Kategoriler
Soru / Cevap

Amasya’nın Elma’dan Başka Hangi Meyveleri Meşhurdur?

Amasya İli ve Meyvecilik

Amasya ili orta karadeniz bölgesinde yer alır. Amasya birçok tarihi özelliğinin yanısıra yetişen meyveleri ile de ünlüdür. Burada yetişen meyveler arasında elmanın yeri farklıdır. Çünkü Amasya ili en çok elma ile ünlüdür. Yani elması yetiştirdiği diğer meyveler arasında en çok bilinenidir.  Amasya ili şehzadeler şehri olarakda bilinir. Başlıca nedeni uzun bir dönem osmanlı imparatorluğunda üst düzey görev alan birçok kişinin buradan yetişmesi olmuş.

Sponsorlu Bağlantılar

Akdağ, Tavşan Dağı, İnegöl Dağı, Kocacık Tepesi, Kırklar Dağı, Ferhat Dağı önemli dağlarıdır. Sulama amaçlı gölet ve barajlar ile sulanan verimli ovalara sahiptir. Borabay Gölü en önemli gölüdür. Yeşilırmak ve göletlerde yayın, sazan, turna, levrek, pullu gibi balık türleri bulunmaktadır.Amasya, doğuda Tokat, güneyde Yozgat, batıda Çorum, kuzeyde Samsun İlleri ile çevrilidir. Yeşilırmağın Orta Karadeniz Dağları (Canik) arasında oluşturduğu vadi üzerinde kurulmuştur.

İlde Karadeniz iklimi – kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları kara iklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, kara iklimi kadar sert değildir.

Amasya’da Yetişen Meyveler

Amasya’da Başta Amasya Elması olmak üzere Kiraz, Şeftali,ve turunçgille yetişir.

Amasya Elması (Misket Elma)

Amasya denilince akla ilk olarak Misket elması gelir. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması “Amasya Elması” olarak karşınıza çıkar.

Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya’nın coğrafi yapısında alır. Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış. Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir. Kokusu da burada gizlidir.

Misket’in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir. Amasya elmasının iki türü vardır. Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir. Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir. Amasya elması meyveye geç yatar ve 8 – 10 yaşından önce ürün vermez.

Kiraz Yetiştiriciliği

Kiraz, Amasya’nın genel olarak merkez ilçeye bağlı Yeşilyenice, Ziyaret kasabaları ile Sarılar, Yıkılgan, Kuzgeçe, Çiğdemlik, Kızseki, Filingir Bağları, İpekköy, İlyas, Sevincer, Mahmatlar, Uygur ve Tatar köylerinde yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Amasya’nın en eski kiraz çeşitleri Tabanıyarık, Dalbastı, Erkiraz, Barama adını verdiğimiz çeşitleridir.Amasya’da kiraz yetiştiriciliği çok eski yıllardan beri anılan çeşitlerle sürdürülürken bugün oldukça kaliteli ve standart çeşitlerden meydana gelen kapama bahçeler ve meyveler bulmak mümkündür.Özellikle kır ve kırtabanı arazilerde 2-10 dekarlık arazilerde kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır.Son yıllarda bahçelerde eski çeşitlerin yerini Napolyon,Bing,Lambert,Van Honeyheart,Belladi Pistaia gibi yabancı çeşitlerle; Karakirtik, Karagevrek, Türko, Turfandakara, Malatya gibi yerli çeşitler de bolca yetiştirilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT