Kategoriler
Soru / Cevap

Flavonoid Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sizden Gelen Soru:

Flavonoid ne demek?

Cevap:

Flavonoid Nedir? Faydaları

Flavonoidler vücudunuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin oksitleyici yani yaşlandırıcı zararlarına engel olan güçlü birer antioksidandır. Güneş ışınları ile cildinizi bozan, sigara ile derinizdeki damarların canına okuyan, egzoz gazları ile kollajeninizi erkenden yaşlandıran serbest radikal zararlarını engellemenin en etkili yolu, vücuda bol bol flavonoid kazandırmaktır. Birkaç kez tekrarladık, bir defa daha hatırlamakta fayda var. Domateste bulunan likopen, çayda bulunan kateşinler havuç ve mangoda bulunan betakaroten, üzümdeki resveratrol, kiraz, çilek ve böğürtlendeki antosiyaninler vitaminlerden daha güçlü cilt gençleştiricileridir. Kerevizde, elmada, soğanda, kayısıda, kavunda, karpuzda, erikte tıka basa flavonoid vardır. Eğer vücudunuza daha fazla flavonoid kazandırmak istiyorsanız bu yiyecekleri yeniden beslenme planınıza dahil edin.

Sponsorlu Bağlantılar

Günde ortalama 30 mg civarında flavonoid almak, özellikle cildinizin fizyolojik-biyolojik yaşını belirgin olarak düşürüyor. Bunun sebebi flavonoidlerin antioksidan ve yangı önleyici yetenekleri.

Flavonoidler aynı zamanda yangı yani iltihap önleyici maddelerdir. Cilt yaşlanmasının önemli ölçüde cildin iltihabi reaksiyonlardan kaynaklandığı dikkate alınırsa flavonoid üzerinde neden bu kadar ısrarla durduğumuz daha kolay anlaşılır. Hayatınıza ıspanağı, pancarı, kara lahanayı, enginarı, yeşil veya kırmızı biberi daha fazla ekledikçe bu doğal mıucizelerden daha çok yararlanacaksınız.

Doğal Yollarla Almak

Üstelik bu yiyeceklerin her birinin en güçlü antioksidan vitamin ve minerallerden de (C ve E vitamini, selenyum ve çinko) zengin oldukları biliniyor.

Bu doğal mucizeleri mümkün olduğu kadar taze ve doğal yoldan tüketin. Buna imkan bulamazsanız antioksidan flavonoidler ve vitamin-mineral karışımlarından da yararlanabilirsiniz. Bu karışımların etiketlerini ve aktif madde içeriklerini dikkatle kontrol edin. İçinde Alfa Lipoik Asid, yeşil çay ekstresi, üzüm çekirdeği özü, koenzim Q 10, C ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum bulunan tabletler bazı eczanelerde bulunamıyor. (Pro-der, Omnium, Aox tablet, Elevit ve benzerleri) bazı üreticiler aynı ürünlerin cilde tatbik edilenlerini de birlikte öneriyor. ( Pro-der, Elevit gibi)

Antioksidanların doğal yoldan kazanılmaları halinde daha etkili olacaklarına inanıyoruz. Buna rağmen yeteri kadar meyve yemeyenlerin antioksidan desteklerinden faydalanabileceklerini düşünüyoruz. Antioksidan destek olarak flavonoidleri vitamin ve minerallerden daha çok öneriyoruz. Dışardan cilde tatbik edilen ürünlerde de aynı kanaatimizi sürdürüyoruz. İçinde Alfa Lipoik Asid, üzüm çekirdeği, çay özütleri, Koenzim Q 10 bulunan ürünlerin (Firmagen, Alfa Derma, Privage, Ferrulic Asid + Vitamin C…) daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz. Cilt yaşlanması ile mücadelede daha başarılı sonuçlar almak itiyorsanız cildinizi antioksidan ürünlerle desteklemeyi ve beslemeyi unutmayın.

Flavonoidler Ve Antioksidan Özellikleri

Yiyeceklerin hazırlanması ve tüketimi esnasında ortaya çıkan major değişikliklerden birisi de oksidasyondur. Antioksidanlar (AO); diyetin temel bir maddesi olan lipidlerin oksidatif bozulmasını önleme yoluyla gıda kalitesini korur. Fenolik bileşikler ve onların bazı türleri otooksidasyonun önlenmesinde çok etkilidirler.Tüm flavonoidler, 3′-4’dihidroksi konfigürasyonu ile antioksidan aktiviteye sahiptir.

Flavonoidler ve diğer bitki fenoliklerinin süperoksit, alkoksil, peroksil ve nitrik oksit gibi radikalleri temizleme, demir ve bakır şelasyonu, µ-tokoferol rejenerasyonu foksiyonlarına ek olarak; vazodilatatör, immünstimülan, antiallerjik, östrojenik, antiviral etkileri de söz konusudur. Fosfolipaz-A2, siklooksijenaz, lipooksijenaz enzimlerinin inhibisyonu ile antiinflamatuar özellik gösterirler. Ayrıca, ksantin oksidaz, glutatyon redüktaz, NADH-oksidaz ve protein kinaz enzimlerini inhibe ettiklerine dair veriler mevcuttur.

Flavonoid Kaynakları

Ortalama yiyeceklerle flavonoid alımının 26 mg/gün olduğu belirlenirken, predominant flavonoidin kuersetin olduğu saptanmıştır. Alınan esas kaynakları; çay (%61), soğan (%13) ve elma (%10) oluşturmaktadır. Bunun yanında Akdeniz kültüründe 10-20 mg/L flavonoid içeren kırmızı şarabın önemli bir kaynak oluşturduğu belirlenmiştir. Soya fasulyesi, yer fıstığı, hardal, pirinç, susam, zeytin, soğan, patates, yulaf, zeytin gibi sık tüketilen gıdalarda flavonoid içerik gösterilmiştir. Adaçayı, kekik, biberiye, karabiber ve karanfil gibi baharatların güçlü AOA’ya sahip oldukları uzun süredir bilinmekte ve gıda korunmasında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Sarmısak vitaminden zengin bir AO’dır. Kardiyoprotektif etkisinin lipit ve kan basıncını düşürmesi, antiplatelet, AO ve fibrinolitik etkileri ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Çay yapraklarından izole edilen kateşin ve derivelerinin AO etkinlikleri bilinmekle birlikte düşük dozlarda prooksidan etkilerinin olabileceği de bildirilmiştir. Sentetik bir flavonoid olan İpriflavon 1960’ların sonlarında üretilmiş ve hayvan besinlerine karıştırıldığında kemikte total Ca+² arttırdığının gösterilmesi sonucu osteoporoz tedavisinde kullanımı gündeme gelmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT