Kategoriler
Soru / Cevap

Hukuk Nedir? Ne Demektir?

Toplum ve Hukuk

Hukuk kelimesini  toplumda yaşayan insanların haklarını düzenlemek için devlet tarafından çeşitli yaptırımlara bağlanmış kurallar bütünüdür şeklinde açıklayabiliriz. Bu tanım kısaca yapılan bir tanımdır. daha detaylı açıklamaları aşağıda bulacaksınız. Hukuk neden gereklidir ki derseniz şöyle cevap vermeye çalışalım ; eğer hukuk olmazsa toplumda huzurda olmaz . Çünkü hukuk toplumu oluşturan bireylerin   birbirlerine karşı olan haklarını savunur. Aksi halde bireylerin birbirlerine karşı olan haklarını savunmada büyük boşluklar oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Hukuk, toplumun genel menfaatini veya fertlerin ve toplumun ortak iyiliğini sağlamak maksadıyla konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunların bütünüdür. Daha yaygın bir tanımıyla hukuk, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzenidir.

Hukuk her şeyden önce bir düzen demektir. Fakat hukukun öngördüğü düzen fiilen gerçekleşen bir düzen değildir. Hukuk toplum içinde insanların gerçekten nasıl davrandıklarını değil nasıl davranmaları gerektiğini gösterir. Hukuk kendisine uyulmak ve uygulanmak için vardır. Adalet değeri dolayısıyla insanlar arası ilişkileri bir düzene koymak toplumsal yaşamın gerçekleşmesini sağlamak ister. İnsanlara “Bana uy; Beni gerçekleştir” buyruğu ile seslenir. Hukuk düzeni doğduğu andan itibaren bireyin karşısına kabul edilmesi ve uyulması gereken kesinlikle doğru kurallar olarak çıkar. İnsan özgür bir varlıktır ve iradesini hukukun buyrukları doğrultusunda kullanabileceği gibi onlara aykırı bir yönde de kullanabilir. Bu nedenle toplum içinde insanların tutum ve davranışlarının hukuk kurallarına uymaması her zaman mümkündür.

“İşte hukuk insan davranışlarını değerlendiren çıkar çatışmalarına çözüm getiren kurallardan normlardan meydana gelen bir sistem bir bütündür.”

İdesi ve ideali adalet olan hukuk genel olarak şu şekilde tanımlanabilir: “Hukuk adalete yönelmiş toplumsal bir yaşama düzenidir.” Bu tanımdan hukukun üç ayrı fonksiyonu yerine getirdiğini görmekteyiz. Bu fonksiyonlar düzen pratik yarar ve adalettir.

Hukuk Kelime Anlamı

Hukuk kelimesi Arapça “hak” kökünden gelir ve hak kelimesinin çoğulu olarak bilinmektedir (galat-ı meşhur). Arapçda “hak” kelimesinin çoğulu “ah’kak”tır. Türk Dil Kurumu’na göre hukuk kelimesi, “Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür”. Bunun dışında hukukun “haklar” anlamı da vardır. Mecazi anlamda ise, ahbaplık, dostluk anlamında da kullanılır

Hukukun Teknik Anlamı

Hukuk dönemden döneme değiştiği için hala doyurucu bir tanım yapılamamıştır. Kant “Hukukçular hala hukukun tanımını aramaktadırlar” der. Günümüzde en çok kabul edilen tanımı ise: “Belirli bir zamanda belirli bir toplumdaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması devlet zoruna (müeyyide) bağlanmış kurallar bütünüdür”.

Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir. Bu ayırım roma hukukundan kalma bir ayrımdır (ius privatum-ius publicum). Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku ve Devletler Özel Hukuku özel hukukun, buna karşılık Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku ve İdare Hukuku kamu hukukunun başlıca alt dallarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Hukuk Nedir? Ne Demektir?” için 2 yanıt

Bahattin Seven isimli arkadaşa ve size teşekkkürü borç bilir; saygılarımı sunarım. Basit, anlaşılır ve açıklayacı bir tanım olmuş!

Hukuk Nedir?
Hukuk nedir?
Hukuk en küçük insan biriminden, en gelişmiş insan topluluklarına (devlet) kadar insanların çok yönlü birlikte yaşamasını (ekonomik, sosyal, politik, kültürel…) sağlayan uyulması gereken zorunlu kullardır. Toplumları bir arada tutan ve toplumla devlet arasındaki ilişkilerin sınırlarını belirleyen yine hukuktur. Hukuksuz bir toplum düşünülmez. İnsanların birbiriyle olan ilişkilerini, topluma devlet arasında ki ilişkileri ve hatta insanlarla doğa (çevre) arasındaki ilişkileri düzen ve kullar içinde yürümesi zorunludur. Kamu, “devlet” ve çevre (ekoloji) kurallar olmadan birlikte uyum içinde yaşamasını sağlamak mümkün değil. Denge, eşitlik ve tarafların birlikte var olmasını düzenleyen hukuk kurallarıdır. Bunda genel ve eşitlik ilkesi içinde yürür. Kurallar devlet yöneticileri içinde geçerli, üst bürokratları ve o toplumu oluşturan vatandaşlar arasında eşit genel uygulanması şartı aranır. Hukuk kuralları, içinde kalınarak yapılan her eylem ve hak arama meşrudur, olması gerekendir.
Kısacası hukuk olmadan, toplum bir arada uyumlu, barış içinde yaşaması da mümkün değil. Kamunun (toplumun) ve devletin görevleri yine hukuk kulları dahilinde belirlenir. Vatandaşlar arasındaki ilişkileri özel hukuk kuralları belirler. Devlet kamu hukuku içinde kalarak görevlerini yerine getirme zorunluluğu vardır. Hukuk kulları dışında hiçbir devlet gücü kendine keyfi vazife yükleyemez.
Hukuk kurallarını kim belirler. Demokratik toplumlarda halkın temsilcileri parlamento (yasama) halk adına hukuk kurallarını belirler. Yürütme belirlenen kulları yerine getirmekle yükümlüdür. Yargı hukuk kuralarının uygulanıp uygulanmadığını denetler. Bu saydığım kural ve kurumların uyumlu işlemediği devletler hukuk dışı otoriter devletlerdir. Otoriter devletlerin egemen olduğu ülkelerde huzur, güvenlik, refah ve mutluluktan söz edilemez. Bu tür devletler uzun süre ayakta kalması da mümkün değil. Kısaca bunları söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT