Kategoriler
Soru / Cevap

Elbise ve Ceket Yakası Nasıl Temizlenir?

Elbise Temizleme

Elbise veya ceketlerde oluşan lekelerden kurtulmak için ya kuru temizlemeye gönderirsiniz yada aşağıda verdiğimiz bazı taktikleri uygulayarak giysilerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Aslında temizlik işlemi için herzaman uzman yardımı alabilecek durumda olmayabilirsiniz o zaman kendi işinizi tek başınıza görmeniz gerekebilir. Böyle bir durum karşısında iş başa kalmış demektir. Zaman içinde uygulanacak pratik yöntemler sayesinde böylesi kötü senaryolarla karşılaşmak ne yazık ki mümkün. 

Sponsorlu Bağlantılar

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

Kazara giysisinin üzerine kerosen döken Joly Belin adında bir Fransız, hayretle bunun giysisinin üzerindeki lekeyi temizlediğini görür. Bu işin üzerine giden Belin, 1840’lı yıllarda Paris’te ilk kuru temizleme işletmesini açar.

Bu temizlemeye her ne kadar kuru temizleme deniyorsa da kuru olarak yapılmayan; ancak su, sabun, deterjan v.b. çözücüler kullanılmadan; perkloroetilen kimyasal çözücüsünün kullanılmasıyla yapılan temizlemedir.

Başlangıçta kuru temizlemede çözücü madde olarak gaz ve kerosen kullanılıyordu. Günümüzde ise hemen hemen tüm dünyada “perkloroetilen” veya kısaca “perk” diye tanımlanan bir çözücü kullanılmakta.

Giysilerinizi evde çamaşır makinesinde yıkarken kirleri çözen madde sudur. Ancak örneğin yünlü kumaşlarda olduğu gibi, birçok kumaş türünde su etkili olmayabilir. Kuru temizlemede suyun yerine bir petrol ürünü kullanılır. İnsanlarda ıslaklık, suyla temas anlamında algılandığından bu işleme kuru temizleme denilir. Aslında olay kuru ortamda yapılmaz.

Elbiseler, kuru temizleyicide su yerine bu çözücü ile temizlenir. Çözücü buharlaşmasın, havayı kirletmesin ve tekrar kullanılabilsin diye her seferinde bir yerde toplanır. Bu şekilde temizlenen giysiler, ütülenince yeni gibi dururlar.

Kuru temizlemenin avantajlarından biri de kumaşların çekmelerine ve şekillerini kaybetmelerine yol açmamasıdır.

Bu temizlemede kullanılan perkloroetilen, HİDROFİLİK özelliğe sahip (su emerek şişen, kısalan kumaşlar) tekstil liflerini bozmaz. Kumaş liflerinin temizleme sırasında aldıkları bu kimyasal madde, kurutma esnasında uçar. Çünkü perkloroetilen, 70 derecede buharlaşarak, kumaşı bozmadan, kumaş üzerinde ve bünyesinde su gibi nemlilik bırakmadan, suda olduğu gibi kumaşı şişirip kısaltmadan ve çektirmeden kumaşı kendi normal boyutunda bırakarak buhar olarak terk eder.

Üretici firmaların, giysilerin etiketlerine “sadece kuru temizleme” şeklinde ikaz yazmalarının ana sebebi, garanti süresince geri almak zorunda oldukları giysileri, çekme ve deformasyon tehlikesinden korumak içindir.

Neden Kuru Temizleme?

Çünkü; santrifüjlü makinalar, direkt güneşte kurutma ve ütüleme giysilerinize zarar verir, ömrünü kısaltır. Ayrıca, geleneksel yöntemlerle yapılan temizlik işleminin yeterli hijyeni sağlaması mümkün değildir.

  • Yünlüler; keçelenmeye ve sararmaya eğilimlidir.
  • Pamukluların; renkleri dayanıklı değildir.
  • İpeklilerde; lekelerin çıkması çok zordur, ütülenmesi risklidir.
  • Asetat,rayon ve viskozlar; kolayca deforme olur, yanabilir.
  • Astarlı giysi ve eşyaların; elde ve makinada yıkanması risklidir, deforme olabilir.

Giysilerin Korunması ve Bakımı

Lekeleri kendiniz çıkartmaya çalışmayın. Çünkü uygulayacağınız yöntemler, lekenin kumaşın dokusuna daha fazla işlemesine neden olur ve en basit lekeyi bile kalıcı hale getirebilir.

Giysilerinizi temizleterek saklayın, çünkü, zamanın uzaması nedeniyle gerçekleşen oksidasyon bir su lekesinin bile çıkmasını imkansız hale getirebilir.

  • Ürün temizleme talimatlarını okuyunuz ve mutlaka uygulayınız.
  • Trikoları giyip, çıkarırken yüzük, kolye gibi metallerden zarar görmemesi için dikkat ediniz.
  • Giysinizi kullanmayıp uzun süreli saklayacak iseniz, nemden koruyunuz.
  • Ürün içinde belirtilen ütüleme ve kurutma tarifine uyunuz.
  • Ceket, pantalon, palto, pardesü, takım elbise, bayan elbiseleri vb. giysilerinizi kuru temizleme ile temizletiniz.

Ceket Yakasını Temizleme

Ceket yakası kirlendiğinde alelade bir temizleme yöntemi ile temizlik yapmaya kalkarsanız ceketin yakasının özelliğini bozabilirsiniz. Bu nedenle ceket yakasını doğru temizlemek ceketin ömrünü uzatan en önemli ayrıntılardan birisidir.

Ceket yakasını temizlemenin püf noktası şöyledir:

  • Bir bardak su içine bir kaşık amonyak ilave edin.
  • Amonyaklı bu su ile elbise yakaları kuvvetlice silin.
  • Elbiselerin yakasının dışında diğer bölgelerde de uygulayabilirsiniz.
  • Bu yöntem sayesinde hem elbise yakaları temiz olur hem de temizlenmiş bölge çok fazla kir tutmaz.
  • Paylaştığımız bu formülü 15 günde bir uygulamanızı öneririz.

Takım Elbise Bakımı

Doğru yapılan bakım, yüksek kaliteli ve hassas kumaşlardan itina ile üretilen takım ya da tek ceketin kullanım ömrünü uzatacağı gibi daha uzun süre ilk günkü formunu korumasına yardımcı olur.

Doğru bakım için dikkat edilmesi gereken hususlar :

  1.   Ceketinizi sürekli askıya asınız. Ceket uzun süreli olarak formu düz olmayan yüzeylerde bırakılmamalıdır, ezilmemelidir.
  2.   Ceketinizi kesinlikle yıkamayınız. Temizlik işlemi için hassas rulo toz alıcılarını veya güvendiğiniz bir kuru temizleme şirketini tercih ediniz.
  3.   Elbise uzun süre kullanılmayacak veya uzun bir yol süresince yanınızda kalacaksa, elbisenizi özel PİSERRO gamboçu içinde bulundurunuz.
  4.   Takım elbise sürekli olarak giyilmemeli ve her giyişten sonra dinlendirilmelidir. Elbiseyi dinlendirmek uzun süre ilk formunu korumasına yardımcı olacaktır.

Giysi Temizlemenin Püf Noktaları

Triko yıkamanın püf noktaları, tüylenen kazaklara ne yapılmalı, kumaşların parlaması önlenebilir mi?

Parlayan kumaşlara karşı

Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa, bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın. Kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.

Sararan giysiler için 
Sararmaya başlayan beyaz giysilerinizi bir kaşık oksijenli su kattığınız 1 litre ılık suda 1 saat bekletin.

Triko yıkamanın sırları 
İster yün, ister merserize, ister sentetik iplikle yapılmış olsun, her örgüde ortak bazı kurallar vardır:
– Her zaman için, sadece ılık su kullanın, durulamada bile. Durulamada sık sık değiştirerek bol su kullanın.
– Giysileri sabunlu suya iyice daldırın ve çitilemeden nazik bir şekilde yıkayın.
– Örgü giysileri asla sıkmayın. Aksi takdirde giysileriniz elastikiyetini kaybeder ve deforme olurlar. – Islak örgü giysilerinizi sıkmayın, kuru bir havlunun üzerine yayın. Üzerine de ikinci bir havlu koyun ve havlunun üstüne basarak fazla suyu alın. Sonra giysinizi, ısı kaynaklarından uzak bir yere koyun.

Ütü yaparken 
Ütü yaparken, ütüleyeceğiniz gömlek, etek gibi giysilerin altına çarşaf, perde, havlu gibi geniş örtüler yayarsanız ikisi birden aynı anda ütülenecektir.

Kadife giysilerin temizliği 
Kirlenmiş koyu renk kadife elbise ve pantolonlarınızı tuzla temizleyebilirsiniz. Temiz bir fırçayı temiz ve kuru bir tuza batırarak giysinize kuvvetle sürün. Lekeler gidecek, kullanılmaktan doğan parlaklık kaybolacaktır. Ayrıca eskiyip de parlayan pantolonlarınızdaki bu parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak su ile ütüleyin. Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.

Örgüleri ütülerken 
En iyi ütüleme metodu, giysini altına nemli bir bez yaymak ve üzerine hafif, kuru bir bez koymaktır. Kuru bezin üzerinden fazla bastırmadan ütüyü geçirin. Sıcak ütüyü asla yünün üzerine direkt olarak koymayın. Örgüyü hep tersten ütüleyin.

Tüylenen kazaklar 
Eğer kazaklarınız eski bir görünüme bürünüp, üzerinde yer yer iplik kümecikleri oluştuysa üzülmeyin. İşte size yepyeni ve yumuşak bir kazak elde etmenin yolu: Önce elinizle iplik kümeciklerini ayıklayın. Sonra kıl bir fırça ile örme yönünün tersinde kazağınızı fırçalayın. Kazak ipliklendikcçe bu işlemi tekrarlayın. Kazağınızın yepyeni olduğunu göreceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT