Kategoriler
Soru / Cevap

Dünyadaki Su Kaynakları Nelerdir?

Su Kaynakları

Dünya üzerinde yaşam olmasının bir nedenide temel hayat kaynağı olan suyun yerzünde bulunmasır. Yeryüzünde bulunan suların büyük bir kısmı (oransal olarak vermek gerekirse % 97 civarı ) deniz ve okyanuslardaki tuzlu sulardır. Geri kalan küçük bir kısım da içilebilecek tatlı sulardır. Burada dünya da var olan su kaynakları hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Dünya’daki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kar ve buzullar ile yer altı suları oluşturur. Yeryüzündeki sular sürekli bir döngü içerisindedir. Tüm su kaynaklarından sıcaklığın etkisiyle sular tekrar yağış olarak yeryüzüne düşer. Irmakları, denizleri, gölleri ve yer altı sularını besler.

Yeryüzündeki suların % 97 si okyanusları, yani bütün denizleri oluşturur. Tüm tatlı suların oranı % 3 tür. Tatlı sular; % 79 u buzullar (tüm suların % 2.39), % 20 si yeraltısuları (tüm suların % 0.6) ve % 1 i de ulaşılabilir sular (tüm suların % 0.03).

% 52 si göller (tüm suların % 0.015), % 38 i yeryüzündeki nem ( tüm suların % 0.010), % 8 i atmosferdeki su buharı (tüm suların % 0.002), % 1 i canlıların organizmalarındaki sular (tüm suların % 0.0003) % 1 i nehirler ve kaynaklar (tüm suların % 0.0003) ve kullanılabilecek kaynaklar da, bu miktarın bir bölümünü oluşturur.

Su Kaynaklarının Yeryüzünde Dağılımı (Ülkeler)

  1.  Kuzey Amerika : %15
  2.  Güney Amerika : %26
  3.  Avrupa : %8
  4.  Afrika : %11
  5.  Asya : %36
  6.  Avustralya ve Adalar : %5

Türkiyede Su Kaynakları

Türkiye yıllık yağış ortalaması (aritmetik) 642.6 mm. Türkiye’ye düşen yıllık ortalama yağış miktarı 501,0 km3.

Yerüstü Suları

  •  Yıllık akış (ortalama) 186,05 km3
  •  Yıllık akış/yağış oranı 0.37
  •  Tükenebilecek yıllık su miktarı (ortalama) 95,00 km3
  •  Fiili yıllktüketim (2005 yılı) 33,90 km3

Yeraltı Suları

  •  Çekilebiliryıllıksu potansiyeli 13,66 km3
  •  Tahsis edilen miktar (2005 yılı) 11,44 km3

Türkiye 26 adet hidrolojik havzaya bölünmüştür. Belirlenen 26 havzanın, 15 adedi nehir havzası, 7 adedi irili ufaklı akarsulardan oluşan müteferrik havza, 4 adedi ise, denize boşalımı olmayan kapalı havzalardan meydana gelir.

Göller

Göl, karalar üzerindeki çanakları doldurmuş tatlı veya tuzlu su kütlesi. Göller, kapalı havzaları dolduran geniş, durgun su kütlesi olarak da tanımlanır. Göller, yeryüzündeki tatlı suların %87’sini oluştururken, karalar üzerinde kapladığı alan %2’dir.

Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir. Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır.

Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur. Göller ve nehirler tatlı su ekosistemine girer.

Denizler

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su birikintisidir. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

Denizler Dünya yüzeyinin % 70’ini kaplamaktadır. Yeryüzünde kapladıkları 1,338 milyar km³ hacimle dünya üzerindeki su varlığının % 96,5’ini oluşturmaktadırlar. Ancak, deniz suyu ortalama % 3,5 oranında tuz içerdiğinden, halen oldukça pahalı olan arıtma yöntemleri uygulanmadan içme suyu olarak kullanılamamaktadır.

Denizler üzerinden gerçekleştirilen ticaret, hava yoluyla taşımacılığın gittikçe gelişmesine karşın, öneminden pek bir şey yitirmemiştir. Dünya ticaretinde aktarılan malların % 92’si, yılda 5,7 milyar ton, deniz yolu üzerinden taşınmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT