Kategoriler
Soru / Cevap

Eskişehir’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Eskişehir’de Tarım

Eskişehir ili iç anadolu bölgesinin bir ilidir. Şehrin ortasından geçen porsuk çayı bu ile farklı bir özellik kazandırmaktadır. Ayrıca şehirde iki üniversite bulunmasıda öğrenci şehri olarak adlandırılmasına neden olmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Eskişehir Türkiye’nin en hızlı kalkınan illerinden biridir. 29°58’ ve 32°04’ doğu boylamları ile 39°06’ ve 40°09’ kuzey enlemleri arasında kalan il toprakları, Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Bolu illeri ile çevrilidir. Topraklarının büyük kısmı İç Anadolu bölgesinde kalmasına rağmen, Seyitgazi ilçesinde küçük bir alanı, Sarıcakaya ilçesinin tamamı, Merkez ve Mihalıççık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz bölgesinde kalır. Trafik numarası 26’dır.

Eskişehir tarım bakımından da gelişmiş bir ildir. Hayvancılık, ormancılık, balıkçılık ve avcılıkla geçimini temin eden faal nüfûsun yüzdesi 1970’te 59, 1975’te 63, 1980’de 49, 1985’te 48 olarak görülmektedir. Sulama, gübreleme ve modern tarım araçları kullanılır.Sert kara iklimi hüküm sürdüğünden tarım ürünlerinin çeşitleri azdır.

Sarıcakaya ve Mihalıççık’ta meyvecilik ve sebzecilik ileridir. Sarıcakaya havâlisinin iklimi Ege iklimine benzediği için, kar görmez ve yılın dört mevsimi çeşitli tarım ürünleri elde edilir. Toplam 200 bin tona yakın marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber ve tâze soğan, meyve olarak armut, elma, vişne, kayısı, bâdem, dut, karpuz ve kavun yetişir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir.

Eskişehir’de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006’da 544 bin tona, 2007’de de 437 bin tona kadar geriledi.

Sponsorlu Bağlantılar

“Eskişehir’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT