası Afyonkarahisar’da belirlenmektedir. Hayvancılık alanında Afyonkarahisar, komşu illere göre daha yüksek bir potansiyele sahiptir. Süt sığırcılığı, küçük ve büyük baş hayvancılık, arıcılık ve tavukçuluk yapılmaktadır.

Afyonkarahisar İlçelerine Göre Tarım Ürünleri

Merkez: Ekonomisi tarım ve sanayiye dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, haşhaş, baklagillerdir.

Başmakçı: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Gül yetiştiriciliği gelişmiş olup, 1989’da 550 ton gülçiçeğinden, 168 kg gül yağı elde edilmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, haşhaş ve şekerpancarıdır. Tavukculuk ekonomik açıdan önemli gelir kaynaklarındandır. Türkiye yumurta ihtiyacının yaklaşık % 10’unu Başmakçı karşılamaktadır.

Bayat: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri arpa, üzüm, buğday, şekerpancarı ve patatestir. Hayvancılık ikinci derecede geçim kaynağıdır.

Bolvadin: Ekonomisi tarım ve buna bağlı sanayiye dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, haşhaş, buğday, arpa ve elmadır. Alkoloid fabrikası, un, tuğla ve ayakkabı fabrikaları başlıca sanayi kuruluşlarıdır. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli olup, koyun ve sığır beslenir.

Çay: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı ve haşhaşdır. Dağlık kesimlerde küçükbaş hayvan besiciliği önemli gelir kaynağıdır.

Çobanlar: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, haşhaş, şekerpancarıdır. Küçük çapta hayvancılık yapılır.

Dazkırı: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı ve haşhaştır. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun, keçi ve sığır beslenir.

Dinar: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Ovada yetiştirilen başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, buğday, arpa, haşhaş ve baklagillerdir. Dağlık bölgelerde hayvancılık yapılır.

Emirdağ: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri arpa, üzüm, buğday, şekerpancarı ve patates olup, ayrıca az miktarda nohut, fasülye, soğan, elma, vişne ve haşhaş yetiştirilir. Yüksek kesimlerde hayvancılık başlıca gelir kaynağıdır. En çok koyun ve sığır beslenir.

Evciler: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, buğday, arpa, haşhaştır. Hayvancılık ekonomik açıdan önemlidir. Küçükbaş hayvan ve sığır beslenir.

İhsaniye: Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, patates, şekerpancarı ve ayçiçeği olup, ayrıca az miktarda vişne, elma, baklagil, haşhaş ve üzüm yetiştirilir. Hayvancılık önemli geçim kaynağı olup, koyun ve sığır beslenir.

İscehisar: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, haşhaş, buğday, arpa ve baklagillerdir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır. Yüksek kesimlerde küçükbaş hayvan besiciliği yaygındır.

Sandıklı: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, buğday, nohut, haşhaş, elma, vişne, patatestir. Hayvancılık önemli gelir kaynağıdır.

Sultandağ: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, elma, patates, şekerpancarı, vişne, haşhaş, ayrıca az miktarda soğan, baklagiller ve üzümdür. Hayvancılık ekonomik açıdan başlıca gelir kaynakları arasında yer alır.

Şuhut: Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri, şekerpancarı, buğday, patates, arpa, nohut ve haşhaş olup, ayrıca az miktarda elma, vişne, soğan, mısır, üzüm ve fasülye yetiştirilir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynaklarındandır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Afyonkarahisar’da yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?” için bir yanıt

afyonda en çok şeker pancarı,buğday,arpa,patates,yonca,mısır slajı,haşhaş,nohut,vişne,kiraz,elma,döngel,erik, yetiştirilir.afyonda buğday üretiminde dalgalanmalar olduğundan afyonun buğday üretimi azaldığında afyonda 400bin tonla 500bin ton arasında buğday üretimi gerçekleşiyor afyonda buğday üretimi arttığında 500bin tonla 600bin ton arasında afyonda buğday üretimi gerçekleşiyor afyon buğday üretiminde türkiyede 15 ila 20.ci sıralar arasında yer alıyor görüldüğü gibi türkiyenin en fazla buğday üreten 3.cü kenti afyon değil.afyon şeker pancarı üretimi 830bin ton ve şeker pancarı üretiminde afyon tûrkiye 5.ci si.afyon arpa üretimi 335bin ton ve afyon arpa üretinde türkiye 5.cisi.afyon patates ûretimi 306bin ton ve afyon patates üretiminde türkiye 5.cisi.afyon haşhaş ve vişne üretiminde 1ci.lavanta üretiminde 2.ci.gül ve döngel üretiminde 3.cü.erik üretiminde 7.ci.kirazda 5.cidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT