Kategoriler
Soru / Cevap

Kamış Kalem Nedir?

Sizden gelen soru:

Kamış kalem nedir? *

Cevap:

Kamış Kalem Nedir?

İnce kamıştan yapılan ve yazı yazmak için kullanılan kalemlere kamış kalem denir. Günümüzde hattatların ve güzel yazı yazmak için kullananları tercih ettiği sert dokulu bir çeşit sazdan yontulma kalemdir, saz kalem de denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kamış Kalem Hakkında Detaylı Bilgi

 

kamış kalem

Sazlıklardaki kamışlardan temin edilir.İstenilen sertlik ve kuruluğa ulaşabilmesi için önce gübre içinde bekletilir.Sazlıktan koparıldığında açık sarı olan kamışların rengi kurudukça koyu kahverengi ve siyaha dönerler. Mürekkebe daldırdıkça yumuşadıklarından tekrar inceltmek için açmak gerekir uç kısmını. Ancak nesih gibi ince yazıları yazarken bu açış bir öncekine uymayabileceğinden dolayı daha dayanıklı olan Cava kalemi dediğimiz kamışlar kullanılıyor ki bunlar da Cava adasından temin edilmektedir.

Romalıların daha da geliştirdiği kamış Kalem, tüp şeklindeki bambu veya sazlardan yapılıyordu. Tüpün bir ucu kesilip içi Mürekkeple dolduruluyordu. MS 400’lü yıllarda bulunan yeni mürekkep formülü, yüzyıllarca kullanılacaktı. Buna göre mürekkebe demir tozu, meşe palamudu tozu ve Reçinegibi maddeler katılıyordu.

Kamış Kalemin Özellikleri

Kamış kalem, yazılarımızın en tabii aletidir. Hüsn-i hatta kullanılan kamış, ekseriya, İran ve Irak”tan getirilirdi. Tabii rengi sarı olan kamışlar, bir yıl boyunca at gübresinin içine yatırılır, bir takım yanmalardan sonra, koyu kahve rengini alır, sertleşirdi. Ancak bu ıslah ve terbiye ameliyesinden sonra kullanılırdı. Bu ıslah, sıcak ülkelerde güneş altında yapılırdı.

Kamış kalem ne çok ince, ne çok kalın olmalı. Rengi parlak ve siyaha yakın, düzgün ve yuvarlak, boğum araları bir karış olmalıdır. Bu özellikteki bir kamış kalem, mermer, taş veya cam üzerine atıldığı zaman, tiz bir ses çıkarır. Yazma bir eserde, kamış kalemin özellikleri şöyle anlatılmaktadır: “Evvela, hüsn-i hat yazanlara kalemin alasını ve mürekkebin ranasın ve kâğıdın zibasın görmek gerektir. Kalemin alasın oldur ki, kızılı pek ola ve aklığı pek az ola ve damarları doğru ola, zira damarları doğru olmazsa, kalemi şak itdikte, eğri şak olur, doğru şak olmaz. Eğri şak olan kalemden hüsn-i hat gelmez ve kalemin kalınlığı evsat ola ve uzunluğu on parmak ola.”

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT