Kategoriler
Soru / Cevap

Kısaca Başın Görevleri Nelerdir?

Sizden gelen soru:

* Başın görevleri kısaca? *

Cevap:

Baş Nedir?

Kafa veya baş, anatomide hayvan ve insanların en rostral (anatomik pozisyonda) bölümünde bulunan, genellikle beyin, göz, kafatası, kulak, burun ve ağızı içeren kısımdır.

İnsan vücudu, fiziksel ve kimyasal yapılardan oluşan bir sistemler bütünüdür. Vücut, insan sağlığının maddesel parçasıdır; insan varlığının korunması ve soyun sürekliliği için birbiriyle uyumlu bir biçimde çalışan öğelerden oluşmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Baş insan ile dik yürüyen birkaç maymun türünde bedenin en üst, bütün öbür canlılardaysa, ön bölümünü oluşturan organdır. Baş Beyin, gözler, kulaklar, burun, dil gibi Özel duyu organlarının yer aldığı baş, aynı zamanda bütün bedeni yöneten organdır.

Başın Ön yüzünde yüz, çene ve ağız yeralır. Beyin evrim boyunca sürekli büyüdüğünden, başın önemi de sürekli artmıştır. Uzmanlara göre başın böylesine gelişmesinin nedeni, aşağı yukarı bütün canlıların ileri doğru hareket etmelerinden ötürü bedenin yeni uyarıcılarla ilk karşılaşan bölümü olmasıdır.

kafatası 1

Başın Görevleri

Omurganın üstüne yerleşen kafayı boyun kasları hareket ettirir. Kafatası sert ve çarpmaya dayanıklı bir kutu oluşturan, 8 kemik içerir. Kafa tabanında ve yanlarında yer alan delikler, omurilik ile damarların kafaya girmesini sağlar. Yüz bölümü 14 kemikten oluşur. Bu kemikler arasında burun, gözler, kulaklarla ilgili yuva ve delikler yer alır. Çocuklarda kafakemikleri arasında bulunan zar ve boşluklar, doğum sırasında başın esnemesine ve sonraları oynamaz biçimde birleşinceye kadar beynin büyümesine olanak verir. Kafa kemiklerinin birleşme noktalarında bulunan küçük kemik ekleri, beynin evrim boyunca daha da büyüyebileceğinin belirtisi! sayılmaktadır.

Kafatası Kemiklerinin Görevleri

  • Vücutta beyin ve beyincik gibi kısımları koruyan, göz, kulak, burun gibi duyu organlarının yerleştiği, genellikle yassı kemiklerden oluşan bölümdür.
  • Başın şeklini belirler ve içindeki organları korur.
  • Baş iskeletini oluşturan yassı kemikler birbirlerine oynamaz eklemlerle bağlanmıştır. Sadece alt çene kemiğinde yarı oynar eklem bulunur.
  • Yeni doğan çocuklarda kafatasında bıngıldak (kıkırdaksı kemik) bulunur. Böyle olması doğumda bebeğin başının ezilmesini engeller.Bıngıldak daha sonra sertleşerek kemikleşir.

Baş iskeleti; kafatası ve yüz kemikleri olarak iki kısımdan oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT