Kategoriler
Soru / Cevap

Balıklar Terler Mi?

Sizden gelen soru:

* Balıklar terler mi? *

Cevap: 

Balıklar terler mi terlemez mi?

Sorunuzun cevabını kısaca vermek gerekirse balıklar terlemezler. Şimdi balıklar neden terlemez bunun cevabını verelim.

Sponsorlu Bağlantılar

İlk olarak balıkların vücut ısılarını düzenleyen bir mekanizmanın olmadığını bilmek gerekir.

İkinci olarak terleme mekanizması ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Terleme, memeli canlıların birçoğunda görülen, vücut ısısı ayarlama, cilt esnekliğini sağlama…vs. için kullanılan bir mekanizmadır. Cildi hava ile temas eden canlılar terleme mekanizmasını istemsiz olarak(bilinçli olmadan) kullanır ve dışarıya salgılanan sıvılar ortamdan ısı alıp buharlaşarak canlıyı serinletir. Öncelikle terlemenin bu fonsiyonu balıklarda işe yaramayacaktır çünkü zaten sürekli su içinde olduğu için su buharlaşamayacak ve fonksiyon işlevsiz olacaktır.

Alabalık

     >Bu durumun sonucu ise, balıklarda terleme fonksiyonu olsa bile bunun serinleme amacı ile kullanılamayacağıdır.

     Peki balıklarda vücut dışı salgı var mıdır ve varsa ne için kullanılır?

Terlemenin belirttiğimiz ikinci fonksiyonuna benzer bir durumu balıklar kullanır. Balıkların vücut yüzeylerinde pıhtılaşmış halde mukus adı verilen bir madde bulunur. Mukus balığın aşırı kaygan olmasını, balığın vücut yüzeyini kaplayarak su içinde daha sürtünmesiz bir ortamda hareket etmesini sağlar. Bu sayede balık enerji tasarrufu eder. Mukus doğal olarak bir defa salgılanıp ömür boyu kullanılmaz, bunu sürekli salgılayarak yenilemek zorundadır. Bunu ise derisinin altında bulunan salgı bezleri aracılığı ile yapar.

Mukusun salgılanma ve kullanılma şekli, terlemenin cilt yüzeyinin esnekliğini sağlayan; insanlardaki terle beraber yağ salgısına benzer bir durumdur. Örneğin yüzünüzün derisi ile elinizin üzerindeki deri birbirine çok benzerdir fakat özellikle kış aylarında yüzünüzden fazlaca yağ salgılanarak yüzünüzün eliniz gibi çatlaması önlenir. Eğer elinizin üzerinden de yüzünüzde olduğu gibi yağ salgılansaydı eliniz kış aylarında çatlamazdı. Balıklarda ise bu duruma benzer nokta şu şekildedir: Balıklar salgıladıkları mukus sayesinde hastalık yapabilecek mikro organizmalardan da korunmuş olur ve balığın yaralanma durumunda iyileşmesi için yaranın dış ortamdan izole olmasını sağlar.

Sonuç olarak balıklar cilt yüzeylerine mukus adı verilen bir salgıda bulunur fakat bu tam anlamıyla ter değildir. Bunu aşağıdaki tablodan da görebilirsiniz.

 

Balık Mukusu SalgısıTer Salgısı
+ Cilt yüzeyini dış etkilere karşı korur.+ Cildin kuruyup çatlamasını önleyerek dış ortamdan korur.
+ Derinin altından salgı bezleri aracılığı ile salgılanır.+ Derinin altından salgı bezleri aracılığı ile salgılanır.
– Sürekli salgılanır.– Gerektiği zaman salgılanır.
– Vücudun ısısından doğrudan etkilenmez.– Vücudun ısısından etkilenir.
– Vücut ısısına etkisi yoktur.– Vücudun soğutulmasını sağlar.
– Pıhtılaşmış haldedir.– Akışkandır.
– Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaz. Sadece gerekli olan mukus salgısı yapılır.– Bir çeşit boşaltım sistemi sayılabilir, fazla tuz, üre, ürik asit, vs vücuttan atılır.

Sonuç: Balıklar terlemez.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT