Kategoriler
Soru / Cevap

Karadeniz bölgesinin akarsuları nelerdir?

Sizden gelen soru:

* Karadeniz bölgesinin akarsuları? *

Cevap:

Karadeniz Bölgesi Akarsuları

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden birisi olan Karedeniz Bölgesi çok önemli akarsulara ev sahipliği yapmaktadır. Karadeniz bölgesinde yer alan en önemli akarsular; Yeşilırmak, Sakarya Nehri, Kızılırmak, Çoruh Nehri ve Kelkit Çayıdır.

Akarsu bakımından Türkiye’nin en zengin bölgesidir. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak ve dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Karadeniz Bölge’mizdedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Karadeniz Bölgesi nehirlerinin önemli bir özelliği çok sayıda kola sahip olmalarıdır. Karadeniz Bölgesi ırmaklarının çok sayıda; dere veya çay olarak adlandırılan kolu vardır. Eskişehir’den geçen Porsuk Çayı da Sakarya Irmağı’nın kollarından biridir.

Karadeniz Bölgesi’nin Nehirleri;

  • Kızılırmak – Başlıca kolları; Delice Irmağı – Devrez – Gökırmak
  • Yeşilırmak – En büyük kolu; Kelkit Çayı
  • Sakarya – Başlıca Kolları; Porsuk Çayı – Ankara Çayı
  • Çoruh – Çok sayıda kolu vardır.
  • Filyos Çayı
  • Bartın Çayı
  • Harşit Çayı

karadeniz bölgesi

Akarsu açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden birisi olup, Karadeniz Bölgesi’nden çıkan sular Karadeniz’e dökülmektedir. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak, Karadeniz bölümü kıyısında denize dökülmektedir.

Orta Karadeniz bölümünün bir diğer önemli akarsuyu da Samsun ilinin Çarşamba ilçesinden Karadeniz’e dökülen Yeşilırmak’tır. Sakarya Nehri de Marmara Bölgesi sınırları içinde denize dökülmektedir.

Çoruh Nehri, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve en derin nehridir. Artvin ilinin en büyük akarsuyudur. Bu illerdeki hemen hemen bütün çay ve dereler Çoruh’un kollarını oluştururlar.

Kaynağını Mescid Dağı’nın (3.255 m) batı yüzünden alır. Önce batı doğrultusunda akıp Bayburt ve İspir’den geçtikten sonra bir yay çizerek. Yusufeli’nin Yokuşlu köyü önünde Artvin il sınırlarına girer. Yusufeli, Artvin ve Borçka’nın içerisinden geçtikten sonra Borçka’nın Muratlı kasabasından geçerek burada il ve ülke sınırlarını terk eder ve Batum’da Karadeniz’e dökülür. Toplam uzunluğu 376 km’dir.

Doğu Karadeniz bölgesindeki en önemli akarsulardan biri de Kelkit Çayıdır.Uzunluğu 320 km olan Kelkit Çayı, Sivas’ın Karadeniz bölgesindeki Akıncılar, Suşehri, Gölova, Koyulhisar ilçeleri ile, Giresun’un Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinden geçerek Orta Karadeniz bölgesine ulaşarak vadiler aracılığı ile Karadenize dökülür.

Karadeniz Bölgesi Gölleri

Karadeniz Bölgesi sınırları içinde birçok doğal ve yapay göl vardır. Başlıca doğal göller Çağa, Melen (Efteni) ve Abant gölleridir.

Karagöl, Şavşat ilçe merkezinin 48km. kuzeyinde yer almaktadır. Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır.

Başlıca yapay göller Hasanpolatkan, Çamlıdere ve Gökçekaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölleri ve Tortum, Sera, Abant, Yedigöller ve Zinav gölleridir. Ordu’nun Ulubey ilçesiOhtamış köyünde bulunan Ohtamış Şelalesi 30 metre yüksekliğiyle Karadeniz’in ikinci büyük şelalesidir. Turizm için ideal yerlerden biridir. Bunun dışında Karadeniz Bölgesi’nde fındık, çay,kivi gibi besinler çok üretilir. Bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Fındıklar yol boyunca uzanır.

Türkiye’nin kuzeyinde, Sakarya’nın doğusundan Gürcistan’a kadar Karadeniz’e paralel olarak bir şerit gibi uzanır. Gürcistan, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleriyle ve adını aldığı deniz ile komşulardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT