Kategoriler
Soru / Cevap

Burun nasıl koku alır?

Sizden gelen soru:

* Burun nasıl koku alır? 7. sınıf *

Cevap:

Kısaca burnun koku alması

Solunum alma işini ve koku alma görevini burun görür. Burnun içinde kılar bulunur ve  aynı zamanda “Konka” denilen raflar yer alır. Bu yapılar havanın ısıtılmasına, toz ve mikropların süzülmesine yararlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Burun salgı bezleri açısından da zengin bir organdır.Salgıladığı müküs (sümük) ile kirlenen konka ve burun içini temizler. Bunun için sümük pis ve mikroplu, etrafa saçılmaması gereken bir salgıdır. Burun içinde yaygın şekilde bulunan koku alma siniri uçları hava ile gelen her türlü kokuyu beyine taşır ve daha evvel beynin bu kokuya programlanmış olması lazımdır, yoksa kokuyu tanıyamaz. Bu duyu bebeklikten itibaren gelişen ve hayat boyu gelişmekte devam eden bir duyudur.

burun

Nasıl koku alırız?

Kokuları alan duyu organı burundur. Burnun içini mukus salgılayan epitel hücreleri örter. Mukus burnun iç yüzeyinin nemli kalmasını sağlar. Mukus sayesinde alınan hava nemlendirilir ve içindeki tozlar tutulur.

Kokunun alınabilmesi için madde taneciklerinin mukus içinde çözünmesi gerekir.

İnsanda koku almaçları burun boşluğunun üst tarafındaki koku alma alanı olan sarı bölgede bulunur. Koku almaçları gerçek sinir hücreleridir. Almaçların aksonları koku alma soğanı ile bağlantılıdır. Koku alma soğanı bilgileri beyne ileten yapıdır. Sarı bölgedeki almaçlar uyartıyı koku alma soğanına iletir. Bilgi bu yolla doğrudan beyne gönderilerek değerlendirilir.

Burun sağlığının korunması için burun karıştırılmamalı, kıl kopartılmamalıdır. Sık tekrarlanan burun kanamalarında hekime gidilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Burun nasıl koku alır?” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT