Kategoriler
Soru / Cevap

Dünya, uzay ve gezegenlerle ilgili bilgi veriniz?

Sizin sorunuz:
Dünya, uzay vede gezegenlerle ilgili bilgi?
Cevap:

Dünya

Güneş Sistemi içerisinde bulunan gezegenlerden birisi de Dünya gezegenidir. Güneş sisteminde yer alan ve üzerinde hayat olduğu biline tek gezegen Dünya’dır. Güneşe en yakın gezegenler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Aynı zamanda dünyamız Güneş sisteminde yer alan gezegenler arasında en yoğun beşinci gezegendir. Yeryüzü, Yerküre, Mavi Gezegen isimleri ile de bilinir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünyanın çapı 12.742 kilometre ve yüzölçümü ise 510.100.000 km²’dir. Dünyamızın Güneşe olan uzaklığı ise 149.600.000 km’dir. Dünyamızın uydusu ise Ay’dır.

Dünyanın yaşı ise 4.55 milyar yıl olarak hesaplanmıştır. Dünya’nın şekli ise düzgün bir geometrik şekil değildir ve geobis biçimindedir. Dünyanın bu şekilde bir şekle sahip olmasının nedeni ise kendi ekseni etkrafındaki eksantrik hareketi ve üzerindeki topografik oluşumlardır.  Dünyanın kutuplardaki yarıçapı ekvatordaki yarıçapından azdır. Bunun sonucunda kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil geoit yani “Dünya şekli” diye adlandırılır.

Dünyamızın içerisinde bulunan gazlar ise şöyledir;

  • 78.08% nitrojen (N2)
  • 20.95% oksijen (O2)
  • 0.93% argon
  • 0.038% karbon dioksit
  • Yaklaşık 1% su buharı (iklime bağlı olarak)

Dünyanın Katmanları

Dünyamız 5 farklı katmandan oluşur :

KatmanYapısıTürü
Su küreDünya zemininin %75’ini kapsar.Büyük bölümü okyanuslardan oluşur.Görünür
Taş küreDünya zemininin %25’ini kapsarBüyük bölümü yeşilliklerden oluşur.Görünür
Hava küreDünyanın büyük bir bölümünü oluşturur.Çoğu azottan oluşurGörünmez/Hissedilir
Ateş küreDepremlerin çoğunu onun yüzünden gerçekleşir.Lavlı bir yapısı vardır, çekirdeğin yakınlarındadırGörünmez/Depremlerden hissedilir
İç ÇekirdekDış ÇekirdekDünyanın merkezidir.Görünmez/Aşağı inince hissedilir

Yer Kürenin İç Yapısı

Yerin tabakaları aşağıda belirtilen derinliklerdedir:

Derinlik (Km)Tabaka
0–60Litosfer (5 ila 200 km arası değişir)
0–35Kabuk (5 ila 70 km arası değişir)
35–60Üst Manto
35–2890Manto
100–700Astenosfer
2890–5100Dış çekirdek
5100–6378İç çekirdek

Uzay

Kısaca uzay, dünya atmosferi dışında kalan sonsuz boşluğa verilen isimdir. Diğer bir tabir ile dünya ve diğer gök cisimleri hariç, evreninin geri kalan kısmındaki sonsuz boşluğun ismidir. Uzay sıcaklığı mutlak sıfır noktası olan -274 santigrat dereceye çok yakındır. Uzayın ortalama sıcaklığı -271 °C’dir.

Uzay’da dünyamızın da içerisin de yer aldığı milyarlarca Galaksiler, bu galaksilerin içerisinde milyarlarca Güneş Sistemi, dünyamız gibi milyarlarca gezegenler ve astroitler yer almaktadır. Ayrıca uzayda zaman kavramı diye bir şey yoktur. Zaman kavramı sadece dünya için geçerli olan ve insanları kendi algıları ile oluşturdukları bir kavramdır.

Ünlü fizikçilerden olan Carl Sagan, “Kozmos” isimli kitabında yazdığı üzerine evrensel atom sabiti 1088 kadar yani 10 üssü 88 tane atom var.  Albert Einstein’ın görelilik teorisine göre uzay elastike bir dokuya sahiptir. Cisimlerin bu elastike dokuyu bükmelerinden dolayı yerçekiminin olduğunu ileri süren kuramdır.

Gezegenler

Bir yıldızın etrafında dönen gök cisimlerine gezegen denilmektedir. Güneş bir yıldızdır ve dünyamız güneş etrafından dönen bir gezegendir. Güneş sistemi içerisinde yer alan 8 adet gezegen bulunmaktadır ve bu gezegenler güneşin doğrudan uydusudur.

Gezegenler sadece güneş sistemi içerisinde yer alan gök cisimleri ile sınırlı değildir. Güneş gibi bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenler de bulunmaktadır. Bugüne kadar 800’den fazla Güneş dışı gezegen tespit edilmiştir ve hala bu sayı artarak devam ediyor.

gezegen, uzay, bilim

Uluslararası Gökbilim Birliği’nin (IAU) tarafından kabul edilen 8 gezegen aşağıdaki gibidir. Bu gezegenler güneşe olan yakınlıklarına göre sıralanmıştır.

  1.  Merkür
  2.  Venüs
  3.  Dünya
  4.  Mars
  5.  Jüpiter
  6.  Satürn
  7.  Uranüs
  8.  Neptün

Bu sekiz gezegenin dışında daha önce gezegen olarak tanımlanan Plüton IAU’nun yeni tanımlamasına göre Cüce Gezegen olarak kabul edilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT