Kategoriler
Soru / Cevap

Hakkımda Açılmış Davaları Hangi İnternet Sitelerinden Öğrenebilirim?

Sizden Gelen Soru:

İnternetten hakkımda açılmış olan davaları hangi sitelerden öğrenebilirim?

Cevap:

UYAP – Ulusal Yargı Ağı Projesi 

Kısa adı UYAP olan  Ulusal Yargı Ağı Projesi vatandaşların adliyelere gitmelerine gerek kalmadan haklarında açılmışbir dava olup olmadığını öğrenmeleri için kurulan bir sistemdir. Bu sistem ile iletişimde gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanmak mümkün oluyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde Vatandaşların elektronik ortamda takip etmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

UYAP Vatandaş Portalı Nedir? Nasıl Kullanılır?

UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-imzasız, e-imza, mobil imza ve e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler. Vatandaşlar; https://vatandas.uyap.gov.tr/index.html adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece T.C. kimlik numaralarını kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) bilgileri görebilmektedirler.

UYAP Vatandaş Portalı için tıklayınız…

Vatandaş Portalının Faydaları

Vatandaş bilgi sitemi sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden en kısa zamanda haberdar olmakta, fiziki ortamda incelenen dosyanın içerisinde bulunan tüm evrakların içeriğini, safahat bilgilerini ayrıntılarıyla inceleyebilmektedirler. Açacakları dava ve d.iş davaları için ödeyecekleri harç bedellerini hesaplayabilmektedirler. Yargı birimlerinin telefon ve fax numaralarına ulaşabilmektedirler. Yargıtay ve Danıştay’da bulunan dosyalarının ne durumda olduğunu sorgulayabilmektedirler. e-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece T.C. kimlik numaralarını kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyaları ile dosyada oluşan işlemlerin safahat bilgilerini (dava konusunu, dosyanın durumu, taraflarını, davanın aşamasını, duruşma gününü, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) görebilmektedirler. Ancak bu sistemde kişisel veri güvenliği açısından evrakların içeriği görüntülenmemektedir. Tarafınıza gönderilen evrakların Adli birimlerden gönderilip gönderilmediğinin teyidi için evrak doğrulama menüsü ile mahkemelerce yazılan elektronik ilanlar,Yargıtay ve Danıştay’da bulunan dosyaların durumu ile davalardan anında haberdar olabilmek için sms aboneliği menüleri bulunmaktadır.

Vatandaş Portalını Kullanma

E-imza http://www.tk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/elektronik_imza/eshs.php adresinde bildirilen şirketlerin birinden temin edildikten sonra; https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandasportal/index.html adresinden Vatandaş Portal giriş sayfasına bağlandıktan sonra; Vatandaş Portal’a dört farklı şekilde (İmzasız, E-İmza, M-İmza ve E-Devlet) bölümlerinden giriş yapılabilir.

1)İmsasız giriş; Portala Giriş seçeneklerinden “İmzasız” seçeneğine tıklayın, güvenlik için gelen karakterleri boş kutucuğa yazın, giriş düğmesine tıkladıktan sonra sonra; açılan ekranda “ Dosya Sorgulama “ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No’sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın. Böylelikle ilgili birimde tarafı olduğunuz dosyalar listelenir ve görüntülenir. Not: İmzasız girişte sadece dosya kapak bilgilerine (dava konusu, değeri, tarafları, aşaması, duruşma günleri ve dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediği gibi) ulaşılabilir.

2)Elektroniz İmza ile giriş; Elektronik imza sahibi iseniz, Portala Giriş seçeneklerinden “E-İmza” seçeneğine tıklayın, karşınıza gelen “Akıllı Kart Tipini Seçiniz” ekranından kart tipinizi seçerek tamam düğmesine tıklayın, karşınıza şifre giriş ekranı gelir, bu ekranda şifre alanına Akıllı Kart şifresini girerek imzala düğmesine tıklayın. Gelen ekrandan “Dosyalarım” düğmesine tıklayın, alt kısımda çıkan “Tüm Dosyalarım” seçeneğine tıklayın. Böylelikle tarafı olduğunuz dosyaların tümü listelenir. Görüntülenmek istenen dosyanın üzerine tıklayarak, dosya ayrıntı bilgilerine ulaşabilir ve dosya içerisindeki evrakları görüntüleyebilirsiniz.

3)Mobil İmza ile giriş; Mobil İmza sahibi iseniz, Portala Giriş seçeneklerinden “M-İmza” seçeneğine tıklayın, gelen ekranda operatörünüzü seçerek telefon numaranızı yazın, alt kısımda bulunan T.C Kimlik No alanına T.C. Kimlik Numaranızı yazarak giriş düğmesine tıklayın. Gelen ekrandan “Dosyalarım” düğmesine tıklayın, alt kısımda çıkan “Tüm Dosyalarım” seçeneğine tıklayın. Böylelikle tarafı olduğunuz dosyaların tümü listelenir. Görüntülenmek istenen dosyanın üzerine tıklayarak, dosya ayrıntı bilgilerine ulaşabilir ve dosya içerisindeki evrakları görüntüleyebilirsiniz.

UYAP SMS Bilgi Sistemi

      Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi’yle (http://www.sms.uyap.gov.tr/) avukatlar ve vatandaşlar; dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir. Bütün vatandaşlarımıza açık olan sistem sayesinde (FİRMA’nın standart SMS tarifesi üzerinden 7 SMS/14 kontör ücret karşılığında dava bilgileri, dosya aşamalarını öğrenilebilmektedir.

      UYAP SMS Bilgi Sistemi; mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra daireleri gibi adli birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yolu ile sunulmasını amaçlamaktadır. Bu sistem sayesinde, adli makamlardaki yetkililer, UYAP portalları üzerinden işlemlerini onayladıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere
SMS gönderilmektedir.

1 Nisan 2008 tarihinde hizmete giren sistem, avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldıracak. UYAP SMS Bilgi Sistemi ile adli işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi, bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi, tarafların UYAP sistemindeki dosyalarında yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi, tebligat sürecinin kısaltılması ile tebligat ve kırtasiye giderinin azaltılmasını hedeflemektedir. Ayrıca sistemin yaygın bir şekilde uygulanmasıyla adliyelerdeki iş yükünün azalması, işlemlerin hızlanması ve uygulamada şeffaflığın sağlanması hedeflenmektedir.

Vatandaşların SMS Bilgi Sisteminden Faydalanması

1-UYAP Bilgi Sisteminden sorgulama yapmak: Sorgulama yöntemi ile cep telefonundan 4060’a gönderilecek SMS ile UYAP Bilgi Sisteminde yer alan dosyaların durumu hakkında bilgi alınabilir. Bu işlem için sorgulama yapılacak dosyada kayıtlı bir taraf olmanız ve TC Kimlik numarası ile dosya numaranızı bilmeniz gerekmektedir.

Sisteme abone olunarak SMS Bilgi Sisteminden faydalanılabilmektedir. Bunun için Abonelik mesajı içerisinde yer alan TC kimlik numarası ile, mesaj gönderilen cep telefonunun ilgili operatörde kayıtlı olduğu kişinin TC Kimlik numarasının aynı olması zorunludur.

Sorgulama yapmak için cep telefonunun mesaj gönderme bölümüne TCKİMLİKNO DOSYANO MESAJKODU yazılıp 4060’a gönderilmelidir.

· Örnek sorgu: 11111111111 2006/27 DURUSMA

· Sistem tarafından verilen cevap: 2007/27 sayılı dosyada 15.05.2008 08:30:00 tarihine duruşma günü verilmiştir.

· Ücretlendirme: Sorgu SMS 1 TL olarak ücretlendirilir.

· Sorgu içerikleri (http://www.sms.uyap.gov.tr/)

Eğer sorgu sonucunda telefona gönderilecek bilgi birden fazla mesaja sığıyor ise kullanıcıya bu konuda bir bilgi mesajı gönderilir ve mesajların gönderilmesini isteyip istemediği sorulur.

Abonelik tarihinden öncesinde abone olan taraf ile ilgili tüm dava bilgilerinin öğrenilmesi için abonelik işleminden sonra TC kimlik numarası yazılarak 4060’a SMS gönderilmesi gerekmektedir.

2- UYAP SMS Bilgi Sistemine abone olmak: Yargı birimlerinde görülmekte olan bir dosyalarda herhangi bir olay gerçekleştiğinde eğer dosyanın tarafı olan kişi SMS bilgi sistemine abone ise bilgi mesajı ile anında gerçekleşen olaydan haberdar edilmektedir.

Örnek mesajlar:

a. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2008/345 sayılı dosyasında 15.3.2008 tarihli duruşmaya, Avukat Ahmet Keskin katılmamıştır.

b. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2008/345 sayılı dosyası 14.4.2008 tarihinde temyize gönderilmiştir.

c. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2008/345 sayılı dosyasında görevsizlik kararı verilmiştir.

UYAP Bilgi Sisteminde değişik içeriklerde paketler bulunmakta olup,
abone olunan paket içeriklerine göre gönderilecek mesajlar değişiklik göstermektedir.

Pakete abone olmak için: TCKIMLIKNO PAKETADI ABONE yazılarak 4060’a gönderilir.

· Örnek mesaj: 11111111111 STANDART ABONE

Aboneliği iptal etmek için : TCKIMLIKNO ABONEIPTAL yazılarak 4060’a gönderilir.

• Örnek mesaj: 11111111111 ABONEİPTAL

Not: Abone olmak için; gönderilen mesaj içerisinde yer alan cep telefonu numarası ile, mesaj gönderilen cep telefonunun ilgili operatörde kayıtlı olduğu kişinin TC Kimlik numarasının aynı olması zorunludur.

UYAP SMS Bilgi Sisteminin Faydaları

1- Bir yönüyle e-Devletten (Elektronik Devlet) m-Devlete (Mobil Devlet) geçiştir.

2- Vatandaşın zaman ve mekan sınırı olmadan talepte bulunabildiği e-devletten, vatandaşının hakkını takip eden ve hak kaybına uğramaması için vatandaşını bilgilendiren devlete geçişin bir aşamasıdır.

3- Şartları oluştuğunda vatandaşlara mükemmel bir hukuki koruma, bir alarm sistemi sağlayacaktır. Vatandaş hakkında açılan bir dava veya yargılama aşamasındaki bir işlemden, aracısız olarak önce kendisinin haberi olması sağlanacaktır.

4- Avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırarak, daha etkin yollardan yargıya erişim sağlayacaktır.

5- UYAP SMS Bilgi Sistemi ile yargı işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi sağlanacaktır.

6- Bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi sağlanacaktır.

7- Yargılama aşamasının tüm süreci şeffaf hale gelecektir.

8- Şeffaflık sayesinde otomatik denetim sağlanacaktır.

9- Yargı birimleri için iş gücü kaybı engellenecektir.

10- Gönderilen ilk mesaj ve vatandaşa gönderilen SMS’ler ile yargının hızlanması sağlanacaktır.

11- Vatandaşlar için zaman ve mesai israfının önüne geçilecek, dava bilgilerine en düşük maliyetle en hızlı şekilde erişimleri sağlanacaktır.

12- Vatandaşa bilgi amaçlı olarak davetiyeden önce gönderilecek SMS’ler ile yargılama giderleri düşürülecektir.

13- Bilgi edinme hakkının kullanımı bürokrasi olmaksızın etkin şekilde sağlanacaktır.

14- Mağduriyetlerin ve hak kayıplarının önüne geçilecektir.

15- İhzar veya davetiye göndermek yerine vatandaşa gönderilecek SMS ile vatandaşa doğrudan ulaşılabilecek, kolluk kuvvetlerinin emek ve zaman kaybını engelleyerek asıl işlerine yoğunlaşmalarını sağlayacak, yargılama giderlerini azaltacak, insan onuruna daha uygun bir iletişim yöntemi olması nedeniyle devlete/yargıya olan güveni arttıracaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Hakkımda Açılmış Davaları Hangi İnternet Sitelerinden Öğrenebilirim?” için bir yanıt

4060’a olan Aboneliğim devam ettiği halde (iptal ettirmedim) hakkımda açılmış bulunan bir takip tarafıma maalesef mesaj ile bildirilmedi.Bunun nedenini öğrenmek istiyorum.
Hüseyin Mithat Birgören

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT