Kategoriler
Soru / Cevap

Kanuni Sultan Süleyman’ın “halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünün anlamı nedir?

Sizden gelen soru:
Kanuni Sultan Süleyman “halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünün ifade ettiği anlam acil lazım?
Cevap:

Sponsorlu Bağlantılar

Kanuni Sultan Süleyman’ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi” sözünün kısaca anlamını açıklayalım.

İnsan hayatı boyunca mutluluk-üzüntü ve sevinç-sıkıntı gibi zıt duyguları yaşar. İnsanın karışısına hayatı boyunca birçok der ve sıkıntı çıkabilir. Ancak bütün bu sorunlar arasında en önemlisi sağlıktır. Alınan her bir nefesin değeri bilinmeli. En büyük zenginlik ve en büyük nimet sağlıktır. Bütün cihanı bile verseler sağlık olmadıktan sonra hiçbir anlamı kalmaz.

İşte o gazel

Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi

Ko bu ays u isreti çünkim fenâdur âkibet
Yâr-i baaki ister isen olmaya tâat gibi

Olsa kumlar sagisinca ömrüne hadd ü aded
Gelmeye bu sise-i çarh içre bir sâat gibi

Saltanat didükleri ancak cihân gavgaasidur
Olmaya baht u saâdet âlem-i vahdet gibi

Ger huzûr itmek dilesen ey Muhibbî fârig ol
Var midur vahdet makaami gûse-i uzlet gibi

kanuni sultan süleyman

Şimdi bir yazı ile detaylı bir şekilde bu sözün anlamını görelim;

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hastalık anında şu sözü söylemiştir;

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi”

Sağlık üzerine söylenmiş en önemli özlü sözlerden birisi olan bu söz, sağlığımızı kaybettiğimizde hiçbir şeyin önemli olmadığını bize hatırlatıyor. En basit bir grip yada soğuk algınlığında bile hayattan hiçbir tat almayız. Ne yediklerimizden nede içtiklerimizden zevk alamayız. Dolayısı ile dünyanın da sahibi olsak sağlık olmayınca bir anlamı olmuyor.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.) ise sağlık konusunda mükemmel tavsiyelerde bulunmuştur. “Hastalık gelmeden önce sağlığının kıymetini bil” sözü de bunlardan biridir.

Ancak insanlar ellerinde bulunan nimetlerin kıymetini çoğu zaman bilmez. Fakat bu nimetleri kaybettiğinde ise ne kadar önemli olduğunu anlar. Sağlıklı olduğumuz zaman sağlığımızın kıymetini bilmeyiz, hatta aklımıza bile getirmeyiz. Ancak en küçük bir hastalıkta nasıl bir nimete sahipmişiz anlarız.

Ancak insanlar ellerinde bulunan nimetlere karşı nankörlük eder. Ve elinde bulunduğu nimetin farkına varması için kaybetmesi gerekir. Bu konuda Yüce kitabımız Kuran’a Allah teala bizlere şöyle buyuruyor;

O, İstediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür. (İbrâhîm Sûresi 34)

Halbuki Allah’ın nimetini saymaya kalksanız onu sayamazsınız. Şüphesiz Allah; çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Nahl Sûresi 18)

Size ulaşan her nimet Allah’tandır. Sonra size bir sıkıntı ve zarar dokunduğu zaman yalnız ona yalvarır yakarırsınız. (Nahl Sûresi 53)

Sağlık nimetindne yola çıkarak, elimizdeyken kıymetini bilirsek, hastalıklara karşı daha temkinli olur ve yapmamız gerekenleri sağlıklı iken yapar, ertelemeyiz. Elimizdeki nimetlerin farkında olduğumuz zaman bu nimetlerden en iyi şekilde faydalanırız ve elimizden gittiğinde fazla üzülmeyiz.

Sponsorlu Bağlantılar

“Kanuni Sultan Süleyman’ın “halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünün anlamı nedir?” için 3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT