Kategoriler
Soru / Cevap

Kantar Nedir? Ne Demektir?

Kantar Nedir?

Bir ağırlığı ölçmek için terazi kullanılır. Kantar ise normalde terazilerle tartılamayacak kadar büyük ağırlık ölçmek için kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

Aslında eski ağırlık birimlerinden biride bu isimle tanımlanmaktadır. Bu nedenle bilgi karışıklığına neden olmamak için dikkatli davranmak gerekir.

Kantar Tanımları

Tanım 1: Ağırlık sıfırken yatay duran bir kaldıraç koluna dik olarak tutturulmuş bir ibrenin sapmasıyla kütleleri tartan araç.

Tanım 2 : Tartılacak kütle alttaki çengele takıldığında sarmal bir yaya bağlı olan kantar ve normal olarak sıfırı gösteren bir okun, yanlarda gösterilmiş ağırlık birimleri hizasına gelmesiyle kütle ağırlığını belirleyen bir tür tartı aleti, el kantarı.

Tanım 3: Baskül.

Tanım  4: 56,452 kg ağırlığında veya kırk dört okkalık bir ağırlık arkoz ve sığa birimi.

Kantarın Yapısı ve Kullanımı

Ağır cisimleri tartmak için kullanılan tek kollu terâzi. Kantar, esas olarak yatay bir kol, bu kolun ucunda, tartılacak cismi asmaya yarayan çengel, ayrıca kol üzerinde hareket eden sâbit bir ağırlık (kantar topu) ile kantar bıçağından meydana gelmiştir. Kantar bu yapısı ile bir çeşit kaldıraçtır.

Fizikte kuvvet ölçmeye yarayan ve halk arasında el kantarı denilen dinamometre, kantarın bir çeşididir. Tartılacak cisim çengele asıldığında, kantar kolu üzerinde hareket eden kantar topu ile cismin ağırlığı dengeye getirilir. Kantar çengeline cisim asılmadığında kantar topu ile dengede bulunduğu nokta(0) sıfır kabul edilir. Kantar çengeline veya kefesine bilinen 1,2,3… gibi ağırlıklar koyarak sürgülü ağırlığın bulunduğu yerleri işâretleyerek kantar bölümlenir.

Kantar, ağır olması, dengesinin çabuk bozulması gibi sebeplerle terâzi yerine kullanılamaz. Ancak pratik olması, farklı ağırlıkları tartarken yalnız bir ağırlık kullanılması kolaylığı da vardır.

Halk arasında kamyon ve vagon gibi ağır yükleri tartan büyük baskül ile küçük el terâzilerine de kantar denmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT