Kategoriler
Soru / Cevap

Çanakkale Savaşı Kiminle Yapılmıştır?

Sizden gelen soru:

Çanakkale savaşı kimle yapılmış?

Cevap:

Çanakkale Savaşı Kiminle ve Ne Zaman Yapılmıştır?

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ileİtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti konumundaki İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı’na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucundan iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914’ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, İmparatorluk’un eninden sonunda Almanya’nın ana gücü oluşturduğu İttifak Devletlerisafında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz’de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben veBreslau savaş gemilerinin İstanbul’a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması’na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz’e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etmiştir.

İtilaf Devletleri

İtilaf Devletleri ordusu değişik etnik ve dinsel gruplardan gelen askerlerden oluşmaktadır. Bu orduda İngiliz, İskoç, İrlandalı, Fransız, Hintli, Kuzey Afrikalı (Cezayirliler, Zuaveler), Avusturalyalı ve Yeni Zelandalı askerlerle Rum ve yahudi gönüllüler bulunmaktadır. Anzak askerleri her ne kadar gönüllü olarak orduya yazılmışlarsa da İngiltere ile donminyonları arasında yapılan antlaşmaya göre bu askerlere günde altı şilinden hesaplanarak ayda dokuz pound maaş ödeniyordu. Bu haliyle Anzak askerleri gönüllüden çok paralı asker sayılmaktadır. Anzak birlikleri içinde başta Polinezya Adaları’ndan Maoriler olmak üzere Okyanusya adaları yerlilerinden unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurlar da Gurkalar gibi savaşçı gelenekleriyle lanse edilmiştir.<Burhan Sayılır, Sh.: 321</ref> Tüm bu unsurlar üzerinde, Türklerin esirleri kestiği imajının, bir propaganda hedefi olarak uyandırılmış olduğu, savaş esirlerinin kayda geçirilen ifadelerinden anlaşılmaktadır. Açıkça kafalara sokulan “teslim olmaktansa intihar edin”dir.

Askeri tarihte II. Dünya Savaşı’na kadar görülen en büyük çıkarma harekatıdır.

Çanakkale Savaşı Özet

I. Dünya Savaşı Osmanlı Cephesi

Saat yönünde: Anafartalar Cephesi’nde Mustafa Kemal ve silah arkadaşları; Gelibolu’ya çıkarma yapan Anzaklılar; Gelibolusırtlarındaki Anzak askerleri; Osmanlı askerlerinin bulunduğu bir cephe ve Çanakkale Boğazı’ndan çekilen İttifak Devletleri’ne ait savaş gemisi
Tarih18 Mart 1915 – 9 Ocak 1916
BölgeGelibolu Yarımadası
SonuçKesin Osmanlı zaferi.
Taraflar
 Britanya İmparatorluğu Birleşik Krallık
Avustralya
Yeni Zelanda
Britanya Hindistanı
Fransa
 Osmanlı İmparatorluğu
Alman İmparatorluğu
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Komutanlar
 Ian Hamilton
John de Robeck
Horatio Herbert Kitchener
Winston Churchill
 Otto Liman von Sanders
Esat Paşa
Vehip Paşa
Cevat Paşa
Yarbay Mustafa Kemal
Güçler
 Britanya İmparatorluğu:
489,000
Fransa: 79,000
 Osmanlı İmparatorluğu:
315,500
Kayıplar
45.000-50.000 ölü bütünİtilaf Devletleri
: 205.000 zayiat
: 47.000 zayiat
Toplam zayiat İtilaf Devletleri: 252.000
56.000 muharebede ölen
21.000 hastanede ölen
Toplam ölü: 77.000
97.000 yaralı
11.000 kayıp
64.000 savaş dışı veya hasta
Toplam zayiat:250.000
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT