Kategoriler
Soru / Cevap

Kontratım Devam Ettiğ Halde Yeni Ev Sahibi Evden Çıkarmak İstiyor, Ne Yapmalıyım?

Sizden gelen soru:

İyi günler biz kiracıyız ev 2.5 ay önce satıldı. Yeni ev sahibi kontrat yapmak istemedi ama kirayı elden almayı ve Nisana kadar oturmamızı istiyor, boş kalmasın para alayım dedi.Biz  çıkmak istedik kirayı vermeyip depozitoya say dedik. Kiramız 700 tl depozit 1000 tl verdik. 4 gün gecikti diye 400 tl için kapımıza dayandı paramı verin diye hakarette var üstelik. Polis geldi uğraşmayın boşuna dedi bize.Ben bu konuda ne yapabilirim kontratım Ağustos’da bitiyor. Benim Nisan’da çıkmamı istiyor yardımcı olursanız sevinirim…

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Bir taşınmazı, gayrımenkulü satın alındığı takdirde yasa gereği bu kiracıyla arada kira ilişkisi kurulmuş olur. Bunun için evi satın alan ev sahibiniz size bir ay içinde ihtar çekip altı ay sonra tahliye etme hakkına sahiptir. Aksi takdirde kiracı ev sahibi ilişkisi devam eder. Ancak ev sahibi sizi tahliye talebinde bulunduğu takdirde kendi ihtiyacını ispat etmesi de lazım.

Şimdi bu durumda sizin ev sahibiniz tahliye talebinde bulunmadığı için aynı kira kontratı devam eder ve sizi evden çıkaramaz. Ancak bugünden itibaren tahliye talebinde bulunur ise ancak 6 ay sonra sizi tahliye etme hakkına sahiptir.Yasal olarak sizi evden çıkarma hakkı yoktur.

ev, kira, vergi, para

Kiracıların hakları ve mecburiyetler

Birçok ailenin oturduğu bir binada ahenk içinde yaşamak için belirli kurallara gerek vardır. Herşeyden önce hoşgörülü olmak ve karşılıklı saygı, iyi komşuluk ilişkilerinin temelini teşkil eder. Bütün kiracıların güvenliği açısından bina kapıları ile binaya açılan diğer giriş ve çıkışların devamlı kilitlenmesi, kapalı tutulması kiracıların keyfini bozan gürültülere sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Gürültü yapılmamasına özellikle 13.00 ile 15.00 saatleri ve 22.00 ile 07.00 saatleri arasında özen gösterilmelidir. Radyo yada televizyon sesinin duyabileceğiniz şekilde ayarlanaması (Zimmerlautstärke) mecburidir.

Çocukların merdiven başlarında, bodrum katlarında ya da tavan aralarında  oynamaları sık sık tartışmalara neden oluşturmaktadır. Her kiracı belirli aralıklarla binada temizlik yapmaya mecburdur. Ya da bu iş için görevli kişiye yapılacak ödemeye eğer ortak karar alınmışsa katılmak zorundadır. Bina yönetmeliğinin “Hausordnung” doğrultusunda hareket etmek, bir çok problemin çıkacak olmasına baştan engel olmak demektir. Kiracı ev sahibinden izin alarak (yazılı) ve masraflarını üstlenerek çanak anten taktırabilir. Bina içinde veya çevresinde ilaveler veya tadilatlar yapmadan önce evsahibiyle yazılı mutabakata varılması gerekir, bunun yapılmadığı hallerde masaraflar ve tazminat sözkonusu olabilir.

Haklar

Kiracının en önemli hakkı, kira sözleşmesiyle içine girdiği evi dilediği gibi kullanmasıdır. Kiraya veren, kiracısını her konuda bilgilendirmek zorundadır. Örneğin, planlanan tamir işleri, kiranın yükseltilmesi gibi. Kiraya veren binanın temiz görünmesinden güvenliğinin sağlanmasından sorumludur. Kiracılar yaşadıkları binanın çevresi yenilenirken de görüşlerinin alınmasını isteyebilirler. Her türlü ihtilafta Kira Yasası’na “Mietrech” başvurulmalıdır. Haklarınızın korunması için içinden çıkamadığınız konularda Kiracılar Derneği’ne “Mieterverein” ya da bir avukata danışmalısınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT