Kategoriler
Soru / Cevap

Güney ve Kuzey kutbunda nasıl 6 ay gece 6 ay gündüz oluyor?

Güney kutbunda ve kuzey kutbunda 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanmasının nedeni ve nasıl oluştuğunu detaylı bir şekilde aşağıda açıklanmıştır.

Sizden gelen soru:

Kuzey kutbunda nasıl 6 ay gece 6 ay gündüz oluyor?

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

6 ay gece 6 ay gündüz neden olur?

Eksen eğikliği nedeniyle güney ve kuzey kutuplarında 6 ay gece ve 6 ay gündüz yaşanmaktadır. Şimdi 6 ay gece ve 6 gündüz neden ve nasıl oluşur detaylıca açıklayalım;

Kuzey ve Güney yarım küre Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik Açı ile düşer . Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır . Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar . Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur . Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır . Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür . Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur . Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. 21 Mart Durumu Güneş ışınları kutup noktalarından teğet geçer Kuzey ve Güney Yarım Küre , Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90° lik açı ile düşer . Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır . Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

dünya gece gündüz

Aydınlanma çemberi

Dünyanın karanlık yarısı ile aydınlık yarısının birbirinden ayıran şekle “aydınlanma çemberi” denilmektedir.Aydınlanma çemberi gece ile gündüz arasındaki sınırı oluşturur.

Ekinoks

Dünyanın ekseni, yörüngesi ile açı yaptığı için aydınlanma ekseni sürekli olarak kutuplardan geçmez. Bunun sonucu olarak yıl içerisinde güneş her zaman aynı noktadan doğup aynı noktadan batmaz. Her yıl yaklaşık olarak 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde güneş ışıkları ekvatora tam dik gelir ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçer. Gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu bu duruma ekinoks veya gün tün eşitliği denir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Güney ve Kuzey kutbunda nasıl 6 ay gece 6 ay gündüz oluyor?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT