Kategoriler
Soru / Cevap

Ağaç Nedir? Nasıl Oluşur?

Ağaçlar

Ağaç çok yıllık bitkilere verilen genel isimdir. Çevremizde sıkça gördüğümüz bitkiler genelde fazla ömürlü olmayan bitkilerden oluşur. Aslında çevremizde çok yıllık odunsu bitkilerde vardır ama burada sadece tek yıl yaşayabilen bitkileri kast ettim. hücrelerinin büyük bölümü odunlaşmış olan, uzun ömürlü bitkilere ağaç denir.Ağaçlar, yaşamları boyunca büyümeyi sürdüren odunsu bitkilerdir. Ağaçların biçimleri, büyüklükleri ve yaşam süreleri, türden türe değişkenlik gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ağaç Nedir?

Boyu en az 5 metre , çapı da 10 cm’den aşağı olmayan, dal sürgün ve yapraklarının oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde üzerinde taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan , sürgün vererek boylanan, hücrelerinin büyük bölümü odunlaşmış olan, uzun ömürlü bitkilere AĞAÇ denir…

Bir ağaç; temel olarak kök, gövde, dal ve yaprak olmak üzere 4 ana organdan oluşur. Bu organların biçim, boyut, yoğunluk, hacim, ağırlık, boy, çap, yıllık artım gibi özellikleri ağacı biçimlendiren temel özelliklerdir…

Bir ağacın yaşayıp gelişebilmesi için; ışık, sıcaklık, CO2, O2, su ve mineral madde gereklidir.

Ağaçların; topraktan su ve mineral maddelerini, havadan ise karbondioksiti almak, güneş enerjisini kullanarak organik madde üretmek, havaya oksijen vermek, canlılara besin ve barınak sağlamak gibi çok önemli işlevleri vardır.

Ağaçlar bu işlevleri yerine getirirken çevrelerindeki canlı ve cansız tüm varlıklarla karşılıklı olarak birebir ilişki ve etkileşim halindedirler. Bu yüzden ağaçlar içinde bulundukları ekosistemler için vazgeçilmez elemanlardırlar. Ağaçların yok olması; yaşama ortamının bozulması ve iklimin olumsuz yönde etkilenmesi ve devamında yaşam zincirinin kopması, en sonunda da tüm yaşamın yok olması anlamına gelir…

Ağaçlar ışık, yer, su ve mineral maddeler yüzünden birbirleriyle amansız bir rekabet içerisine girerler. Bu rekabette baskın çıkabilmek ve dolayısıyla hayatta kalabilmek için tepe ve köklerini hızla geliştirmeye çalışır, gölgeye dayanıklı yaprak üretir, işlevini kaybeden organlarını (yaprak – dal – kök) terkeder, rakiplerini gölgeleyerek altetmeye çalışırlar. Bazı ağaç türleri (ceviz, meşe, huş, dişbudak, ıhlamur gibi..) kök ve yapraklarından salgıladıkları sıvı ve gazlarla komşu bitkilere zarar bile verebilirler…

Ağaçlar Nasıl Oluşur?

Ağaçlar, nasıl büyür hiç merak ettiniz mi? Gelin birlikte öğrenelim. Bütün ağaçlar tohumdan çoğalır. Örneğin yeni bir çam ağacı ancak bir çam tohumundan oluşur. Toprakla buluşan tohum, toprak içindeki nemi soğurur ve yavaş yavaş şişmeye başlar. Eğer tohum uygun bir sıcaklıkla yeterli ölçüde oksijen elde edebilecek durumdaysa büyümeye başlar. Şişmiş haldeki tohum bir süre sonra yarılır ve bir uç verir. Bu uç, kök biçiminde toprağın içine doğru yayılarak gittikçe büyür. Kökün büyümesi, yerçekimi nedeniyle toprağın derinliklerine doğru olur. Büyümekte olan kökler, bir süre sonra tohumdan filizlenmiş olan körpe fidanın toprağa sıkıca bağlanmasını sağlar. Tohumdan, kökler dışında bir başka sürgün daha çıkar ve büyüyerek ağaç gövdesi biçimine dönüşür. Bu sürgün, köklerden farklı olarak yukarı doğru büyür. Gittikçe büyüyerek zamanla yaprak açar. Ağaçlar da tıpkı diğer canlılar gibi gelişmek için besine gereksinim duyarlar. Peki, bu besini nerden ve nasıl alırlar?

Ağaç, su ve minarelleri topraktan, karbondioksit gazının ise havadan alır. Yeşil renkli yapraklar güneş ışığından yararlanarak şeker, nişasta ve selüloz yaparak kimyasal tepkimeler yaratır. Ağacın tahta olan gövde kısmı ile kabuğu arasında, ‘kambium’ adında hücrelerden oluşan ve yaşayan ince bir tabaka bulunur. Bu tabakadaki hücreler çoğaldıkça, içte kalanlar tahtaya, dıştakiler ise kabuğa dönüşürler. Böylece ağaç yaşlandıkça kalınlığı da artmış olur.

Ağacın tahta olan gövde kısmı sürekli gelişmeye devam eder. Kabuğu ise genellikle çatlayıp dökülür. Ağacın yüksekliği ise genişliği gibi sürekli artar.

Ağaç dallarının uçlarında çok sayıda hücre bulunur. Ağacın gelişmesi sırasında, bu hücreler de çoğalarak yeni dal ve yaprakları oluşturur. Böylece dallar genişlemeye devam eder. Ancak bir süre sonra dalların uçlarındaki bu hücreler daha az büyümeye başlar ve dalın gelişmesi giderek yavaşlar.

Ağaçlar Dünya’daki yaşan en büyük organizmalardır. Dünya’nın en büyük ağacı olan California’daki dev kızılçam 100 metre boya ve 1 metre kalınlığında bir gövdeye sahiptir. Bu ağaçlardan sadece birisinin toplam ağırlığı 200 ton’un üzerindedir. Bu yaşlı ağaçların yaprakları ve dalları çok azdır ve çoğunlukla da yaralıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Ağaç Nedir? Nasıl Oluşur?” için bir yanıt

Ağaç Resimleri - Ağaç Fotoğrafları - Ağaçlarla İlgili Görsellerdiyorki:

[…] Ağaç Nedir? Nasıl Oluşur? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT