Kategoriler
Soru / Cevap

İskeletimizi oluşturan kemik çeşitlerini anlatan bir metin?

Sizden gelen soru:

* İskeletimizi oluşturan kemik çeşitlerini anlatan bir metin? *

Cevap:

Kısaca İskelet Nedir?

Kemiklerin oluşturduğu ve eklem ile bağlar vasıtası ile birbirine tutturulmuş ve çevresi kaslarla sarılı destek yapıya iskelet denir. İskelet veya iskelet sistemi, biyolojide canlı organizmaya fiziksel destek sunan,iç organların korunmasını sağlayan,  çoğunlukla minerallerden oluşan bir organdır. İskelet organizmanın kendine özgü şeklinin oluşmasını sağlar.İskelet sisteminde yassı,uzun ve kısa kemikler olmak üzere üç çeşit kemik türü vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

İskelet, eklem ve kaslar hareket sistemini oluştururlar. İske­letin yapısında irili ufaklı 206 kemik bulunur. Uzun, yassı ve kısa olmak üzere üç guruba ayrılan kemiklerde uzunluğuna ve enine olmak üzere iki türlü büyüme vardır. İskeleti oluşturan kemikler beş grupta incelenir: Baş kemikleri, 8 kafa kemiği ve 14 yüz kemiği olmak üzere ikiye ayrılır.

iskelet ve kemikler

İskeleti Oluşturan Kemik Çeşitleri

Omurga kemikleri, Omurgayı Oluşturan Kemikler
Omur adı verilen 33 kemikten oluşmuş­tur; ancak sağrı bölgesindeki 5 omur birleşerek kuyruk sokumu kemiğini, kuyruk bölgesindeki 4 omur da birleşerek kuyruk kemiğini oluşturduğu için omurganın 26 kemikten oluştu­ğunu söylemek daha doğrudur. Omurganın boyun bölgesinde 7, sırt bölgesinde 12, bel bölgesinde 5, sağrı bölgesinde 1 (5 kemik birleşmiştir) ve kuyruk bölgesinde 1 (4 kemik birleş­miştir) kemiği vardır.

Göğüs kemikleri
Göğüs kafesini oluştururlar ve 12 çifttir. Bunlardan baştan itibaren 7 çifti göğüs kemiğine, 8, 9, 10′uncu kaburga kemikleri 7′nci kaburga kemiğinin kıkırdak bölümü­ne bağlanmıştır. 11 ve 12′nci kaburga kemiklerinin ön uçları boştadır. Tüm kaburga kemikleri sırt omurlarına bağlantılıdır. Göğüs kafesi, akciğerleri ve kalbi korur; diyaframla birlikte hareketi solunuma yardımcı olur.

Kol kemikleri, Kol Kemik
Göğüs kafesinin arkasında yer alan kürek kemiğiyle üst ön tarafta bulunan köprücük kemiklerinden olu­şan omuzlara bağlanmış olan kollarda pazı kemiği, önkol, ke­miği, dirsek kemikleri ve el parmak kemikleri bulunmaktadır.

Bacak kemikleri, Bacak Kemik
Bacaklar iki kalça kemiği ile sağrı kemi­ğinden oluşan ve leğen kemiği adını alan bir kalça kemeri ile vücuda bağlanmıştır. Kalça kemiği aslında çatı kemiği, oturga kemiği, kalça kemiği kanadı (Uyum) adı verilen üç kemiğin birleşmesinden oluşmuştur. Bacaklarda uyluk kemiği, kaval kemiği, baldır kemiği, dizkapağı kemiği, ayak bilek kemikleri, ayak tarak kemikleri ve ayak parmak kemikleri vardır.

Eklemler, Eklem Çeşitleri

Eklemlerin Görevleri; Kemiklerin hareket ettirilmesi, kemikleri birbi­rine bağlayan eklemler aracılığıyla gerçekleşir. Eklemler oyna­maz, yarı oynar ve oynar eklemler olmak üzere üçe ayrılır. Oy­namaz eklemler, kafatasını oluşturan eklemlerdir. Omurga, ya­rı oynar eklemlidir. Kalçalar, omuzlar, kol ve bacak eklemleri­nin tümü oynar eklemler gurubuna girerler.

Yapı Bakımından Kemikler

Yapı bakımından üç çeşit kemik bulunur.

  • Uzun kemikler
  • Yassı kemikler
  • Kısa kemikler

1. Uzun Kemikler

– Boyu eninden uzun olan kemiklerdir.

– Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir.

– Kol ve bacaklarda bulunur.

– Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.

2. Yassı Kemikler   

– Yassı görünümlü kemiklerdir.

– Sarı ilik ve kemik kanalı voktur.

– Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.

3. Kısa Kemikler

– Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir.

– Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur.

– Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir.

 

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT