Kategoriler
Soru / Cevap

Dünyamızın iç kısmında bulunan çekirdeği saran katman hangisidir?

Yer kabuğunun altında, dünyanın iç kısmında yer alan ve çekirdeği saran katmanın adı Ateş Küre katmanıdır.

Sizden gelen soru:

Dünyamızın iç kısmında bulunan çekirdeği saran katman hangisidir?

Cevap:

Çekirdeği saran Ateş Küre katmanı

Çekirdeği saran katmanın adı Pirosfer yani Ateş Küre katmanıdır. Ateş Küre katmanının bir diğer adı da magma katmanıdır.Yer kabuğunun iç kısmında bulunan bu katmanın kalınlığı yaklaşık 2900 km’dir. Ateş küre katmanındaki sıcaklık yaklaşık 2000 0C’dir. Bu sıcaklıktaki bütün maddeler erimiş halde ve peltemsi yapıdadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Erimiş maddelerden oluşan koyu kıvamlı sıcak olan sıvıya “mağma” denir. Mağma çoğunlukla silisyum ve manganezyum bileşiklerinden meydana gelmiştir.

Ayrıca bakınız: Dünyanın Katmanları

dünyanın katmanları

Büyük oranda demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Çekirdeğin etrafındaki sıcaklığı 3700 derece, yerkabuğuna yakın yerdeki sıcaklığı ise 870 santigrat derece kadardır.

Yanardağların oluşmasında etkilidir. Bu tabakadaki yüksek sıcaklık ve basınçtaki erimiş maden, yer kabuğundaki çatlaklardan ya da zayıf noktalardan dışarıya doğru püskürerek büyük zarar verir.

Ateş küre, yer kabuğunun altındaki katmandır. Kalınlığı 2900 km olan mantonun sıcaklığı 2000 derecenin üzerindedir. Bu yüksek sıcaklıkta ergimiş hâlde bulunan maddeler büyük bir basınç altındadır. Manto içinde yüksek sıcaklıkta erimiş hâlde bulunan maddelere magma adı verilir. Bu basınç nedeniyle magma, yer kabuğunun zayıf yerlerinden ve çatlaklarından dışarı çıkar. Yeryüzüne çıkan magma soğuyarak yanardağları oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT