Kategoriler
Soru / Cevap

Kısaca Atatürk’ün çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk’ün çevreye verdiği önemi gittiği her yerde yaptığı ağaçlandırmalar ve ağaçları koruması ile anlayabiliriz.

Sizden gelen soru

Atatürk’ün çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar kısa bilgi?

Cevap:

Atatürk’ün çevre çalışmaları nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk doğa ve çevreye büyük önem veriyordu. Bu çevre sevgisinden dolayı doğa için bir çok çalışması olmuştur. Çevre için yaptığı en önemli çalışma ise ağaçlandırma çalışmasıydı. Atatürk gittiği her yerde ağaçları korumaya özen göstermiş ve ağaçlandırma yapmaya çalışmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk’ün çevre ile ilgili yaptığı çalışmaları kısaca özetlemek gerekirse;

1- Atatük her gittiği yerde ağaçlandırmaya önem vermiştir.
2- Başkentimiz Ankarayı modern bir şehir haline getirmiştir.
3- Atatürk’ün doğa sevgisi ve çevrecilik anlayışını en güzel şekilde, “Yürüyen Köşk” örneğiyle daha iyi anlayabiliriz.
4- Atatürk Orman Çiftliği, Gençlik Parkı, Hipodrom ve Ankara caddelerinin ağaçlandırılması çalışmalarını yaptırmıştır.

Atatürk’ün şu anlamlı sözüyle bitirelim; Ormansız bir yurt vatan değildir. Bu vatan çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya değer demiştir.

Atatürk, çevre, doğa, ağaç

Atatürk’ün Çevre Çalışmalarına Örnek

Atatürk bir gün Yalova’daki yazlık köşküne gider. Köşkün yanında bulunan ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bahçıvanı görür ve derhal müdahale ederek, ağacın dallarını neden kestiğini sorar. Bahçıvanın, ağacın dallarının uzayıp, köşkün duvarına dayandığını ve köşke zarar vereceğini ve bu yüzden kesmek istediğini söylemesi üzerine Atatürk, herkesi şaşırtan ve hayrete düşüren bir emir verir. Buna göre, ağacın dalları kesilmeyecek bina kaydırılacaktır. Görev, İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesine verilir. Köşkün temeline kadar toprak kazılarak, bina İstanbul’dan getirilen tramvay raylarının üzerine oturtulur ve raylar üzerinde kaydırılarak, çınar ağacından 4.80m. uzaklaştırılır. Kaydırılma işlemi 10 Ağustos 1930’da tamamlanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT