Kategoriler
Soru / Cevap

Eskiden gece gökyüzüne bakarak nasıl yön bulunurdu?

Sizden gelen soru:

Eskiden gece gökyüzüne bakarak nasıl yön bulunurdu?

Cevap: 

Neden kutup yıldızı ile yön bulunur?

Eskiden gece gökyüzüne bakarak yön bulma işi kutup yıldızı ile yapılırdı. Peki neden kutup yıldızına bakarak yön bulunurdu?

Sponsorlu Bağlantılar

Kutup yıldızı kutup noktalarından geçen, dünyanın ekseni ile hemen hemen aynı doğrultuda bulunan bir yıldızdır. Bu nedenden dolayı diğer yıldızlar ve gözcisimleri dünyanın dönüşünden dolayı yer değiştirirken kutup yıldızı yer değiştirmez ve sabit kalır. Ve kutup yıldızı hep kuzey yönünü gösterir. Bu yüzden eskiden beridir geceleri yön bulmak için kutup yıldızı kullanılırdı.

Kutup yıldızı

Kutup Yıldızı ya da bilimsel adıyla Polaris; Demirkazık, Kutupyıldızı, Şimal Yıldızı ya da Kuzey Yıldızı olarak da bilinir, Küçükayı takımyıldızının en parlak yıldızı.

Peki kutup yıldızı nasıl bulur?

Kutup Yıldızı’nı gökyüzünde bulmak oldukça kolaydır, dâima pusula’nın kuzey ibresi doğrultusunda bulunur.Büyükayı takımyıldızının oluşturduğu “tava”nın gövdesinin sonundaki iki parlak yıldızı (Dabne ve Merak) birleştiren hayalî doğruyu takip ederek, bu iki yıldız arasındaki mesafenin yaklaşık 5 katı kadar ileride Kutup Yıldızı bulunur. Gökyüzünün bu bölgesindeki en parlak yıldız olduğundan, başka bir yıldızla karıştırılma ihtimali düşüktür. Kutup Yıldızı’nın ufuktan yüksekliği, bulunduğunuz enlemi yansıtacaktır. Örneğin,İstanbul’da Kutup Yıldızı ufuktan 41° yükseklikte görünür.

Kutup Yıldızı sadece kuzey yarıküreden görünür, güney yarıküreden görünmez, güneyi gösteren parlak bir güney Kutup Yıldızı bulunmamaktadır. Ancak Güneyhaçı takımyıldızı, güney yarıkürede bulunanlara kabaca güney yönünü gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT