Kategoriler
Soru / Cevap

Işık İşaret Levhasını Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız?

Sizden gelen soru:

Işık işaret levhasını gördüğümüzde ne yapmalıyız?

Cevap:

Işık İşaret Levhası

Işıklı İşaret Cihazı Levhası olarak bilinen ışık işaret levhasına hem yayaların hemde araçların dikkat etmesi gerekiyor.En basit tabirler ışıklı işaret cihazı levhasını gördüğünüzde karşınıza ışıkların çıkacağını bilmelisiniz ve dikkatli olmalısınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Motorlu ve motorsuz kara taşıtı yollarında, kavşak geçiş ve dönüşlerde, trafik kazalarını önlemek ve trafik akışını düzenlemek için kullanılan, trafik ışıklarına yaklaşıldığı haber veren bu levhayı gördüğünüz hem araçların hemde yayaların dikkatli ve temkinli davranmalı gerekmektedir.

Işıkların Anlamları

Trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu sırayla kullanmalarını düzenlemek amacıyla tesis edilen ışıkların anlamları şöyledir:

Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.

Sarı Işık : İkaz mahiyetinde olup yanış sırasına göre yolun trafiğe kapanmak veya açılmak üzere olduğunu gösterir.Yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur. Kırmızı ışıkla birlikte yanması, yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Bu halde beklemekte olan sürücülerin harekete hazırlanması gerektiğini gösterir.

Kırmızı Işık : Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve mutlak bir duruş yapılmasını bildirir. Bu ışık yanmakta iken, aksine bir işaret yoksa, hiç bir yöne hareket edilemez.

Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yol ver işaret levhası gibi).

Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.

Işıklı Oklar : Dönüşleri düzenlemek maksadıyla tesis edilir. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler.

Yaya Figürlü Yeşil Işık : Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların karşıya geçmek üzere taşıt yoluna girebileceklerini bildirir.

Yaya Figürlü Kırmızı Işık : Yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların taşıt yoluna girmelerinin yasak olduğunu bildirir. 

Sponsorlu Bağlantılar

“Işık İşaret Levhasını Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız?” için bir yanıt

Kırmızı Işık Yandığında Yaya Nasıl Davranmalıdır? Yayalar İçin Kırmızı Işığın Anlamı?diyorki:

[…] Ayrıca bakınız: Işık İşaret Levhasını Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız? […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT