Kategoriler
Soru / Cevap

Denizli İlinden Çıkarılan Madenler ve Maden Haritası

Sizden Gelen Soru:

Denizli’de çıkan madenler?

Cevap:

Denizli ilinde çıkarılan madenler hakkındaki bilgileri Maden Teknik Arama kurumunun kendi verdiği bilgiler doğrultusunda sizlere sunuyoruz.Aşağıdaki yazıda resmi bilgiler yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Denizli İle Maden ve Enerji Kaynakları

Denizli ili gerek sanayi (tekstil, iplik, dokuma, tuğla-kiremit ve mermer vb.) ve ekonomi gerek turizm açısından Batı Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir ve Batı Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli ilinin her üç bölge üzerinde de toprakları vardır.

Genel Müdürlüğümüzün Denizli ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda önemli endüstriyel hammadde ve metalik maden yatağı ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan en önemlileri mermer (traverten), kum-çakıl, kuvarsit, manganez ve krom olarak sayılabilir. Balıkesir’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük mermer ve traverten yatakları, Denizli ilinde bulunmaktadır. Kocabaş ve Kaklık mevkilerinde büyük traverten rezervleri bulunmaktadır. 1979 yılında ilk tesisin kurulmasıyla faaliyete başlayan mermer sanayii, daha sonraki yıllarda da gelişmesini sürdürmüştür. Mermer dışında endüstriyel hammaddeler bakımından Merkez ilçe kuvarsit ve kum-çakıl bakımından önemli potansiyele sahiptir. Merkez ve Buldan ilçelerinde toplam 772.500 m3 mümkün kum-çakıl rezervi, Merkez ilçesine ait Şirinköy sahasında ise toplam 82.500.000 ton kuvarsit rezervi tespit edilmiştir. Bunun dışında; Çal ilçesinde Kaklık yatağında çimento hammadesi olarak kullanılmaya elverişli 29.500.000 ton kireçtaşı ve 13.000.000 ton kil-marn rezervi tespit edilmiştir. Bu bölgede bir çimento fabrikası faaliyettedir.

Metalik madenler bakımından ildeki önemli metalik madenler krom ve manganez cevherleşmeleridir. İl genelindeki önemli krom yatak ve zuhurları genelde Acıpayam ve Tavas ilçelerinde yer almaktadır. Bu sahaların toplam rezervi 1.070.000 tondur. Türkiyenin en önemli manganez yatağı bu ilde bulunmaktadır. İldeki en önemli manganez cevherleşmeleri ise Tavas ve Kale ilçelerinde gözlenmektedir. Bu ilçelerdeki toplam manganez rezervi yaklaşık 4.000.000 ton olarak belirlenmiş olup, kalan rezerv miktarı yaklaşık 2.700.000 tondur. Tavas-Ulukent manganez yatağından yılda 20.000 ton dolayında cevher üretilmektedir.

Genel Müdürlüğümüz Denizli ilinde gerek kömür gerek jeotermal açısından da çalışmalar gerçekleştirmiş ve bunların sonucunda Çivril ve Tavas ilçelerinde linyit yatakları ile Sarayköy, Buldan ve Acıpayam ilçelerinde de linyit zuhurları belirlenmiştir. Çivril ilçesindeki Tokça sahasında 10.066.000 ton görünür+muhtemel, Tavas ilçesindeki Kurbalık ve Narlıköy sahalarında ise toplam 19.934.000 ton mümkün rezerv bulunmaktadır. Tokça sahasında zaman zaman üretim yapılmaktadır. Denizli ili jeotermal kaynakları bakımından ülkemizde önemli bir yere sahiptir.

Kızıldere, Tekkehamam, Bölmekaya, Yenice, Gölemezli, Pamukkake, Çardak, Buldan, Karahayıt ve Babacık yörelerindeki sıcak su kaynakları çok amaçlı kullanılmaları sayesinde il turizmi ve sanayisinde önemli rol oynamaktadır. Kaplıca ve kaplıca tesisi ısıtılmasında kullanılan bu jeotermal kaynaklardan Kızıldere ve Tekkehamam sıcak su kaynakları, Sarayköy’ün ısıtılmasında da kullanılabilecek niteliktedir. Genel Müdürlüğüzün yaptığı sondajlar sonucunda Kızıldere sahasında 137-241ºC sıcaklık ve 820 lt/sn debi, Tekkehamam sahasında ise 116-168ºC sıcaklık ve 27 lt/sn debiye sahip akışkan görünür hale getirilmiştir. Yapılan çalışmalarla ülke potansiyeline 600 MW ve 11.5 MW termal güce sahip jeotermal enerji kazandırılmıştır.

Ayrıca bakınız: İzmir’de Çıkarılan Madenler ve Maden Haritası

Denzli Maden Haritası

Haritayı gerçek boyutu ile görmek için resmin üzerine tıklayınız.

Denizli İlindeki Madenler

  • Zımpara taşı
  • Mermer taşı
  • Krom
  • Bakır (Çal)
  • Linyit
  • Kükürt (Sarayköy ve Karahayıt çevresi)
  • Petrol (Sarayköy ve Karahayıt çevresi)
  • Doğalgaz
Sponsorlu Bağlantılar

“Denizli İlinden Çıkarılan Madenler ve Maden Haritası” için bir yanıt

allah razı olsun bu siteyi çıkarandan valla müthişşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT