Kategoriler
Soru / Cevap

Geçmişdeki ve Günümüzdeki Meslekler Nelerdir?

Meslekler

Teknolojik gelişmeler geçmişte önemli görevlerin yerine gelmesini sağlayan mesleklerin çoğunun günümüzde geçerliklerinin kalmamasına neden olmuştur. Bazı meslek guruplarıda ayakta kalma nedenleri değişen zamanın şartlarına uyum sağlamalarına borçludurlar. Aslında teknolojik gelişmelerin ne boyutlara  ulaştıklarını anlamanın bir yoluda geçmişte var olan meslek guruplarına göz atmaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

meslekler, iş, çalışma

Günümüzdeki Meslekler

Bilişim Teknolojileri Uzmanı

Özelikle güvenlik, denetim, veri iletişimi gibi alanlarda uzmanlaşılıyor. Bilgisayar, elektronik, haberleşme değil, matematik mühendisliği, enformatik, arşivleme gibi bölüm mezunları da bu sektörde yer alabiliyor. 700 milyondan başlayan maaşlar tecrübe ile orantılı olarak oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor.

Gayrimenkul Yöneticiliği

İktisat, inşaat, makine mühendisliği bu profil için ideal. Başlangıç ücreti 700 milyon ve 2 – 3 yılda 2 milyarlara ulaşıyor.

E-learning Uzmanlığı

Uzaktan eğitimin önem kazanması ile öne çıktı. Pek çok IT firmasının e-learninge yönelik çalışması var. Üniversitelerin bir kısmı eğitimini veriyor. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, elektrik mühendisleri, bilgisayar mühendisleri bu alana da eleman yetiştiriyor. Başlangıç ücreti 1 milyar ve üzeri. Birkaç yıl içinde 3 milyara ulaşabiliyor. Projeyi yaratanlara bonus sistemi de uygulanabiliyor.

Malzeme Mühendisliği

Alternatif enerji kaynakları kullanımının artan önemi ile birlikte hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özelliklerin güçlendirme çalışmaları yeni iş alanı doğurmuş durumda. Geçmişte bu alanda iş bulmak olanaksızken, bugün üretim, enerji, endüstri kuruluşları için zorunlu oldu. Bakır, çelik, demir üretimi, işlemesi yapan yerlerde iş bulabilir. 800 milyon – 1 milyarla başlayan yeni mezun 2 yılda 2 milyar lira alabiliyor.

Uluslararası İlişkiler ve Ticaret Uzmanlığı

Çok uluslu şirketlerin veya yurtdışı pazarına hitap eden veya etmek isteyen irili ufaklı pek çok firmanın ihtiyaç duyduğu profil. İçel Çağ Üniversitesi, Kadir Has, Yeditepe gibi üniversiteler bu konuda eğitim veriyor. 800 – 900 liradan başlayan yeni mezun iki yılın sonunda 3 milyara kadar para alabiliyor.

Uluslararası Hukuk Uzmanlığı

Globalleşen dünyada uluslararası şirketlerin ihtiyacı. Bu meslekte sahip olunması gereken önemli iki nokta, ülke hukuk mevzuatı hakkında bilgi ve yabancı dil. Başlangıç ücreti 1 milyar, 2 yılda 3 milyara kadar çıkabiliyor.

Otomotiv Öğretmenliği

Türkiye’de 18 üniversitede eğitimi var. Yeni mezunlar 800 milyondan başlayıp 2 yılda 1.7 milyar lira kazanabiliyor.

Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği

Yurtdışı imkanı çok fazla. İşsizlik riski çok düşük. Yeni mezunlar 1 – 1,5 milyar liradan işe başlıyor, 2 yılda maaşları 3 milyara ulaşıyor. Yurtdışında 2 bin dolar kazanılıyor.

Biyomedikal Mühendisliği

Tıpla mühendisliğin ortak zekası ile tasarlanan tıbbi cihazlar, bu sektörün ürünleri. Araştırma laboratuarlarında, test merkezlerinde, hastanelerde, kliniklerde iş bulunabiliyor. 850 milyon – 1.8 milyar lira, 2 yılda ulaşılabilecek net maaşlar.

Mikroelektrik Mühendisliği

Bugün olduğu kadar gelecekte de yükselen trendi olan bir alan. Fizik mezunları için ideal. Yeni mezun ücreti 900 milyon lirayken 2 yıllık deneyimi olan 3 milyar civarı rakamlarda çalışabilmekte.

Çevre Siyaseti Uzmanı

Özel sektör kuruluşları bu alanda yetişmiş personele ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de 20’yi aşkın üniversitede eğitimi veriliyor. Başlangıç ücreti 500 milyon. 2 yıl sonunda 2 milyar liraya kadar kazanabiliyor.

Lojistik Uzmanı

Bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacında halen ciddi açık var. Üniversiteler de bu alanda eğitime başladı. Danışmanlık şirketleri de sertifika programları uyguluyor. Yeni mezun 900 milyar liraya işe başlayabiliyorken, 2i yıl sonunda 2.7 milyar lira alabiliyor.

Restoran, Bar Yöneticiliği

Alaylılar yetmiyor, eğitimli çalışan ihtiyacı var! Konaklama, turizm otelcilik, işletme gibi bölüm mezunları bu alanlarda iş bulabilir. 1.5 milyar ile başlayan ücretler 2 yılda 4 milyar liraya kadar yaklaşıyor.

Sağlıklı Beslenme ve Diyetisyenlik

Özel klinik, hastane ve sağlık merkezlerinde iş bulunabilir. Gıda Mühendisleri, beslenme öğretmenliği, diyetisyenlik gibi akamedik bölümlerin yanı sıra özel kurslar da eğitim vermekte. Yeni mezun ücreti 1 milyar lira.

Menkul Kıymetler Uzmanı

Gelecekte de önemini koruyacak bir alan. İktisat, ekonomi, maliye mezunları için başlangıç ücreti 1 milyar lira.

Haberleşme ve Telekomünikasyon Mühendisliği

Özel GSM şirketleri ve Telekom’un özelleştirilmesi ile bugünkü eleman açığı katlanacak. Elektronik ve Haberleşme, Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği eğitimi alanlar bu sektörde yeralabilirler.

Seramik Mühendisliği ve Güzel Sanatlar

Birkaç büyük firmanın yanında daha küçük çaplı işletmeler de bulunmakta. Bu bölüm mezunları 800 milyondan başlayan ücretlerle iş bulabiliyorlar.

Koruyucu Hekimlik ve Sağlık Yöneticiliği

Halk sağlığı, aile hekimliği gibi konularda çalışma alanları olan bu meslek grubundakiler hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilirler. Endüstri Mühendisliği, tıp, sağlık bilimleri bölümleri var. Yeni mezunlar 1 milyar liradan işe başlıyorlar.

Stratejik Planlama ve İş Geliştirme

Firmaların işletme adımları atmada ihtiyaç duydukları bir alan. Dünyada neredeyse en yüksek ücretleri bu alanlarda uzman kişiler kazanıyor. İrili ufaklı, büyük küçük, yerli lokal pek çok firmanın yaşam biçimine karar veriyor, adımlarını belirliyor. Finans, ekonomi, istatistik, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin yanı sıra işletme disiplininden gelen kişilerin tercih edildiği bir alan. Yeni mezunlar 1.4 milyar gibi rakamlardan başlayabiliyor.

Günümüzün Diğer Popüler Meslekleri

1- Bilgisayar Programcılığı

2- Öğretim Görevlisi

3- Finansal Danışmanlık

4- İnsan kaynakları uzmanlığı

5- Doktor asistanlığı

6- Pazar analisti

7- Bilişim

8- Emlak

9- Eczacı

10- Psikolog

Geçmişteki Eski Meslekler

meslek, iş, çalışma

  • Bakırcı
  • Bıçakçılık
  • Çarıkçılık
  • Çömlekçi
  • Esansçılık
  • Nalbantlık
  • Hasırcılık
  • Kaşıkçılık
  • Keçecilik
  • Kesecilik
  • Koşumculuk
  • Saraçlık
  • Sedefkarlık veya Sedefçilik
  • Semercilik
  • Tabaklık
  • Taş İşçiliği
  • Urgancılık

Eski meslekler hakkında detaylı bilgi için daha önceki yazımızı okuyunuz; Eski Meslekler ve Özellikleri

Geçmişten Günümüze Devam Eden Meslekler

Fotoğrafçı

19. yüzyılın ortalarında fotoğraf Osmanlı’ya ulaştı. Resmetmenin dinen cevaz verilmediği bir toplumda fotoğraf görselliği simgeledi; zihniyet değişikliğine neden oldu. Ama yine de Osmanlı’nın son dönemine kadar fotoğrafta kaçgöç hakim oldu. Ayak fotoğrafçıları, dakikalıkçılar ve şipşakçılar vesikalıkta uzmanlaşmışlardı.

Berber

1876’ya kadar, çarşı-pazarları, selâtin cami avlularını ve zaman zaman mahalle aralarını dört dönen berberlerin ayaklarının çıplak ve kollarının sıvalı olması gerekirdi. Bu şekilde müşteri, berberin ellerinin ve ayaklarının temiz olduğunu görebilirdi. Berberler ayrıca diş çekerler, sünnetçilik ve hacamatçılık yaparlardı.

Tüccar

19. yüzyılda Osmanlı ekonomisinin dışa açılması, ticaret hacminin önemli ölçüde artmasına neden oldu. Tüccar, doğmakta olan orta katmanların belkemiğiydi. Özellikle liman kentleri, tüccar kesiminin yoğunlaştığı mekanlardı. Zamanla esnaf olmaktan çıktı; Dersaadet Ticaret Odası bünyesinde toplandı.

Oduncu

Osmanlı’nın temel enerji kaynağı odundu. Isınmak ve ocakta yakmak için kullanılırdı. Odun, civar ormanlardan katır ya da eşek sırtında getirilirdi. Genellikle yaz aylarında mahzene odun istif edilir, kışa tedarikli girilirdi. Çoğu oduncu orman köylerinde yaşar, kasabaya ya da şehire malını pazarlamak için inerdi.

Portakalcı

Dünün İstanbul’unda portakal nadirattandı. Ancak üst gelir grubu portakal tüketebilirdi. Portakalın Yafa gibi uzak yörelerden gelişi, tek tek satılacak kadar değerlenmesine neden oluyordu. Zamanla Anadolu’da da yetiştirilmeye başladı ve ucuzladı. Demiryolu ulaşımı başlayana kadar portakal değerli meyveler arasında yer aldı.

Yumurtacı

Dar gelirli Osmanlı’nın temel protein kaynağı yumurtaydı. Çoğu insan yumurtasını arka bahçesinde beslediği kümes hayvanlarından temin ederdi. Dünün mutfağında yumurta başköşedeydi. Yumurta seyyar satıcıların da el attığı sektörlerden biriydi. Zamanla buzhane yumurtaları, köy yumurtasıymış gibi pazarlanmaya başlandı.

Simitçi

Günümüzde hamburgerin yerine göz diken simit, dünün “fast food”uydu. Seyyar simitçi simidini ya bir çubuğa geçirir, ya orta büyüklükte bir sepete doldurur, ya da tabla üzerinde pazarlardı. Üstü susamlanmış halka biçimindeki bu çörek, kent kültürünün bir parçasıydı. Evden ırak çalışan insanın karın doyurmak için başvurduğu temel besin maddesiydi. Eskiden Safranboluluların mesleği olarak bilinirdi.

Balıkçı

Balık, kıyı kenti insanının temel besin maddelerinden biriydi. Boğazın yukarı yerleşim yerleri, balıkçı köyleriydi. Balıkhanede yapılan mezaddan satın alarak dükkanda yahut tahta kefelere doldurup askı ile omuzda sokak sokak dolaşıp satan ve günlük rızkını çıkaran seyyar satıcıya “tablakâr” denirdi.

Sütçü

Süt, Osmanlı mutfağının olmazsa olmazıydı. Hemen her evde süt kaynar; yoğurt, tereyağı ve peynir yapılırdı. Pastorize şişe sütünün olmadığı bir evrede ağılı ya da damı olan ve küçük ya da büyükbaş hayvan besleyen sütçü, aynı zamanda kapı kapı dolaşarak hayvanından elde ettiği sütü pazarlardı.

Nakliyeci

Nakliyeci taşıma sektörünü temsil ediyordu. Ulaşımda elverdiği ölçüde su yolu tercih edilirdi. Ancak ülkenin içerlek yöreleri ya da kent içi, kara taşımacılığını gerektiriyordu. Arabacı esnafı, kent ekonomilerinin en güçlü loncasını oluşturuyordu. Arabacı, mavnacı ve salapuryacı esnafı, İstanbul’da kent ulaşımının belkemiği durumundaydı.

Kebapçı

Lokanta Osmanlı’ya ancak 19. yüzyılın ortalarında girdi. O dönemde otellere “yataklı lokanta” denirdi. Kebapçı, kentin ya da kasabanın işler yerlerinde dükkân önüne masa sandalye atarak müşteri celbetti. Kebap yöresel özellikleriyle Osmanlı mutfağının ana mönülerinden biri oldu.

Şekerci

Bayramlık akide şekerinin yanı sıra, şekerden ibikli horozlar, şekere bulanmış elmalar, kuru incir ve ceviz, çocukların gözde şeker türleriydi. Seyyar şekerciler bayram günleri seyir yerlerinde gezerlerdi. Diğer günler mahalle aralarında dolaşırladı. Sabit şekerci dükkanlarında Safranbolulu, Geredeli, Dadaylı çıraklar çalışırdı.

Süpürgeci

Ev ekonomisinde temizlik aracı süpürgeydi. Günümüze oranla dünün sokaklarının toz toprağı boldu; yağışta çamur deryasına dönerdi. Süpürge çer-çöpü görüntüden kaldırsa da, dünün evi günlük temizlik yapmayı gerektiriyordu. Hemen her gün yerler nemlendirilir, ev süpürülür, etrafın tozu alınırdı.

Dondurmacı

Seyyar dondurmacılar, Uludağ gibi uzak yörelerden getirilen kar ya da buz içinde döndürülerek buz haline getirilen limonata, şerbet ve şekerli sütü yaz aylarında pazarlarlardı. Hıdrellez günü mutlaka dondurmacılar meydana çıkarlardı. Limonlu, vişneli, kayısılı, çilekli ve kaymaklı türleri revaç bulurdu.

Sponsorlu Bağlantılar

“Geçmişdeki ve Günümüzdeki Meslekler Nelerdir?” için 7 yanıt

seni çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkk seviyorum bunu bil yeter aşkım seni seviyorummm bitanem benim için çok değerlisin beninle çıkarmışın sevgilimmmmmmmmmmmm <3 🙂

Ben askımı coook svıyorum o benım bıtaneem herseyyıııım… <3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT