Kategoriler
Soru / Cevap

Bitkiler besin üretimini nasıl gerçekleştirirler?

Bitkiler besin üretimini fotosentez ile gerçekleştirir. Şimdi fotosentez ile bitkilerde besin üretiminin nasıl gerçekleştiğini anlatalım.

Sizden gelen soru:

Bitkiler besin üretimini nasıl gerçekleştirirler?

Cevap:

Bitkilerde besin üretimi

Bitkilerde besin üretimi fotosentez ile gerçekleştirilir. Fotosentez ile besin üreten canlıların tamamına ise fotosentetik organizmalar denir. Bu fotosentetik organizmaların çoğu bitkilerdir zaten.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu organizmalar ışık enerjisi sayesinde enerjiyi depolar ve organik bileşikler üretir. Bitkiler yaşamlarını sürdürmek için organik maddelerin kimyasal enerjisinden gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Bitkiler organik besin sentezini karbondioksiti indirgeyerek elde eder. Güneş enerjisini kullanarak karbondioksit indirgemesi olayına fotosentez denilir.

fotosentez

Bitkilerin yapraklar, bitkilerin besin üretim merkezidir. Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerin içinde kloroplast denilen, çok küçük yapılar vardır. Bu yapıların içindeki yeşil renkli boyar madde (pigment) olan klorofil maddesinin görevi ışık yakalamaktır. Kloroplastlar güneş ışınlarını bir panel gibi toplayıp, kollektör gibi enerjiye dönüştürerek besin üretirler. Üretilen besin yapraklardan, bitkinin beslenmesi gereken diğer bölümlerine götürülür.

Havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise havaya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır. Bu bitkilerle beslenen canlılar da bitkide bulunan karbonhidratlardan enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT