Kategoriler
Soru / Cevap

Aklımda Birşey Tutamıyorum ve Unutkanım Nedeni Nedir?

Soru:

Aklımda bişey tutamıyorum ve unutkanım nedeni?

Cevap:

Unutkanlıktan Kurtulma Yöntemleri

Bellek kaybı bizim bunama, yabancıların Alzheimer dedikleri hastalığın bir belirtisi olabilir. Unutkanlık,günümüzün en yaygın sorunlarından biri oldu çıktı. Belki günlerimizi eskiye göre çok daha yoğun geçirdiğimiz için belleğimiz bizim hızlı yaşantımıza ayak uyduramıyor. Ama hemen ümitsizliğe kapılmak da doğru değil. Amerikalı psikolog Cheryl Buggy, yapılması gereken ilk işin kişinin özgüvenini yeniden kazanması olduğunu belirtiyor. Basit tekniklerden yararlanarak unutkanlık sorununu çözümleyeceğinize yürekten inanmalısınız. Uzmanlar, insan beyninin önemsenen hususları mutlaka hatırladığını ileri sürüyorlar. Bu durumda unutkanlığınızın başlıca kaynağı siz oluyorsunuz. Unutkanlık korkusu, gerçekten unutmaya başlamanızı sağlıyor. Aslında yetenekleriniz konusunda pozitif düşüncelere ağırlık verirseniz, belleğiniz dahil olmak üzere bir çok özelliğinizde gelişme sağlarsınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Ne kadar unutkan olursanız olun, şu gerçek sakın aklınızdan çıkmasın: Beyin dinlenmeye ihtiyacı olan bir fiziksel organdır. Uyku yetersizliği beynin çalışmasını çok olumsuz bir şekilde etkiler. Eğer sık sık birşeyler unutmaktan yakınıyorsanız, öncelikle düzenli ve yeterli uyku uyuyup uyumadığınızı araştırın. Bu arada beslenme alışkanlıklarınızı ve egzersiz programınızı da gözden geçirmelisiniz.

Bulmacanın fayadaları

Unutkanlıktan kurtulma çalışmalarında, sizin için öncelik taşıyan hususları saptamak önemli. Günlük faaliyetlerinizin fazla dağınık olması da sonunda unutkanlık yaratır. Her gün neler yapmanız gerektiğini bilirseniz, zihniniz fazla dağılmaz. Size çocukları örnek gösterelim. Çocuklar herşeyi çok iyi hatırlarlar, çünkü beyinleri başkalarıyla ilgili düşüncelerle meşgul değildir. Unutkanlığı en aza indirmek için küçük hileler uygulayabilirsiniz. Örneğin; birisiyle tanıştırıldığınızda o kişi ismini söylediği zaman dikkat kesilin. Daha sonra da tanıştığınız kişinin adını kendi kendinize bir kaç kez tekrarlayın. Daha sonra bir adım ileri gidin ve tanıştığınız kişinin dikkatinizi çeken özelliklerini içinizden sıralayın

Alışveriş yapmak için bir markete gittiğiniz zaman satın almanız gerekenleri hatırlamak için kendinizle ilgili bir senaryo yaratın. Sabahleyin kalktınız dişlerinizi fırçaladınız , yüzünüzü sabunladınız, kahvaltı sofrasına oturdunuz. Bu işleri yaptığınızı hatırlarken, evdeki eksikleri de hatırlayacaksınız. Yakınlarınızın önemli yıldönümlerinin tarihlerini hatırlamak için de kendi kendinize bu tarihlerle ilgili yakıştırmalar yapın. O yakıştırmaları hatırlamanız daha kolay olacaktır. Günlük işlerinizi bir kağıda not edip bunu evde sizin kolayca görebileceğiniz bir yere asın.

Vücut egzersizleri yaparak fiziksel bakımdan güçlenmeye çalışıyorsunuz. Beyninize de aynı şekilde bazı egzersizler uygulayarak güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Belleğinizin güçlenmesi için elinizden geleni yapmadan kendinize unutkan sıfatını yakıştırmayın. Bol bol bilmece çözmek, ölmüş akrabaların isimlerini soyadlarını hatırlamaya çalışmak, belleği güçlendirmenize yarayacak yöntemler.

Aşırı unutkanım

16 yaşında bir gencin bu derecede unutkan olması çok normal değil. Muhtemelen sinir sistemini etkileyen bir sorun olmalı. Nöroloji uzmanı bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Göbeklenme ile ilgili sorununuzun dengesiz beslenmeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Yemeklerinizdeki yağ ve karbonhidratları azaltmanız gerekiyor. Bildiğiniz gibi karbonhidratlar, unlu, nişastalı ve şekerli gıdalarda bulunmaktadır. Ayrıca düzenli spor yapmanızı da öneriyorum. Böylece vücudunuz istediğiniz şekle kavuşacağı gibi kramp gibi kas güçsüzlüğüne bağlı sorunlardan da böylece kurtulabilirsiniz

Çabuk unutuyorum

20 yaşında bir öğrenciyim. Sorunum unutkanlık. Aslında zeki ve akıllı olduğumu söylerler, ama çok çabuk öğrendiğim halde çok da kolay unutuyorum. Acaba bir sorunum mu var?

Unutmak, hafızanın yeni bilgilere yer açmak için başvurduğu yollardan biri. Çok kolay öğrendiğinizden bahsediyorsunuz. Bu kadar kolay öğrenmek, bilgilerin beyinde yeterince kalıcı bir yer tutmasını engelliyor sanırım. Ayrıca bu bilgiler size ilginç gelmiyorsa ve zaman içinde tekrarlanmıyorsa kolayca uçup gidiyor. Bence sizin hafıza sorununuz yok. Unutmayı önlemenin yolu öğrendiğiniz bilgileri zaman zaman tekrarlamak.

Unutkanlığı unutturacaklar

Unutkanlığın önlenmesi çalışmalarında fareler üzerinde yapılan deneylerde başarı sağlayan bilim adamları, insanlarda yaşlılıkta da öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını canlı tutacak bir ilaç geliştirmeye çalışıyor.
İngiltere Wolfson Biyomedikal Araştırmalar Enstitsü’nde, College Üniversitesi bilim adamlarından Karl Peter Giese başkanlığında çalışan ekip, genleriyle oynadığ farelerin, ilerleyen yaşlarına rağmen genç oldukları dönemlerdeki kadar hızlı öğrenmelerini sağladı.
Öğrenme ve hatırlama yeteneğinde kilit önemi bulunan, beynin “hippokampus” bölümündeki sinir hücrelerinin hareketi, yaşlılıkta hafıza zayıflamasının nedeni olarak görülüyor. Bu sinir hücrelerinin, aldıkları bir sinyali ilettikten sonra yeniden bir sinyal iletecek konuma gelebilmeleri için zamana ihtiyacı oluyor. İnsan yaşlandıkça, bu süre uzuyor. Bilim adamları genetik değişime uğrattıkları farelerde, bu süreyi ilerleyen yaşa rağmen kısaltmayı başardı.

Unutkanlıklar geri gelmeyecek

Uzmanlar, sinir hücre zarlarındaki potasyum kanallarının aktivitesini etkileyen Kvss1.1 proteininin üretimini engelleyerek, hücrelerin yeniden görev yapma süresini hızlandırdı. Giese, yaşlı farelerin, genç farelerin sahip olduğu tüm zihinsel fonksiyonlara kavuştuklarını ve Kvss1.1 proteininin bulunmasıyla yaşlılığa bağlı unutkanlık sorununun çözüldüğünü açıkladı.
Bilim adamları, aynı genetik değişim etkisini yapacak ve insanlarda yaşlılıkta da öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını canlı tutacak bir ilaç geliştirmeye çalışıyor. Uzmanlar, böyle bir ilacın geliştirilmesi halinde, eldeki veriler doğrultusunda bu ilacın yalnızca beynin eski çalışma kapasitesine ulaşmasını sağlayacağını, ancak unutulanları geri getirmeyeceğini vurguluyor.

Unutkanlığın nedeni stres

Erzurum SSK Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, insanların sıkıntılı ve gergin olduğu hallerde yeni bilgileri öğrenmekte zorlandıklarını ve eski bilgileri unuttuklarını belirtti. Yavuz, “Unutkanlık, psikolojik kökenli ve daha çok gerginlik ile sıkıntıya bağlı olan kayıt hafızasının zayıflamasıdır. Bu, beyin hastalıklarıyla ortaya çıkan hafıza bozukluklarından farklıdır” dedi. Dr. Yavuz, hafıza bozukluklarının ciddi beyin rahatsızlıklarıyla ortaya çıktığını ve bunlardan en önemlisinin bunama olduğunu vurgulayarak, unutkan insanlara şunları önerdi: “Sebze ve meyveyi bol tüketin. Yürüyüş yapın. Düzenli duş alın. Zihinsel egzersiz yapın. Bol bol bulmaca çözün ve kitap okuyun.”

Unutkanlığı önleyen protein bulundu

Farelerin beyninde bulunan ve sinirlerin sinyallerini ileten bir proteinin, yaşlılıkta öğrenme yeteneğinin azalmasında ve hafızanın kötüleşmesinde rol oynadığı belirtildi. Almanya’daki Max-Planck Enstitüsü’nde görevli bilim adamı Thomas Blank ve ekibi, yaşlı farelerin beyninde bir proteinin, genç farelere göre daha fazla bulunduğunu tesbît etti. Bu proteinin çoğalmasını engelleyen bilim adamları, farelerin öğrenme yeteneğinin yaşlandıklarında azalmadığını belirlediler. Blank, bu proteinin çoğalması ilaçla durdurulduğu takdirde, yaşlılıkta da hafızanın güçlü kalmasının sağlanabileceğini söyledi.

Zihni çalıştırmak unutkanlığı önlüyor

Amerikan Tıp Derneği, zihinsel alıştırmaların yaşlıların hayatını kolaylaştırdığını bildirdi. ABD’li uzmanlar, “Sonuçlar, yaşlı insanların geç başlamış bile olsalar, zihinsel egzersizlerin yıllar sonra da faydasını gördüğünü” açıkladı. 3 bin ABD’li arasında yürütülen çalışmada, zihinsel alıştırmalar yapan grup, beş yıl sonra bile bu çalışmaların günlük hayatta faydasını gördü. İnsanlar, telefon numaralarını hatırlayabildiklerini ve kafadan basit hesaplar yapabildiklerini anlattı.

Unutkanlığa İyi Gelen Besinler 

Ceviz : Her gün bol miktarda ceviz yenilmesi, hafızayı canlı tutmaktadır. Görüntü olarak da beyne benzeyen ceviz, konsantrasyon güçlüğü için etkilidir.

Buğday : Konsantrasyon bozuklukları ve ilgisizlik gibi durumlarda, dikkat eksikliğinde öğrencilerin yardımcısı olarak düşünülebilir. İçerdiği E vitamini sayesinde de hücrelerin yenilenmesinde rol oynar ve birçok minarelleri de içermektedir (B1, Ca, Mg, F, K, Fe, Zn, fosfatlar, vb.).

Karanfil : Çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde hafızayı kuvvetlendiriyor, zihni açıcı ve unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Bu çay, kalp çarpıntısına iyi geliyor. Ayrıca, dişleri kuvvetlendirici etkisi de var.

Biberiye : Dolaşım sistemini düzenleyici ve zihin açıcı etkisi bulunuyor.

Ahududu : Bahçelerde yetiştirilebilen bir bitki olup, insana zindelik verir. Zihinsel yorgunluğu giderir.

Üzüm : Özellikle kurutulmuş üzüm dimağı kuvvetlendirir. Sınav dönemlerinde öğrenciler için, bulunmaz bir besin kaynağıdır. Unutkanlık için her gün yenilmelidir.

Kırmızı biber : İçerdiği bolca C vitamini sayesinde, uyarıcı etki göstermektedir. Özellikle acı olanı tercih edilmelidir. Dimağı kuvvetlendirici olmasının yanı sıra, soğuk algınlığına da iyi gelir.

Soğan : Sarımsak gibi, kan dolaşımını sağlayıcı ve kanı temizleyici etkiye sahiptir. Damarda tıkanıklık yapan maddelerin fonksiyonlarına engel olur. Beyinsel faaliyetleri artırır. Zihin yorgunluğuna iyi gelen soğan, adeta C vitamini deposudur. Mikroplara karşı vücut direncini artırır, damar sertliği, grip, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesinde de önemli rol oynar.

Kereviz : Unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar sökücü özelliği var. B vitamini, demir ve kireç içeren kereviz, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma için de faydalıdır.

Unutkanlığa Bitkisel Tedavisi

Şifalı Bitkiler:

  • Karabaş otu,
  • Çörek otu,
  • Günlük tohumu,
  • Zencefil yaprağı,
  • Servi kozalağı,
  • Arı sütü

Hazırlanış Şekli:

  1. Karabaş otu, çörek otu ile birlikte yirmi dakika sürey­le suda bekletilir Sıkılarak elde edilen posa, macun kıva­mına gelinceye kadar, günlük tohumu ilave edilerek yoğ­rulur Hazırlanan macunla bakla iriliğinde yapılan hap­lardan yemeklerden önce bir veya iki tane yutulur
  2. Zencefil yaprakları, kaynar suda yirmi dakika bek­letilerek demleme sağlanır Demlemeden süzülerek elde edilen sıvı, arı sütü ile karıştırılarak serin bir yerde din­lendirilir Dinlendirilen sıvı içme suyuna karıştırılarak günde üç bardak içilir
  3. Servi kozalakları dövülerek ezildikten sonra yarım saat süreyle suda pişirilir Süzülerek elde edilen sıvıya, dövülmüş günlük tonumu ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar arı sütü ile karıştırılır Hazırlanan şuruptan her gün yemeklerden önce üç fincan içilir
Sponsorlu Bağlantılar

“Aklımda Birşey Tutamıyorum ve Unutkanım Nedeni Nedir?” için 3 yanıt

Ben 18 ime giricem.Bankada staj yapmaya başladım ve çok stresli o kadar stres yapıyorum ki personel müdürü bir şey söylüyor ben 2 adım attığımda unutuyorum.En basitinden poğaça diyor bankanın kapısından çıkıyorum ne dediğini bile hatırlamıyorum.Bunun için artık devam edemicem.Yaşımın fazla olmamasına rağmöen bu kadar unutkan olmam gerçekten hiç normal değil.Bende önemli bir sorun olabileceğinden korkuyorum.Yurttan çıkıyorum telefonumu almayı unuttum düşünebiliyor musunuz..Gerçekten yardıma ihtiyacım var..

ben 16 yaşında bir erkeğim bir lokantada çalışıyorum ve son bikaç aydır unutkanlık başladı artık o kadar arttıki gündü, akşam şunu yapmam gerek diyorum ama akşam olunca yapacağım şeyi unutmuş oluyorum artık birşeyleri unutmamak için avcumun içine yazıyorum bu âni unutkanlığın sebebi nedir ve güneşin altında çok durmakla bir ilgisi varmıdır ??

ben 16 yaşında bir erkeğim bir lokantada çalışıyorum ve son bikaç aydır unutkanlık başladı artık o kadar arttıki gündü, akşam şunu yapmam gerek diyorum ama akşam olunca yapacağım şeyi unutmuş oluyorum artık birşeyleri unutmamak için avcumun içine yazıyorum bu âni unutkanlığın sebebi nedir ve güneşin altında çok durmakla bir ilgisi varmıdır ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT