Kategoriler
Soru / Cevap

Barutun geçmişten günümüz kullanımı nasıldır? Barutun tarihçesi

Sizin Sorunuz: 
Barutun günümüzden buraya kadar nasıl kullanıldı?
Cevap:

Barut, bilinen en eski kimyasaldır patlayıcıdır. Barutun içeriğinde bulunan karışım ise kükürt , kömür ve potasyum nitrattır (güherçile). Enerjiyi biriktirmek, taşımak ve harekete geçirmek barutun temel kullanım amacıdır ve bu alanda kullanılan ilk teknolojilerden biridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Barutun Tarihçesi

Barut ile ilgili bilinen en eski formül ise MS 1040’lı yıllara ait Wujing zongao’da bulunuyor. Bu kitapta üç adet formül yer alıyor ve en fazla %50 güherçile içerdiği görülüyor. Patlama yaratmak için bu kadar  potasyum nitrat (güherçile) yeterli değildir ancak yanıcı etki yaratmak için yeterlidir.

Barut hakkında ilk belge 800’lü yıllarda Zhenyuan miaodao yaolüe isimli Taocu metinde rastlanır.

Barutu ilk defa silah olarak kullanan ise Çinliler olmuştur. Patlayıcı bir silah olarak 904 yılında kullandılar ve adına da “uçan ateş” dediler. Daha sonra baruttan yapılan bombaları mancınıklarda da kullanmaya başladılar.

Barut ilk defa 1132 yılında  itici güç olarak kullanıldı. Bambudan yapılmış toplarda kullanılmıştır.

1268-1279 tarihleri arasında ise metal boruya sahip toplarda kullanılmıştır. Moğollar ile Song Hanedanlığı arasındaki savaşta bu toplar kullanılmıştır.

Araplar tarafından barut ilk defa 13. yüzyılda kullanılmıştır.

Barutun Araplar tarafından kullanılması 13. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Barut’un Avrupa’ya gelişi hakkında iki farklı görüş vardır. Birisi İpek yolu aracılığı ile Araplardan alındığı, diğeri ise Avrupa’lıların barutu bağımsız olarak buldukları yönündedir.

1846 yılında İtalya’da Soprero,İsveç’te Schönbein ve Fransa’da Böttger adlı kimyagerler ayrı ayrı çalışarak nitrogliserin ve nitroselüloz (veya pamuk barutu) adı verilen barut çeşidini buldular.

Dumansız barutu ise ilk defa 1886’da Fransız kimyager Vielle silahlarda kullandı.

Barut günümüze kadar ve günümüzde de hala patlayıcı silahlarda kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT