Kategoriler
Soru / Cevap

Ay’ın Evreleri Nelerdir?

Ay ve Evreleri

Dünyamızın tek uydusu olan ay’ın evreleri hakkında bazı bilgilerin bulunduğu yazımıza başlıyoruz. Bilindiği gibi ay da dünya gibi ısı ve ışık üretememektedir. Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızına  eşit olduğu için dünyadan ay’ın hep aynı yüzü görünür. Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönüşü dört evreye ayrılır. Bu dört evrenin tamamlanması 29,5 gün sürmektedir. Zaten hicri takvim ay yılını esas alması nedeniyle miladi takvim arasındaki fark bu nedenle oluşmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünya’mız Güneş ile Ay’ın arasına girdiği zaman Ay ya tamamen görünmez yada kısmen görünmez. Güneşten aldığı ışığı farklı açılarla yansıttığı için hilal, yeni ay, dolunay gibi Ay’ın evreleri (safhaları) oluşur. Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ise tamamı görünür.

Ayın aydınlık yüzünün 29,5 gün boyunca güneşten aldığı ışınları farklı şekillere Dünya’ya iletmesi ile Ayın evreleri oluşur. Dünya, ay ve güneş aynı doğrultuda olduğu zaman büyük gel-gitler yaşanır ve bu da yeniay ve dolunay evrelerinde görülür. Küçük gel-gitler ise ilk ve son dördünde yaşanır.

Ay bir yılda 12 defa Dünya etrafında dolanır. Ayın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında yaklaşık 5° 9’ lık bir açı vardır.

Ay ve Güneş arasına dünyanın girmesi sonucunda güneş ışınları Ay’a ulaşmaz ve Ay kısa süreliğine Dünya’dan görünmez. Bu olaya Ay tutulması denir.

Ay’ın Evreleri (Fazları)

Ay’ın Dünya üzerinden bakan birinin aydınlık yüzünü, toplam yüzüne göre farklı oranlarda görmesi ile Ay’ın evreleri ortaya çıkar. Ay’da dünya gibi Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Dünya ve Güneş’e göre Ay’ın farklı konumları nedeniyle aydınlık yüzü farklı farklı oranlarda görülebilir.

Ay’ın evreleri şunlardır:

  1.  Yeniay
  2.  Hilal
  3.  İlk Dördün
  4.  Şişkin Ay
  5.  Dolunay
  6.  Son Dördün

Ay’ın 6 Evresi

Ay’ın evreleri şu altı isimle adlandırılır:

Yeni ay
Ay’ın aydınlık olmayan tarafı Dünya’ya dönüktür. Ay, Dünya’dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.

Hilal

Ay Güneş’in doğusunda kalmaktadır. Ay – Yer – Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir.

İlk dördün
Ay’ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş’e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşü.Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

Şişkin ay

İlk dördün safhasından sonra Ay’ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.

Dolunay
Ay’ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evre.Yeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş’le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.
Son dördün
Ay’ın Dünya’dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evre.Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.
Sponsorlu Bağlantılar

“Ay’ın Evreleri Nelerdir?” için 18 yanıt

Ayın evreleri yani dünyada oluşacak ışın dır ve burada bulunacaktır bunun için ayın evreleri onemlidir

Ayın evreleri; bir gözlemcinin gördüğü Ay’ın aydınlık yüzünün, Ay’ın toplam görünür yüzeyine oranını belirtir.Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay’ın Dünya ve Güneş’e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay’ın evreleri (safhaları) denir.

Ay’ın Evreleri – Ocak

01 Ocak 2012 – İlkdördün
09 Ocak 2012 – Dolunay
16 Ocak 2012 – Sondördün
23 Ocak 2012 – Yeniay
31 Ocak 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Şubat

07 Şubat 2012 – Dolunay
14 Şubat 2012 – Sondördün
21 Şubat 2012 – Yeniay

Ay’ın Evreleri – Mart

01 Mart 2012 – İlkdördün
08 Mart 2012 – Dolunay
15 Mart 2012 – Sondördün
22 Mart 2012 – Yeniay
30 Mart 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Nisan

06 Nisan 2012 – Dolunay
13 Nisan 2012 – Sondördün
21 Nisan 2012 – Yeniay
29 Nisan 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Mayıs

06 Mayıs 2012 – Dolunay
13 Mayıs 2012 – Sondördün
21 Mayıs 2012 – Yeniay
28 Mayıs 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Haziran

04 Haziran 2012 – Dolunay
11 Haziran 2012 – Sondördün
19 Haziran 2012 – Yeniay
27 Haziran 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Temmuz

03 Temmuz 2012 – Dolunay
11 Temmuz 2012 – Sondördün
19 Temmuz 2012 – Yeniay
26 Temmuz 2012 – İlkdördün

Ay’ın Evreleri – Ağustos

02 Ağustos 2012 – Dolunay
09 Ağustos 2012 – Sondördün
17 Ağustos 2012 – Yeniay
24 Ağustos 2012 – İlkdördün
31 Ağustos 2012 – Dolunay

Ay’ın Evreleri – Eylül

08 Eylül 2012 – Sondördün
16 Eylül 2012 – Yeniay
22 Eylül 2012 – İlkdördün
30 Eylül 2012 – Dolunay

Ay’ın Evreleri – Ekim

08 Ekim 2012 – Sondördün
15 Ekim 2012 – Yeniay
22 Ekim 2012 – İlkdördün
29 Ekim 2012 – Dolunay

Ay’ın Evreleri – Kasım

07 Kasım 2012 – Sondördün
13 Kasım 2012 – Yeniay
20 Kasım 2012 – İlkdördün
28 Kasım 2012 – Dolunay

Ay’ın Evreleri – Aralık

06 Aralık 2012 – Sondördün
13 Aralık 2012 – Yeniay
20 Aralık 2012 – İlkdördün
28 Aralık 2012 – Dolunay

Ay, tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Onun için, Dünya Güneş’le Ay’ın arasına girdiği zaman Ay kısmen veya tamamen görünmez olur. Başka bir deyişle, Güneşten aldığı ışığı her zaman aynı açıdan yansıtmaz. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay’ın evreleri (safhaları) denir.
Ay’ı bütün olarak ancak Dünya’ya dönük yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman görülür. Ay’ın aydınlık yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman hiç görünmez. Ay, Dünya ile Güneş’in arasına girdiği zaman, Dünya’nın gölgesinden çıkarken görülen ince şekli yeniay’dır. İki hafta sonra dolunay’ı görülür. 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş’in karşısına geçer ve tekrar yeniay görünür.

Ay’ın evreleri

Ay’ın evreleri şu dört isimle adlandırılır:•Yeni ay:
Ay’ın aydınlık olmayan tarafı Dünya’yı kaplamıştır. Ay Dünya’dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.•İlk dördün
Ay’ın yeniay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde göründüğü evre; Güneş’e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşü.•Dolunay
Ay’ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evre.•Son dördün
Ay’ın Dünya’dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evre.

Ay’ın değişik biçimlerde görülmesine “Ay’ın evreleri” denir.

* Yeni Ay: Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır.
İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.

* İlk Dördün: Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

* Dolunay: Yeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş’le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.

* Son Dördün: Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.

Ay’ın üç türlü haraketi vardır.

a) Kendi ekseni etrafındaki hareketi güneş günüyle 29,5 günde tamamlar) Yani Ay’ın kendi ekseni etrafındaki hareketi çok yavaştır.

b) Dünya etrafındaki hareketi (Bunu da aynı sürede yani 29.5 günde tamamlar)
Bu nedenledir ki;
* Dünya’dan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzü görülür.
* Ay’da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır.

Gece-gündüz süreleri arasmdaki farkm fazla olması ve atmosferinin olmaması günlük sıcaklık farkmm çok fazla olmasmda etkili olmuştur, Bu da Ay’da şiddetli mekanik çözülmelerin görülmesinde etkili olmuştur.

c) Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar.

Ayın Evreleri Nedir
Ay’ın değişik biçimlerde görülmesine “Ay’ın evreleri” denir.
——————————————————————————–

1. Yeni Ay

——————————————————————————–
Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.
——————————————————————————–

2. İlk Dördün

——————————————————————————–
Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

——————————————————————————–

3. Dolunay

——————————————————————————–
Yeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş’le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.
——————————————————————————–

4. Son Dördün

——————————————————————————–
Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.

——————————————————————————–

Ayın Hareketleri

——————————————————————————–
1. Ayın Kendi Ekseni Etrafındaki Dönüşü

——————————————————————————–
Kendi ekseni etrafındaki hareketi güneş günüyle 29,5 günde tamamlar) Yani Ay’ın kendi ekseni etrafındaki hareketi çok yavaştır.
——————————————————————————–

2. Ayın Dünya Etrafındaki Dönüşü

——————————————————————————–
Dünya etrafındaki hareketi (Bunu da aynı sürede yani 29.5 günde tamamlar)

Bu nedenledir ki;
* Dünya’dan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzü görülür.
* Ay’da yaklaşık 15 gün gündüz, 15 gün gece yaşanır.
Gece-gündüz süreleri arasmdaki farkm fazla olması ve atmosferinin olmaması günlük sıcaklık farkmm çok fazla olmasmda etkili olmuştur, Bu da Ay’da şiddetli mekanik çözülmelerin görülmesinde etkili olmuştur.

——————————————————————————–

3. Ayın Güneş Etrafındaki Dönüşü

——————————————————————————–
Dünya ile birlikte Güneş etrafındaki hareketi: Bunu da 365 gün 6 saatte tamamlar.

——————————————————————————–

Ay Hakkında Bazı Bilgiler

——————————————————————————–
– Ayın Kütlesi………….:(1024 kg) 0.07349
– Ayın Hacimi………….: (1010 km3) 2.1968
– Ayın Yarıçapı………..: (km) 1737.4
– Ayın Kütle Yoğunluğu: (kg/m3) 3340
– Ayın Yerçekimi Sabiti: (m/s2) 1.62
– Ayın Kavuşum Dönemi: (gün) 29.53
– Ayı Yıldızıl Dönemi…: (gün) 27.3

——————————————————————————–
Etiketler: Ayın Evreleri Nedir | Ayın Evreleri Nedir ? Ayın Evreleri Ne Demek, Ayın Evreleri Tanımı, Ayın Evreleri Örnekleri, Ayın Evreleri Türleri, Ayın Evreleri Nelerdir, Ayın Evreleri Hakkında Bilgi, Ayın Evreleri Tarihi, Ayın Evreleri Nerede, Ayın Evreleri Ödevi.
——————————————————————————–

Ayın Evreleri | Ekleyen: Zeus | Tarih: 29-Mar-2012 03:50. | Bu yazı 27886 kez okundu..

——————————————————————————–

Ayın Evreleri ile ilgili diğer yazılar..

——————————————————————————–

Ayın Evreleri

Ay’ın değişik biçimlerde görülmesine “Ay’ın evreleri” denir.1. Yeni AyAy’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.2. İlk DördünYeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir. 3. DolunayYeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay…
kayın

1. kayıngillerin örnek bitkisi olan, 30-40 m boyunda, 2 m çapında, kışın yapraklarını döken, kerestesi beyaz ve değerli olan bir orman ağacı (fagus orientalis). 2. (sıfat) bu ağaçtan yapılmış. avrupa kayını doğu kayını 3. kadın veya kocaya göre birbirlerinin erkek kardeşi, kayınbirader “sabahleyin kaynım beni bir katıra bindirdi.” (h. e. adıvar) kayınbaba kayınbirader kayınpeder kayınvalide …
ayin

ayin: ayin bir grubun ya da topluluğun üyelerinin düzenli olarak gerçekleştirdikleri biçimselleşmiş davranış türleri. din, ayinlerin uygulandığı ana bağlamlardan birisini temsil eder, ancak ayin davranışının kapsamı bu özgül alanın çok ötesine uzanır. çoğu grup şu ya da bu biçimde ayin uygulamalarını benimsemektedir. …
Türkiyede Sanayinin Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye’nin sanayiinin coğrafi dağılımına bakıldığında,çok büyük bir dengesizliğin olduğunu görürüz.sanayi etkinliklerinin coğrafi dağılışı bakımından ,tüm ülke sanayisinin %60 ‘nın bulunduğu Marmara bölgesi başta gelir.Bunun başlıca nedeni ülkemizin en büyük sanayi merkezi İstanbul’un bu bölgede yer almasıdır. 1960 yıllarında ülkemizin sanayisinin 1/3 isrtanbulda bulunmaktaydı. İstanbul öteden beri büyük nüfus kütlesi ile hem büyük bir tüketim pazarı hem de iş gücünün kolay sağlana bileceği bir merkezdir.sanayicin ihtiyacı olan hammadden…
Türkiyede Sanayinin Gelişmesini Etkileyen Faktörler

1-Çeşitli ve bol hammadde varlığı. 2-Gerekli eneji için ülkemizde zengin taş kömürü ve yakınında demir yatakları bulunması. Güçlü ve bol Su kaynakları. 3-Son yıllarda termik santrelerin doğal gaza dönüştürülme çalışmalarına önem verilmektedir. 4-Hıdro-elektrik santralerine gelince ;akarsuların Suyun düşüş güçünden Elektrik enerjisi sağlamak için son yıllarda büyük barajlar yapılmış ve bir kısmada yapılmaktadır.Sanayinin Gelişmesinden Etkili Olan FaktörlerBunların başlıcaları şunlardır:1. SermayeSanayi tesislerinin yapımı, makine ve teçhizat …
Sanayinin Hammaddesi Olan Madenler
Sanayinin Hammaddesi Olan Madenler 1. Metal Ana Sanayinin Hammadesi Olan Madenler 1.1. Demir Ağır sanayinin hammadesi olan demir her türlü inşaat (bina, demiryolu köprü, vb.) makine ve teçhizatının üretiminde kullanılır. Magmatik, metamorfik ve tortul kö- kenli demir yataklarına sahip olan ülkemiz demir rezervleri bakımından oldukça zengindir. Yaklaşık 900 milyon ton rezervi olduğu tahmin edilen demir yataklarından tenörü en yüksek olanlar Sivas ilindeki Divriği (125 milyon ton) ve Kangal (140 milyon ton) çevresi ile Malatya ilindek…
Galatasaray-Fenerbahçe Maçı 3D Yayınlanacak

100 yılı geride bırakan ezeli rekabet üç boyutlu olarak ekranlara taşınıyor. 18 Mart saat 21:00 de Türk Telekom Arena’da oynanacak Galatasaray – Fenerbahçe maçı, Sony ve Digiturk iş birliğiyle üç boyutlu olarak canlı yayında izleyicilerle buluşacak. 40′ın üzerinde kameranın kullanılacağı ve 100′ün üzerinde kişinin görev alacağı üç boyutlu maçta iki adet canlı yayın aracı görev yapacak. Digiturk, SD ve HD yayın için ayrı, 3D yayın için ayrı ekipman ve teknik ekip kullanacak.Lig TV’deki derbiyi üç boyutlu izleye…
İnkılabın Evreleri

İnkılabın Evreleri (Safhaları) : İnkılap üç evrede gerçekleşir; a. Birinci Evre: Birinci evreyi teşkil eden fikri cephe, cemiyette değişiklik fikrinin tohumlarının atıldığı ve geliştirildiği devredir. Düşünürlerin, yazarların ve filozofların hazırladıkları ve yön verdiği devredir. İnkılaplar önce akla dayanan yeni bir sosyal düzen arayan fikirler olarak doğar. Ölçülü bir istek ve şüphe iken, taraftar bulunca iman ve ihtiras haline gelir. İnkılap fikirleri Halk yığınlarınca benimsenirse güç ve kuvvet kazanır. b. İkinci Evre: İkinci evre,…
Dilde sadeleşmeyi savunan ilk yayın organı

Ay’ın evreleri hakkında ansiklopedik bilgi

Ay’ın evreleri
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Onun için, Dünya Güneş’le Ay’ın arasına girdiği zaman Ay kısmen veya tamamen görünmez olur. Başka bir deyişle, Güneşten aldığı ışığı her zaman aynı açıdan yansıtmaz. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay’ın evreleri (safhaları) denir.

Ay’ı bütün olarak ancak Dünya’ya dönük yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman görülür. Ay’ın aydınlık yüzü Güneş’in karşısına geldiği zaman hiç görünmez. Ay, Dünya ile Güneş’in arasına girdiği zaman, Dünya’nın gölgesinden çıkarken görülen ince şekli yeniay’dır. İki hafta sonra dolunay’ı görülür. 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş’in karşısına geçer ve tekrar yeniay görünür.

1)Yeni Ay
Ay’ın Güneş hizasından yeni ayrıldığı andır. İncecik görünümü ile Güneş’in batışından kısa bir süre sonra batıda görülür. Ay, Dünya ile Güneş arasında olduğundan dolayı Güneş’e dönük olan parlak yüzü Dünya’dan görülmez.

2) İlk dördün
Yeni Ay’dan 7,5 gün sonraki görünen durumdur. Ay, Yeni Ay evresinden sonra hilal şeklini alır. Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzeyinin yarısı Dünya’dan gözlenir. Bu döneme Ilk dördün denir.

3) Dolunay
Yeni ay’dan 14 gün sonraki görünen durumudur. Ay, Dünya etrafındaki hareketinin yarısını tamamladığında Dünya ve Güneş’le aynı hizada yer alır. Böylece Ay Güneş’ten aldığı ışınları Dünya’nın karanlık yüzeyine yansıttığı için Dünya’nın bu yüzeyinden daire şeklinde parlak görülür. Bu görünümü dolunay durumudur.

4) Son Dördün
Ay’ın Dolunay’dan sonra Yeni Ay evresine yaklaştığı aydınlık yüzeyinin yarısının ikinci kez Dünya’dan görülme evresidir.

AY VE ÖZELLİKLERİ

Dünyamız Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldız sistemlerinden güneş sisteminde yer alır. Bütün gezegenler elips şeklinde bir yörüngede hareket ederler.

Ay dünyamızın 1/50’si kadardır. Bu sebeple Ayda yerçekimi azdır (dünyadakinin 1/6’sı kadardır).

Ayda atmosfer yoktur. Bunun sonucunda; hava ve su yoktur. Meteorolojik olay (iklim) görülmez. Meteorlar doğrudan ay yüzeyine düşer. Sonuçta büyük krater çukurlukları oluşmuştur. Günlük sıcaklık farkı fazladır. Bu sebeple mekanik çözülme fazladır. Canlı hayatı yoktur. İç ısısını kaybetmiştir. Bundan dolayı volkanik olay görülmez.
1) Kendi ekseni çevresindeki hareketi

2) Dünya çevresindeki hareketi

3) Dünya ile birlikte güneş çevresindeki hareketi

*** Ay hem kendi hem de dünya çevresindeki bir turunu aynı sürede (29,5 gün) tamamladığı için dünyadan ayın sürekli aynı yüzeyi görülür.

Ay günü: Dünyadaki herhangi bir meridyenin ard arda iki kez Ayın karşısından geçinceye kadar geçen süredir. Bu süre 24 saat 50 dakikadır.

Güneş günü: 24 saattir.

*** Ay günü ile güneş günü arasındaki zaman farkından dolayı bir yerde Ay her gün bir önceki güne göre daha geç gözlenir ve gel-git olayı daha geç oluşur.

Ayın aydınlık yüzünün dünyadan görünüşünde bir ay boyunca meydana gelen değişikliklerdir.

Yeniay ve dolunay evrelerinde büyük gel-git yaşanır. Sebebi dünya, ay ve güneşin aynı doğrultuda olmasıdır. İlk ve son dördünde ise küçük gel-git yaşanır.

Güneş tutulması, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir.Tutulmanın olabilmesi için, Ayın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle Dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (Yeniay safhasında) bulunması gerekir.

Bilindiği üzere bir yıl içerisinde Ay, Dünya etrafında 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ayın yörünge düzlemi Dünya’nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ayın yörünge düzlemi ile Dünya’nınki arasında yaklaşık 5° 9’ lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ayın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşması engellenmiş olur. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

Ay dünya etrafındaki yörüngesini tamamlarken, dünyanın güneş ve ay arasında kalmasına neden olabilir. Bu durumda ay yüzeyine düşen güneş ışınları dünya tarafından engellenmiş olur. Karanlıkta kalan ay kısa süreli de olsa dünyadan gözlenemez bu olaya ay tutulması adı verilir. Bulutsuz bir gecede çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilen bu olay, güneş tutulmasına göre, dünya yüzeyinde daha geniş bir alandan gözlenebilir. Ay tutulmasının dünya yüzeyinden gözlenebildiği alan dünyanın yarısından 24º kadar fazladır.

Ay ‘ın Kimlik Kartı
Kütlesi (1024 kg) 0.07349
Hacimi (1010 km3) 2.1968
Yarıçapı (km) 1737.4
Kütle Yoğunluğu (kg/m3) 3340
Yerçekimi Sabiti (m/s2) 1.62
Kavuşum Dönemi (gün) 29.53
Yıldızıl Dönemi (gün) 27.3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT