Kategoriler
Soru / Cevap

Bakalit Nerelerde Kullanılır?

Sizden gelen soru:

Bakalit nerede kullanılır?

Cevap:

Bakalit Kullanım Alanları

Bakalıt genellikle elektrik malzemesi olarak kullanılır. Elektrik eşyalarının yapımlarında kullanılan çok önemli bir sentetik maddedir. Bakalit aynı zamanda askeri amaçlı olarak da kullanılır. Mayın yapımında da bakalit kullanılmaktadır.Bakalit’in sert olması ve mayın tarama aygıtları tarafından tespit edilememesinden dolayı mayın yapımında kullanılıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bakalit Nedir? Nasıl Bir Maddedir?

Bakalit çubuk boru ve levha biçiminde birçok yerlerde, bazı kimya ve elektrik aygıtlarının, elektrik tesisat parçalarının (duylar, anahtarlar vb), çeşitli makine parçalarının, telefon ve dolma kalemlerinin yapımında kullanılır. Kondenzasyon işleminin ikinci aşamada kesilmesiyle elde edilen fenolformaldehit reçineleri yanıştırıcı olarak, iyon değiştiricilerin yapımında ve emprenye edici reçineler olarak kullanılır. Formika da bakalit temeline dayanan bir üründür.

Bakalit Hakkında Kısa Bilgi

Bakalit, Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) adlı Belçikalı kimyacı tarafından 1909 yılında bulunmuştur. Formaldehit ve fenolün, bazik ortamda amonyakla ısıtılması ile elde edilen suni bir reçinedir. Reçineleşme olayı sırasında bakalit, ilkin sıvı ya da macun kıvamında bir maddedir. Bu haline kısaca A bakaliti denir. Isı verilerek katı hale getirilir. Bu haline ise B bakaliti denir. Ardından toz hâline getirilerek kâğıt, asbest, elyaf, boyalar gibi dolgu maddeleri ile karıştırılarak kalıplara konur ve tekrar ısıtılarak sertleştirilir. Bu son haline ise C bakaliti denir. Böylelikle istenilen biçimde ve istenilen yerde kullanılacak duruma getirilmiş olur.

Bakalit Özellikleri

Bakalit yoğunluğu düşük; mekanik özellikleri iyi; elektrik direnci çok yüksek; su, nem ve çözücülere dayanıklı; 205°C’ ye kadar ısıdan etkilenmeyen; yanmayan; sert ve kırılgan bir plastiktir. Alkalilere karşı pek dayanıklı değildir. Yükseltgen asitler dışındaki asitlerden etkilenmez. Sese karşı yalıtkandır. Asbest gibi dolgu maddelerinin ısıya ve kimyasal etkilere karşı dayanıklılığını artırır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT