Kategoriler
Soru / Cevap

Bölgelere Göre Fasulye Üretimi Nedir?

Sizden gelen soru:

Fasulyenin bölgelere dağılışı?

Cevap:

Fasulye : Ekim alanı en geniş ve dağınık olan, hemen hemen tüm bölgelerimizde tarımı yapılan bir üründür. İç Anadolu’da sulanabilen alanlarda buğday ile nöbetleşe ekilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Fasulyenin anavatanı Güney Amerika’dır. 16. yüzyılda Avrupa’ya geldiği, Anadolu’ya ise 250 yıl önce geldiği bildirilmektedir.

Taze, kuru, konserve, dondurulmuş gıda şeklinde tüketilen fasulye, ülkemizde  özellikle protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynar. Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.

Dünya taze fasulye üretimi 4.310.733 ton olup, üretimin miktarı bakımından  Çin ilk sıradadır. Ülkemiz 514.000 ton taze fasulye üretimi ile Çin’den sonra dünyada ikinci sıradadır. Türkiye’de taze fasulye yetiştiriciliği en fazla  Karadeniz  Bölgesinde yapılmaktadır. Burada yapılan yetiştiricilik açık alandadır ve sırık, bodur çeşitler şeklindedir. Ülke genelinde iller bazında ilk sırayı Samsun almıştır. Örtüaltı taze fasulye yetiştiriciliğinin çok büyük bir kısmı Antalya ilinde yapılmaktadır.

Örtüaltı taze fasulye yetiştiriciliğinde daha önceleri seralarda boşlukları doldurmak amacıyla direk diplerine ara ürün şeklinde yapılan taze fasulye, günümüzde ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Bu olgunun değişmesinin sebebi üreticilerin yeni alternatif sebze arayışı içinde olmaları ve taze fasulyenin kış aylarında satış fiyatlarının oldukça yüksek olmasıdır.

Son 15 yıl içerisinde sera yetiştiriciliğine uygun sırık fasulye çeşitleri geliştirilmiştir. Bu çeşitler verimli, meyveleri uzun, enli, kılçıksız ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerdir.

Serada taze fasulye yetiştiriciliğinden üreticiler ilkbaharda 2-3,5 ton/da ve sonbahar yetiştiriciliğinden 1,5-3 ton/da ürün alabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT