Kategoriler
Soru / Cevap

Doğal anıt nedir? Doğal anıtlar nelerdir?

Yeryüzü oluşurken doğal etmenler nedeniyle ortaya çıkan yeryüzü şekillerinin hepsi doğal anıtlar olarak kabul edilir.

Sizden gelen soru:

Doğal anıt nedir??

Cevap:

Doğal anıt ne demektir?

Yerkabuğu oluştuğu sırada meydana gelen yeryüzü şekillerinin tamamına doğal anıtlar denir. Doğal anıtlar yeryüzünün oluşum sürecinde meydana gelmişlerdir. Yeryüzünün oluşum sürecinde etkili olan rüzgarlar, akarsular, yağılar vb. bu doğal anıtların oluşmasında da etkin bir rol üstlenmişlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yerkabuğu oluşurken ortaya çıkan ve oluşan şelale, mağara, peri bacaları, travertenler, yanardağlar, göller gibi yapılara doğal anıtlar denir.

Yerkabuğunun oluşum sürecinde ortaya çıkan peri bacaları, travertenler, mağara, şelale vb. yeryüzü şekilleridir. Pamukkale travertenleri, Damlataş mağarası, peri bacaları ülkemizde bulunan doğal anıtlara örnektir.

Doğal Anıtlara Örnekler

Peri bacaları; 

Havanın ve suların etkisiyle yerkabuğunun yumuşak kısımlarının aşınması ve sert kısımlarının kalmasıyla oluşmuştur.

Peribacası

Traverten; 

Travertenler, su içinde kimyasal yolla çözülebilen çeşitli minerallerin (özellikle kirecin), suyun buharlaşması sonucunda çökelmesiyle oluşmuştur. Yurdumuzdaki en tipik örneği Denizli yakınındaki Pamukkale travertenleridir.

Mağara; 

Mağaralar, yer altı sularının, kireç taşlarını çözerek oluşturduğu çeşitli büyüklükteki oyuklardır. Mağaraların tavanından damlayan kireçli sular buharlaşırsa çökelen kireç tavanda sarkıtlar, tabanda ise dikitleri oluşturur. Sarkıt ve dikitler zamanla büyüyerek birleşip mağara içerisinde damla taşı denilen yapıları oluşturur.

Tekkeköy Mağaraları

Bazı mağaralarda tavandan damlayan kireçli sudan, suyun buharlaşarak ayrılması sonucunda tabanda oluşan dikitler ve tavanda meydana gelen sarkıtlar vardır. Sarkıt ve dikitlerin birbirleriyle birleşmesiyle sütun adı verilen yapılar oluşur. Bu süreç binlerce yıl sürer.

Şelale:

Yüksek bir noktadan akan akarsulardır.

Ülkemizdeki önemli şelaleler: Düden Şelalesi (Antalya), Manavgat Şelalesi (Antalya), Kurşunlu Şelalesi (Antalya), Ohtamış Şelalesi (Ordu), Tortum Şelalesi (Erzurum), Çır Şelalesi (Bingöl), Erfelek İlçesi Tatlıca (Sinop)

MANAVGAT ŞELALESİ
MANAVGAT ŞELALESİ

Dünya’daki Önemli Şelaleler: Niagara (Kanada), Angel Şelalesi (Venezüella), Tugela Şelalesi (Güney Afrika), Victoria Şelaleleri (Güney Afrika), Yosemite Şelaleleri (ABD)

Yanardağ:

Dünyanın merkezindeki ateş kürenin yer kabuğundaki çatlaklardan yeryüzüne fışkırmasıyla oluşurlar.
Önemli yanardağlar: Etna (İtalya), Vezüv (İtalya), Santa Maria (Guatemala), Rainier (USA), Unzen (Japonya)
Obruk:

Yeryüzündeki çökmeler sonucunda oluşan çukurlardır.

Yaşlı Ağaçlar:

Yaşlı ağaçlar da doğal anıt sayılır. Dünya’nın en yaşlı ağacı 10 bin yaşındadır ve İsveç’in Fulu Dağında bulunmaktadır. Türkiye’nin en yaşlı ağacı ise Antalya’da bulunan 2500 yıllık ağaçtır.

Fosiller:

Eski zamanlardan kalmış canlı kalıntılarıdır. Doğal anıt olarak kabul edilirler.
Dağlar: Önemli dağlar ve zirveler de doğal anıttır. Everest dağı ve Ağrı Dağı gibi.

Sponsorlu Bağlantılar

“Doğal anıt nedir? Doğal anıtlar nelerdir?” için 3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT